İki haftadır Ödemiş ve bölgeye merkezi ve yerel yönetimlerin yaptığı yatırımları objektif olarak ele almaya çalışıyoruz.  Bu başarılı çalışmalardan bahsederken yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasındaki işbirliği hususunda Ödemiş Belediyesi’nin diğer İzmir ilçelerine göre daha yatkın olduğunu da belirtmiştik.
Ödemiş Belediyesi`nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sayın Binali Yıldırım’ın kişisel sitesinde yer verilen talepleri bunun göstergesi. Talepler büyük ihtimalle bunlarla sınırlı değildir. Önemli olan yerel yönetimlerin merkezi yönetimden önyargıya düşmeden ihtiyaçları talep etmektir. Gerisi eskilerin deyimiyle yukarının bileceği iştir. Ama sayın Bakan bunlara sitesinde yer vermekle aynı zamanda çözüm noktasında bir taahhüt altına girmiş, elini taşın altına koymuştur. Bir kısmı kendi Bakanlığı ile ilgili olmasa da illa ki ilgili kurumlarca okunmakta ve dikkate alınmaktadır.

Bu talepler;

1- Rahmanlar Deresi üzerine yapılması planlanan Üzümlü Barajı alanında Anıtlar Kurulu tarafından eski bir köprü olduğu gerekçesi ile projenin askıya alındığı söylenmektedir.
2- Ödemiş ilçesi Zafer Mahallesi`nde yer alan Kültür Bakanlığı`nca yapımı sürdürülen Ödemiş Kültür Merkezi`nin gerekli ikmal işlerin belediye tarafından yapılmak üzere belediyemize devri ile ilgili Kültür Bakanlığı ile protokol imzalanmıştır. Devir işleminin bir an önce tamamlanması için Hazine Müsteşarlığı`nın görüşü gerekmektedir.
3-Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü`ne ait Ödemiş Saraçoğlu Stadyumu yapılan protokol ile belediye devredilmiştir. Ancak, mülkiyeti yine Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü`ne ait olan İlkkurşun Kapalı Spor Salonu`nun belediyemize devrine dair talebimize bu güne kadar yanıt verilmemiştir.
4- Kentin en eski ve şehircilik yönünden geri kalmış, Emmioğlu ve Umurbey mahallelerinde "kentsel dönüşüm projesi" uygulamasına başlanılmıştır. Toplam 60.000 m2. olan ve 3 etaptan oluşan, 1. Etapta 220 konut yapılacak olan proje için TOKİ ile 23 Ağustos 2011 tarihinde ön protokol imzalanmıştır. Toplu Konut İdaresi’nin projenin uygulamasına bir an önce başlaması talep edilmektedir.
 5- Mülkiyeti Devlet Demiryollarına ait olan Eski İstasyon civarında atıl durumdaki korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli binaların restorasyonu belediyeye yapılmak üzere belediye tahsisi talep edilmiştir. Ancak, ilgili kurum satın alma yönteminin uygulanmasını önermiştir. Devlet Demir Yollan Genel Müdürlüğüne ait tescilli binaların belediyemize satın alma yöntemi ile değil, tahsis işlemi ile yapılması uygun olacaktır.
6- Kentimizin güneyinden geçen Ödemiş Çevre Yolu`nun açılması için Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırma çalışmalarına başlanılacağı bildirilmiştir. Ödemiş imar planında otogar, sebze hali, et entegre tesisi, nakliyat ambarları, oto galerileri gibi önemli yatırımlar çevre yolunun açılmasına bağlı olarak gerçekleştirilecektir. Bu nedenle Ödemiş Çevre Yolunun açılması için öncelikle Karayolları tarafından yapılacak kamulaştırma çalışmalarına başlanılarak bir an önce tamamlanması arzu edilmektedir.
7- Karayolları tarafından yapımına başlanılan Ödemiş-Kiraz devlet yolu üzerinde Türkönü köyü Yelaldı mevkiinde bulunan ve Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yapılacak alana ulaşım sağlayan yolun da göz önüne alınarak dönüşe uygun düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konu ile ilgili Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü`ne talepte bulunulmuştur.
8- Mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü`ne ait Ahrandı Tepesi`nde "Anfitiyatro, piknik ve rekreasyon alanı" projesi için 88.664 m2.1ik alanın belediyeye tahsisi talep edilmiştir. Projeye bir an önce başlanılması için işlemlerin hızlandırılması hususunda desteğe ihtiyaç bulunmaktadır.
9- Ödemiş`in doğu yönünden kent girişi olan Birgi-Kiraz kavşağına kadar olan yolun belediye tarafından yol ve kaldırım düzenlemesi çalışmalarına başlanılmıştır. İmar planına uygun olarak ve her türlü masrafı belediyemiz tarafından karşılanmak üzere tamamlanmış olan asfalt yola refüj yapımının gerçekleştirilmesi için Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü`ne tekrar talepte bulunulmuştur. Karayolları nezdinde desteğe ihtiyaç bulunmaktadır.
 Şuana kadar bu projelerden sadece Emmioğlu ve Umurbey mahallelerinde "kentsel dönüşüm” projesi olumlu sonuçlanmamış gözüküyor. Van’da meydana gelen üzücü deprem nedeniyle olsa gerek ön protokole rağmen projenin sürüncemede kalmaması için Ödemiş Belediyesi gelen yoğun talep sonrası kendi imkanları ile Saraçoğlu Toplu Konutlar adı verilen projeyi sürdürme kararı almıştır.
Diğerleri olumlu sonuçlanması halinde Ödemiş için sosyal, kültürel,ekonomik ve çevresel olumlu yansımaları olacak. Mesela, Kültür Merkezinin Ödemiş Belediyesi’ne devri için iki yıldır beklenen gerekli onay çıkmış,Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in imzalamasıyla devir işlemleri için İzmir Defterdarlığına gönderildiğini basından takip etmişsizinizdir.
Ahrandı tepesi ile ilgili girişimlerde olumlu sonuçlanmış ve Ödemiş’in sıcak yaz günlerinde büyük eksikliğini hissettiği piknik ve rekreasyon alanı ile sosyal ve kültürel yönden büyük bir açığı kapatacak olan anfitiyatro için gerekli alan kazanılmış oldu.
Bazı okurlarımızın gözünden kaçmamış amakarneleri zayıf gibi olsa da İl Genel Meclisi’ni değerlendirme dışında tuttuğumuz sanılmasın.