Bu yazı 6.8.2017’de Samsun’da oynanan Süper Kupa Futbol maçından önce yazıldı. Konu aslında o kadar çetrefil değil. 6222 Sayılı, Sporda Şiddetin Önlenmesi başlıklı Kanunun uygulanması ülkemizdeki bu derdi çözecektir. Yeter ki, spor kulübü yöneticileri ve siyasiler suçluların salıverilmesi konusunda Emniyet ve Adli çevreler üzerinden ellerini çeksinler.
Ülkemizde Futbol Ligleri başlıyor. Futbol dediğimizde başlıca olumsuz üç unsur akla geliyor. Şiddet, şike, fanatizm. Yaşananlar malûmunuz; tribünlerdeki koltukları sökme ve bunları sahaya atma, stadyumu ateşe verme, hatta rakip taraftarı öldürmeye kadar gidebilen bir futbol fanatikliği var.
On dokuz Mayıs Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın ardından “Futbol, Taraftar, Fanatiklik Ölçeği” oluşturuldu. Bu araştırmada yer alan 13 maddeye göre; ‘fanatik’ mi,’takım taraftarı’ mı, ya da ‘sporsever’ mi olduğunuz ortaya çıkıyor. Örneğin; “Kızdığımda, sahaya yabacı cisim atabilirim.” Veya “Takımım kazanmak için her yolu denemelidir.” diyorsanız siz bir fanatiksiniz. Ülkemizde büyük şehirlerdeki ünlü alışveriş mağazalarında (AVM) daha belirgin olarak görülür, yüzlerce dergi çıkıyor. Başlıcaları; Aktüalite, Tarih, Gezi, Ekonomi, Turizm, Spor vb. İşte bu dergilerden biri “Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi” nde yayımlanan araştırma, Trabzonspor, Samsunspor ve Ankaragücü taraftarları arasından seçilen 285 kişi ile görüşülerek yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 28’i fanatik çıktı. Yüzde 44’ün takım taraftarı, geriye kalan yüzde 28’in ise sporsever olduğu belirlendi. Araştırmada, olaylara katılınmasının, kişinin takımına karşı hissettiği psikolojik bağın yansıması olarak yorumlandı.
Şiddetin sorumlusu kim?
Yapılan araştırmada, ‘takım taraftarı’ ve ‘sporsever’ olduğu ortaya çıkan kişiler, stadyumlarda yaşanan şiddete karşı olduklarını belirtti. Çalışmada, şiddet olaylarına ilişkin “ Önemli ölçüde kontrolsüz davranışlar ortaya koyan fanatik veya buna benzer davranış eğilimi gösterebilecek taraftar gurubu olduğu anlaşılmaktadır.” İfadeleri kullanıldı.
BUNLARI YAPIYORSANIZ FANATİKSİNİZ…
1 – Spikerin, takımım aleyhine yaptığı yorumlara çok sinirlenirim.
2 – Maç esnasında kızdığımda, sahaya yabancı cisim atabilirim.
3 – Takımım, kazanmak için kural dışı dahil, her yolu denemelidir.
4 – Tribünden, rakip oyuncu veya hakem aleyhine kötü tezahürat yaparım.
5 – Rakip takım taraftarlarına yapılan fiili şiddeti doğal karşılarım.
6 – Rakip takım taraftarını görsem, saldırmamak için kendimi zor tutarım.
7 – Rakip takım taraftarı ile kavga çıkarsa, çekinmeden kavgaya girerim.
8 – Oyun, çığırından çıkmışsa, ben de çekinmeden sahaya girebilirim.
9 – Tuttuğum takımın maçlarını izlemek için stadyumlara giderim.
10 – Tuttuğum takıma özel kıyafet ve malzemelerle maça giderim.
11 – Stadyumda yapılan bütün tezahüratlara eşlik ederim.
12 - Tribünlerle ilgilenmekten çoğu zaman golü göremediğim olur.
13 - Çocukları, kendi takımımın tarftarı yapmak için uğraşırım.