Tövbe Allah`a dönüş ve yöneliş anlamına gelmektedir. Kişinin şirk, küfür ve nifaktan imana, isyandan itaate, günahtan sevaba, yanlıştan doğruya yönelmesidir Kur`an ve hadislerde tövbeye dair birçok ifade geçmektedir, hatta “Tövbe Suresi” vardır. İslam âlimlerinden Gazali; “tövbeyi, geçmiş hataların verdiği iç sancısı ve kötü huyları iyi huylarla değiştirmek” olarak tanımlıyor. İbn-î Hacer de tövbeyi; “Günahı çirkinliği için terk etmek, yapılan fiile pişman olmak, onu tekrarlamamaya azmetmek ve mağdura hakkını vermektir.” diye tarif eder.
Bir Mü’minin hayatında tövbe neden çok önemlidir? İslam dini fıtrat dinidir. İslam da insanın günah işleyebileceğini kabul etmiş ve kurtulma yollarını insana öğretmiştir. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V); “Eğer siz günah işlemeseydiniz Allah sizi helak eder ve yerinize günah işleyip peşinden tövbe eden kullar yaratırdı”(2) buyurmuştur. Allah, tövbe eden kullarından razı olur, onları sever. Çünkü Allah, tevvâb yani tövbeleri çok kabul edendir.
İnsan tövbe ile yapmış olduğu günah ve kusurlardan kurtulur ve o, günah ve hataları hiç yapmamış gibi tertemiz olur. Nitekim bu hususta Efendimiz (S.A.V); “Günahtan tam dönen ve tövbe eden, o günahı hiç işlememiş gibidir.”(4) Yüce Allah`ta kullarını tövbeye çağırmakta ve şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler hepiniz Allah`a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.”
Önümüzdeki Çarşamba gününü perşembeye bağlayan gece Berat kandilidir. Berat günahlardan kurtuluş demektir. Bu gece Yüce Allah`ın kendisine yönelip af dileyen mü`minleri bağışlayarak kurtuluş beratı verdiği bir gecedir. Bu geceyi uyanık bir halde geçirerek dileklerimizi Allah`a sunmamızı isteyen özellikle Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) dir. Berat, Rahmet ve mağfiretin sağanak, sağanak indiği, Resulullah`a şefaat hakkının tamamen verildiği, yapılan her ibadete karşılık kat kat sevabın lütfedildiği bir “Şefaat gecesi”dir. Ramazan ayının habercisi mübarek Berat kandili, Yüce Allah`ın sınırsız af, merhamet, yardım ve bereketine vesile olan bir gecedir. Cenab-ı Hak bir ayetinde “Kullarım, sana benden sorarlarsa, onlara söyle; ben onlara yakınım; dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm. O halde onlarda bana karşılık versin.” buyurmaktadır.
Bu mübarek gece münasebetiyle her fert kendi iç muhasebesini yapmalı, benden ne istendi, ben ne yapabildim. Benden kimler ne bekliyor ve ben neredeyim? Sorusunu kendisine sormalı, dolayısıyla insan olarak kendimize dönmeli, tövbe etmeli, kendimiz, ailemiz, ülkemiz ve bütün Müslümanlar ve insanlık için Allah`a dua ve niyazda bulunmalıyız.
Cenabı Allah, cümlemizi can-ı gönülden tövbe ederek beratını alanlardan eylesin. Bu duygu ve düşüncelerle başta Yerel Güç gazetesi okurlarının, Ödemişlilerin ve tüm Müslüman kardeşlerimin BERAT Kandilini tebrik eder, bu kandilin birlik ve beraberliğe, dirlik ve düzenliğe, insanlığın barışına vesile olmasını temenni ederim. Hayırlı kandiller.