Ödemiş’te bu sene 10. su düzenlenecek olan Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, 23 Ekim ilâ 26 Ekim tarihleri arasında Ödemiş Belediyesi Fuar alanında açılacak.
Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar yaptığı açıklamada şunları söyledi, "23-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Süs Bitkileri Sergimize 95 firma katılacak. Son yaptırdığımız fuar sahası projemize belediyemiz destek verdi. Belediye Başkanımız Mahmut Badem, sahanın düzenlenmesi, park yerinin oluşturulması, bu dizayn ettiğimiz alanda 182 adetlik stant oluşturulması sağlanmasında yardımcı oldu. Ancak bunlar yetmemekte ve 200 adetlik stant talebini karşılamaya çalışıyoruz. Stantlarımız Profesyonel fuarcıların kullandığı stantlardan oluşacak. Üzeri kapatılacak. Şu an mevcut sahanın biraz dışına taşma söz konusu. Lunaparkın olduğu kısma doğru yeni stantları oluşturmak durumundayız”
TÜRKİYE DAVET EDİLDİ
Çalışmalarımız afiştir, pankarttır, davetiyedir, sektörle ilgili tüm Kurum ve kuruluşlara bunları gönderdik. Adana, Mersin, Gaziantep, Şanlıurfa gibi kentlerimize de pankartlarımızı gönderdik. Akdeniz, Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege bölgesin de bir çok noktaya afişlerimiz ve davetiyelerimiz gönderildi. Birlik yönetimi olarak Bütün Büyükşehir Belediye Başkanlarımızı, Mahmut Başkanımızın destekleri ile sergi açılışına davet ettik. Sergimize İl içi ve il dışından stant açmak için büyük talep geldi.
Bunlar arasında üreticilere malzeme tedarikçiliği yapan firmalar da bulunmakta. İstanbul'dan 3 büyük firma katılmakta. Antalya'dan, İzmir'den ve İstanbul Ağaç A.Ş ve İzmir Büyükşehir Belediyesini davet ettik. Bu kadar talep olması sevindiriyor.
Fuarı bu sene öne aldık. İstanbul'da Kasım'ın son haftası Uluslararası fuar var. Çakışmaması için tarihi öne çektik.
Kasım ayında 3 fuar arasında kalmak yerine ara da daha fazla zaman kalacak bir tarihi belirlemek durumunda kaldık. Gelen olumlu tepkiler sonucu her yıl Kasım ayında açılan sergimizi böylece Ekim ayının son haftasına aldık.
Dışarıdan gelen firmalar da bu durumdan memnun. Bu sene dışarıdan gelen ziyaretçi sayısında yüzde 100 artış bekliyoruz.
Etkileşimde gün geçtikçe ülkemizin üretim havzalarına hitap edecek
çalışmalarımız var.
Burada üretim merkezi yanında, yılda bir kez üretici birlikleri ve kurumlar burada buluşacaklar. Bu günden güne güçleniyor. Sektörel hareket, Ödemiş'i de hareketlendirecektir.
Sektörler burada birbirlerini tetikleyecektir. İtalyanlar bu modeli ortaya koyuyor, Bir sektörle ilgili sergi ya da fuar açtıklarında beraberinde süt sektörü ile ilgili ürünlerini de tanıtma imkanı buluyorlar. Bizde bu şekilde hareket ederek diğer ürünlerimizi de dolaylı olarak tanıtmak durumundayız”
Ödemiş'te birliğe kayırlı156 üyenin olduğunu belirten Cabbar, “Takribi 750-800 irili ufaklı sektörde üretici Ödemiş'te ve Bayındır’a kadar uzanan alanda da toplamında 1600 üzeri üretici olduğu tahmin ediliyor.
Tarım sektörü içerisinde en çok iş kolu sağlayan ve istihdam sağlayan sektör Süs bitkileri sektörü. Binlerce insana da ekmek kapısı olmakta ayrıca.”
SEKTÖR ÖDEMİŞ'TE BÜYÜYOR
Sektörün gün geçtikçe büyüdüğünü belirten Cabbar, “Çiçekçilik ilk başladığı yıllarda işsiz insanların işi olarak görülüyordu. Şimdi yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Ödemiş ve çevresinde 7-8 büyük işletme var. Bu işletmelerin 7 tanesi dışarıdan gelme. Bu insanlar ne görüyorda, milyonlarca liralık dev yatırım yapmakta. Bunun haritasına bakmak lazım. Bütün bunların sonunda, Dünyanın çok büyük süs bitkisi ticari hacmi var. Türkiye bu alanda bir avuç bile değil. At arabası ile otobana çıkamazsın. Otobana çıkacaksan, Ona göre hızını ayarlayacak sistemi kuracaksın.
Bitkinin iyi yetiştiği bir coğrafyadayız. İyi bitki yetiştirmemiz lazım. Para kaynağı ve destek lazım. Bütün sıkıntılara rağmen üretim kültürü de artmaya başladı. Sektörel mana da alt yapı oluşmaya başladı.”
DÜNYA İLE UYUM SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ
Cabbar, “İtalya'da firmalar var ve 150 yıllık ve Dünya savaşlarını görmüş ve torunlarınca ileriye taşınmış firmalar var. Onlara göre biz yolun çok başındayız. Çok çalışmamız gerekiyor. Gerek yaylalarda ve üretim şekli ile Ödemiş büyük bir imkân sağlıyor ve bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Aslında şanslı bir bölgedeyiz. Bu havza mevcut nüfusun 5-6 katı nüfusa bakacak alt yapıya sahip. Bunun değerini iyi bilmemiz gerekiyor.
Sözleşmeli üretim modeli üzerinde çalışma başlatacağız.”
ÖDEMİŞE FİDE TESİSİ KURULMALI
Çiçekçilik Organize Sanayi bölgesi ile ilgili çalışmalar devam ettiğini söyleyen Cabbar, “Fide tesisi ile ilgili İZKA desteği alındı. Ödemiş'te aşılama tesisi, Ulusal ölçekli tesis yapılması gerekiyor. Antalya'da batılı bir firma bununla ilgili ciddi bir çalışma yapıyor. Bizim bu alanda yaptığımız çalışmada doğru bir yatırım olduğu görüşündeyiz. Üretim de talebe yönelik çalışma yapılmalı. İhtisas fidanlarını kurmak zorundayız.
Batılı firmalar artık bunları aşmış. Biz yolun başında iken bunların fotoğrafını iyi çekmek durumundayız. Her firma bir alanda tek üretim yaparsa, ürün çeşitliliği de korunarak, kalite standardında da artış olacak.
Bunu yapabilecek alt yapıyı oluşturmak zorundayız. Bunda güce ihtiyacımız var"dedi.
NAZİF HARUPÇU