YERELGÜÇ/BUSE BAĞCI
Ödemiş Kent Konseyi bünyesinde kurulan Yapay Zeka Meclisi, Bahçeşehir Koleji ev sahipliğinde düzenlenen lansman programıyla açılışını gerçekleştirdi. Meclisin kuruculuğunu Ödemiş Bahçeşehir Koleji öğrencileri Kutlay Özbek ve Hasan Şengül üstlenirken, meclisin yürütme kurulu üyeleri tanıtıldı.
Açılış programında, kurulan Yapay Zeka Meclisi’nin amacı, vizyonu ve bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler hakkında sunumlar yapıldı. Törenin en dikkat çekici anlarından biri ise öğrenciler tarafından geliştirilen Yangın Erken Tespit Sistemi (YETS) adlı projenin kamuoyuna ilk kez sunulması oldu.
Lansman törenine, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Kiraz Kaymakamı Murat Karahan, Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, Kiraz Eski Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Ödemiş Bahçeşehir Koleji Kurucusu Yıldırım Baytekin, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“ARTIK YAPAY ZEKA GELECEĞİN DEĞİL, ŞİMDİNİN KONUSU”
Yapay zekânın artık eğitimde önemli bir rol oynadığını belirterek, öğrencilere ve öğretmenlere düşen yeni sorumlulukları vurgulayan Ödemiş Bahçeşehir Koleji Kurucusu Yıldırım Baytekin, “Ülkemizin geleceği size bağlı, insan sermayemizin kalitesine bağlı. Ülkemizin demokratik, ekonomik vefa ve kültürel gelişmişlik açısından, bizim dünyada kat edeceğimiz mesafede ulaşacağımız noktalar ancak siz kıymetli öğrencilerimizin sayesinde olacaktır. Şimdi yapay zeka benim de yakından takip ettiğim çok heyecanlı bir konu. Önümüzdeki hafta Çarşamba Günü Bahçeşehir Üniversitesi'nde yapay zeka ile ilgili uluslararası bir konferans olacak. Bir eğitimci ve eğitim girişimcisi olarak bizlerde davet edildik. Ben de o konferansa katılacağım. Çünkü artık yapay zeka geleceğin konusu değil, şimdinin konusu. Ve biz eğitimciler de bu konuyla çok yakından ilgileniyoruz. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığımız da bu konuyla yakından ilgileniyor. Ve yine Bahçeşehir Koleji ve Uğur Eğitim Kurumları da çok yakından ilgileniyor. Geçen aylarda İzmir'de yapay zeka ile ilgili gelecek eğitim yeriyle ilgili konferans yapılmıştı. Bu anlamda konuyu yakından biz de takip ediyoruz. Dün bir haber okudum. Yapay zeka Çin'de 6 yaşından itibaren eğitim programları müfredatına girmiş durumda. Daha önceki yine bir haberde Amerika'da yapay zeka ile eğitim yapan bir okul, Amerika'daki %2 diliminde yer alan başarılı okulların arasına girmiş bulunmaktaydı. Artık yapay zeka hayatımızın her alanında olduğu gibi, özellikle eğitimde de bizim için çok önemli bir noktada yer alacak. Demek ki yapay zeka sadece bir teknolojik gelişme değil, aynı zamanda öğrenmeyle ile ilgili bir süreç. Yani bizim hayatımızı nasıl kolaylaştıracak? Ülkemize, topluma, çevre açısından, sağlık açısından, eğitim açısından nasıl bir katkı sağlayacak? Bunun üzerinde durmamız gerektiğini de düşünüyorum. Yapay zeka deyince bu işin bir öğrenci kısmı bir de öğretmen kısmı var. Yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin, öğretmenin rolü her zaman olacaktır, fakat dönüşecektir. Yani öğretmen artık sadece bilgiyi öğreten sunan kişi değil, bilgi konusunda öğrenciye rehber olan, mentorluk yapan, yol gösteren olacaktır. Bahçeşehir Koleji ve Uğur Eğitim Kurumları da kişiye özgü öğretim modeli dediğimiz yani her çocuk farklıdır ve parmak izi gibi özel bir öğrenme stiline sahiptir. Geldiğimiz noktada da yapay zeka bu işi kolaylaştırıyor. Yani her çocuğun öğrenme şekli, algısı farklı olduğu için yapay zeka bu anlamda aslında eğitimde kolaylaştırıcı bir rol alacak. Çünkü özellikle dezavantajlı bölgeler için hem uzaktan eğitim hem de dijital eğitimde bir fırsat eşitliği yaratacaktır. Bu programı düzenleyen kıymetli öğrencilere tebrik ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
“BU SADECE BİR MECLİS DEĞİL, BİR DEVRİM!”
