Sevgili anneler, sevgili babalar; bu hafta ki yazımda bebeklik dönemindeki beslenmeden özellikle de tamamlayıcı beslenme dediğimiz ek gıdalara geçiş döneminden bahsedeceğim. Sağlıklı ve zamanında doğan bebeklerin, annede beslenme yetersizliği yoksa, ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, protein, birçok vitamin ve mineral gereksinimini karşılamada yeterlidir. Altı ayda sonra anne sütü bebeğin ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz. Halk arasında ek gıdaya geçiş dönemi dediğimiz tamamlayıcı beslenme dönemi ebeveynler için zorlu bir dönemdir. Geleneksel yaklaşımlar bu dönemde belirgin rol oynamaktadır. Bu nedenle aile büyüklerinin de bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Tamamlayıcı beslenme dönemi, bebeklerin iki yaşını tamamlayana kadar devam eden bir süreçtir. Bu dönemde protein, yağ, karbohidrat, vitamin ve mineraller denge halinde verilmelidir. Bu dengeli beslenme süreci hızlı büyüyen bebekte özellikle de ilk yaş içinde hızlı büyüyen beyin için çok çok önemlidir. Omegayağ asitleri de(balık yağları) mutlaka bebek beslenmesinde yer almalıdır. Tamamlayıcı beslenme dönemi, bebeklerin yaşamlarının ileri dönemlerindeki besin seçimlerini ve yeme davranışlarını etkileyebileceğinden, hem aile hem de bebekler için son derece önemlidir. Ayrıca tüm yaşamı boyunca devam edecek olan barsak sistemindeki yararlı mikrop florasının gelişimi içinde önemlidir. Tamamlayıcı beslenmeye başlanmasının doğru zamanlaması ve hangi besinin ne zaman verileceği, bebeğin nöromotor gelişimi ve besin isteği ile ilişkili olmalıdır. Bebeklerin yeni tatları tercih etme ve kabul etme istekleri dördüncü aydan sonra başlar. Hatta bebeklerin tat tercihleri annenin gebelik dönemindeki beslenme şekli ve besin çeşitliliğinin fazla olmasından da direkt olarak etkilenmektedir.
Tamamlayıcı beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar, ne zaman başlanması gerekeceği, beslenme içeriğinin neler olması gerektiği, nasıl uygulanması gerektiği gibi noktalar ebeveyn ile hekimin beraber değerlendirmesi gereken önemli bölümlerdir. Bebeğe bakmakla görevli olan kişinin “duyarlı beslemeye” önem vermesi gerekmektedir. Duyarlı beslenme demek bebeğe güvenli ve konforlu pozisyon sağlamak demektir, bebeğin açlık-tokluk ipuçlarına yanıtlılık demektir, bebeğe pozitif sözel teşvik vermek demektir, bebeğin sevdiği kişi tarafından beslenmesi demektir, bebeği acele etmeden sakin bir biçimde beslemek demektir, uykulu ve susuzken beslememek demektir.
Sağlıklı çocuklar, mutlu yarınlar için yeterli ve dengeli beslenmenin temellerini doğru ve güvenilir ellerde hep birlikte atmalıyız. Sevgilerimle…