Sütün fiyatının artmasını herkes istiyor ama önemli olan, maliyete etki yapan ürünlerin rakamlarını tutabilmek. 

TÜSEDAD’ın önerdiği gibi 24,30 lira olsa, o zaman peynir kaç lira olacak, düşünen var mı?” diye çıkıştı.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TÜSEDAD), çiğ süt tavsiye fiyatının 24,30 lira olması gerektiğini açıkladı. Maliyetlerin üzerine yüzde 20 kar konularak ortaya çıkan bu rakam, geçtiğimiz ay 23,52 liraydı. Çiğ sütün litre fiyatının 24,30 lira olmasını tüm üreticilerin isteyeceğini belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, “Biraz da tüketiciyi düşünmek gerekiyor. Süt 24,30 lira olduğunda peynirin kaç lira olacağını düşünebiliyor musunuz?” diye sordu.

İLK BAŞTA 17,5 LİRA UYGUNDU AMA YEME GELEN ZAM HER ŞEYİ BERBAT ETTİ

Mevsimsel olarak şu dönemde süt üretiminin bir hayli arttığına dikkat çeken Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, geçen yıl bu aylarda 230-240 bin ton süt alımı yaptıklarını, bu yıl aynı süreçte 320 tona ulaştıklarını anlattı. Başkan Öztürk, bazı firmaların süt alımını bıraktığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu piyasada herkes süt fiyatının artmasını istiyor doğal olarak. Süt fiyatının artmasını isterken, süt ürünlerinin maliyetlerinin yerinde kalacağını düşünen var mı? Şu anda sütün litre fiyatı 17,15 lira. İlk başta bu rakam çok uygundu. Fakat bu hafta, yeme üçüncü kez zam geldi. İnsanlar, henüz zamlı süt parasını ceplerine koymadan yeme zam gelmesi doğru mu?”

KAHRATLI KADINLAR GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALDI KAHRATLI KADINLAR GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALDI

SÜTE YAPILACAK ZAMDA KONTROLLÜ GİDİLMELİ

Sanayicinin, süt fiyatı 17,5 lira olduğu halde 15 liraya, 16 liraya süt alma derdinde olduğuna vurgu yapan Başkan Osman Öztürk, süte yapılacak zammın kontrollü olması gerektiğini savundu. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“25 lira yapsalar sütü, o zaman peynirin kilosu kaç lira olacak, hiç düşünen var mı? Biraz da tüketiciyi düşünmek gerekiyor. Peynire de zam yapılsa, kime satacağız o peyniri? Süte zam yapılacaksa, kontrollü gidilmeli. Süte zam yapmak çare değil, çünkü yem ve diğer giderler artıyor. Onlardaki artışı durdurmak, daha gerçekçi bir adım olur. Biz süt fiyatı artsın diye bekliyoruz kooperatif olarak. Bu durumda biz ne yapıyoruz? Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyattan aşağıya süt alımı yapmıyoruz, sanayiciler gibi! 12 lira, 13 lira, 14,5 lira süt alanlar varken, biz açıklanan fiyattan aldık. Bugün 17,15 lira. Bu fiyatın altına inmeyerek üzerimize düşeni yapıyoruz. Bugün sanayici 15 liraya, 16 liraya süt alma derdinde. Önce bu durumları düzeltmek gerekir.”