Yapay zekânın insanlık tarihinin en büyük devrimlerinden biri olduğunu söyleyen Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Sadeddin Mahmutçaoğlu, “Bildiğiniz gibi teknoloji, hayatımızın her alanına hızla entegre oluyor ve sürekli gelişiyor. Ben de bu dönüşümün bir parçası olarak teknolojiyi yakından takip ediyorum. Bugün burada, insanlık tarihinin en büyük devrimlerinden biri olan yapay zekâyı konuşmak üzere toplandık. Yapay zekâ artık geleceğin değil, bugünün teknolojisidir. 2007 yılında nanoteknoloji konuşuluyordu. O dönemlerde bir saç telinin diklemesine 200 parçaya bölünebilmesi gibi örneklerle bu teknoloji anlatılırdı. Bugün ise geldiğimiz noktada yapay zekâ, bu gelişmeleri çok daha ileri bir boyuta taşımış durumda. Artık hayatın her alanında belirleyici bir güç haline geliyor. Bu kapsamda, Ödemiş’te ilk kez kurulan Yapay Zeka Meclisi'nin başkanlığını üstlenen Kutlay Özbek kardeşime gönülden teşekkür ediyorum. Onunla birlikte emeği geçen ailesine, arkadaşlarına ve bu süreçte katkı sağlayan herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Kutlay ve arkadaşlarının, Ödemiş’i en iyi şekilde temsil edeceğine yürekten inanıyorum. Dün yaptığım bir görüşmede, teknolojik gelişmeleri takip eden bazı kurumlarla bu konuda fikir alışverişinde bulundum. Onlar da Ödemiş’te kurulan bu meclise her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler. Önümüzdeki günlerde, kış döneminde de teknolojiyle ilgili yurt içi bir seyahatim olacak. Orada da bu güzel oluşumu dile getireceğim” ifadelerini kullandı.
AKADEMİK BAŞARININ ÖTESİNDE HAYATA HAZIRLAYAN EĞİTİM
Süreci başlatan öğrencilere teşekkür ederek, robotik ve yapay zeka alanında ilçede önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “Öncelikle bu süreci başlatan ve büyük emek veren sevgili çocuklarımız Kutlay ve Hasan’a ve onların değerli ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Yaklaşık iki yıldır bizlerle görüşüp projelerini anlatıyorlar, bizler de elimizden geldiğince onlara destek olmaya gayret ettik. Geldikleri bu noktadan dolayı kendilerini yürekten kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Yapay zekâ ve robotik kodlama alanlarında Sayın Valimiz Süleyman Elban’ın destekleriyle ilçemiz genelinde önemli mesafeler kat ettik. Geçen yıldan itibaren tüm öğretmenlerimize robotik kodlama alanlarında eğitimler verildi. 8. ve 12. sınıf öğrencilerimiz dışında tüm öğrencilerimize Gençlik Merkezimizde ve Halk Eğitim Merkezi’miz robotik kodlama kursları açıldı. Daha ileriye gitmek isteyen öğrencilerimiz için de yeni kurslar planlıyoruz. Sadece akademik başarı değil, çocuklarımızın hayata dair beceriler kazanması da son derece önemli. Yapay zekâ ve teknolojiye dair bilinçli bireyler yetiştirebilirsek, geleceğe çok daha güvenle bakabiliriz. Geçmişte kendi öğrencilerimizle düzenlediğimiz Teknofest gibi etkinliklerimizde olduğu gibi, bugün de bu tür girişimlerin arkasında durmaya devam edeceğiz. Ben bugün burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yapay Zekâ Meclisimizin hayırlı olmasını diliyorum. Bu sürece katkı sunan herkese, özellikle bu kıymetli gençlerimize destek veren kişi ve kurumlara gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
“SADECE KONUŞAN DEĞİL, ÜRETEN BİR GENÇLİK OLACAĞIZ”
