Kaçak kazı sonrası ortaya çıkan ve antik dönemlere ait olduğu belirlenen tümülüs yapısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devreye girmesiyle koruma altına alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir'de bir alanı daha koruma altına aldı. 

Tire'nin Kurşak Mahallesi’nde bulunan Roma Dönemi'ne tarihlenen mimari kalıntılar, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla koruma altına alındı.

Özel mülkiyete ait, 102 ada 10 parselde kayıtlı orman vasfındaki taşınmazın korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmesine karar verildi.  Parselin bir kısmı birinci ve üçüncü derece arkeolojik SİT ilan edildi. 

Karar tapuya şerh olarak düşülecek. Öte yandan kurul kararı ile, işaretli koruma alanı bölgeleri her türlü inşai faaliyette ve fiziki uygulamada bulunulmamasına karar verildi.

KÜÇÜK MENDERES HAVZASI’NDA 23 NİSAN COŞKUYLA KUTLANDI KÜÇÜK MENDERES HAVZASI’NDA 23 NİSAN COŞKUYLA KUTLANDI

Karar şu şekilde:
İzmir İli, Tire İlçesi, Kurşak Mahallesi, Edreddin Mevkii'nde bulunan tapunun 102 ada, 10 parselinde, özel mülkiyette kayıtlı taşınmazlarda gerçekleştirilen kaçak kazı sonrasında Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen tespit çalışması sonucunda; açığa çıkarılan Roma Dönemi'ne tarihlenen mimari kalıntılar, yayılım gösteren ve yoğun miktarda, Roma ve Geç Roma Dönemlerine tarihlenen seramik parçaları ile çatı kiremidi parçaları gibi arkeolojik veriler ve tespitler ışığında 102 ada, 9, 10 ve 11 parselin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı dikkate alınarak, ekli paftada gösterildiği şekliyle 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, sit fişinin uygun olduğuna, özel mülkiyete ait, tapunun 102 ada, 9, 10, 11 parsellerinde kayıtlı taşınmazların tapu sicil kaydına konumlarına karşılık gelen "kısmen 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanındadır" şerhinin konularak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 2863 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla karar eki geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının uygun olduğuna, özel mülkiyete ait, tapunun 102 ada, 10 parselinde kayıtlı taşınmazda gerçekleştirilen kaçak kazıya ilişkin olarak başlatıldığı anlaşılan yasal soruşturmanın sonucundan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı açısından kaçak kazı çukurunun ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde, uygun göreceği teknik ve yöntemlerle kapatılmasına karar verildi.