Düşük maliyetli ve yerli teknoloji çözümleriyle üretken bir yapı hedeflediklerini söyleyen Yapay Zeka Meclisi Başkanı Kutlay Özbek , “Bugün burada, gençlerin teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bireyler olarak sürece dâhil olduğu bir modelin temsilcileri olarak bulunuyoruz. Yapay Zeka Meclisi, 19 Nisan 2024’te yapılan seçimle kuruldu ve 4 Mayıs’ta ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kuruluşumuzdan bugüne, durmadan çalıştık, düşündük, ürettik ve birlikte yol aldık. Kent Konseyi çatısı altına katıldığımız 13 Mart 2025 tarihinden itibaren daha kurumsal, daha güçlü ve daha vizyoner bir yapıya evrildik. Sadece bulunduğumuz şehirde değil, Türkiye'nin farklı noktalarında da bu vizyonu yaymak için adımlar attık. 26 Mart’ta Torbalı’da gerçekleştirdiğimiz konferans ve yeni meclis açılışı bunun en somut örneklerinden biridir. Geldiğimiz noktada artık sadece fikir konuşmuyoruz; fikirlerimizi projeye, projelerimizi somut çıktılara dönüştürmek için planlı bir işleyişle hareket ediyoruz. Yeni dönemde, 40 kişilik gruplarla tartışarak ortak tez raporları oluşturacak ve bu raporları teknoloji firmalarıyla paylaşarak karar süreçlerine katkı sağlayacağız. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başta olmak üzere, Orman Genel Müdürlüğü, İZTEK A.Ş. ve daha birçok paydaşımızın destekleri bizlere hem güç hem de sorumluluk kazandırdı. Bizler bu mecliste, sadece yapay zekayı konuşmakla kalmıyor; onu etik, yerli, erişilebilir ve topluma faydalı bir biçimde kullanmanın yollarını arıyoruz. Yani aslında geleceği sadece beklemiyoruz, birlikte inşa ediyoruz. Bu yolculukta yanımızda olan tüm kurumlara, destek veren yöneticilerimize ve bu meclise emek veren her bir arkadaşımıza gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“YANGIN ERKEN TESPİT SİSTEMİ İLE ORMANLARIMIZI KORUYORUZ”
Yapay Zeka Meclisi'nin bir fikirle başlayıp toplumsal bir harekete dönüştüğünü belirten Yapay Zeka Meclisi Başkan Yardımcısı Hasan Şengül, Bugün burada, gençlerin teknolojiye yön verdiği; yalnızca izleyen değil, düşünen, tasarlayan ve uygulayan bireyler olduğu bir yapının temsilcisi olarak sizlerle birlikte olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Yapay Zeka Meclisi olarak çıktığımız bu yolculuk, bir fikirle başladı. Ancak bu fikir, yalnız kalmadı. Gençlerin inancı, kurumların desteği ve toplumsal ihtiyaçlarla birleşince bir harekete dönüştü. Kurduğumuz bu yapı, sadece bir meclis değil; aynı zamanda bir okul, bir üretim alanı ve bir etki ağıdır. Bugün geldiğimiz noktada, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden aldığımız onayla; kamu kurumlarıyla, teknoloji şirketleriyle ve eğitim kurumlarıyla birlikte yürüttüğümüz projelerle, artık daha kararlı ve daha somut işler üretiyoruz. Yangın Erken Tespit Sistemi (YETS) gibi çevre odaklı teknolojilerle ormanlarımızı koruma çabasında yer alıyor; İZTEK A.Ş. ile yürüttüğümüz ortak projelerle sahada aktif rol alıyoruz. Kent Konseyi ailesine katılmamızla birlikte, sorumluluğumuz da etkimiz de büyüdü. Bu çerçevede, Torbalı’da ikinci yapay zeka meclisimizi açtık ve bu adım, sadece bir genişleme değil; bir vizyonun yayılması anlamına geliyor. Yeni dönemde, 40 kişilik çalışma gruplarıyla birlikte tartışan, düşünen ve karar üreten bir meclis modelini hayata geçireceğiz. Ortaya koyacağımız tez raporları ve düşük maliyetli, yerli teknoloji çözümleriyle sadece konuşan değil, üreten bir gençlik olarak var olacağız. Bizler, yapay zekayı geleceğe bırakılacak bir mesele değil; bugünden şekillendirilmesi gereken bir sorumluluk olarak görüyoruz. Destek veren tüm kurumlarımıza, bizlere güvenen büyüklerimize ve gece gündüz emek veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyor; bu yapının sadece bir başlangıç olduğuna olan inancımla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.