Son günlerde MOBESE bir hayli yaygınlaştı. Her ne kadar MOBESE’nin açılımının bu sistemi kuran polis ve mühendislerin adlarının baş harflerinden oluştuğu ileri sürülse de bu şehir efsanesini bir kenara bırakarak bilinen açılımını aktarayım; “Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu”.
Bu sistem birçok konunun aydınlatılması ve de suçluların yakalanmasını sağladığı için yararlanılmakta ve faydalı olduğu düşünülmekte. Ancak bu sistem son dönemlerde farklı amaçlar için kullanılmaya başlandı; “oturduk yerden trafik cezası kesmek” (!).
Türkiye’nin her yerinde benzer uygulamalara rastlamak mümkün. Devlet baba için bir hayli maliyetli olan bu sistemin finans kaynağı (!) da kesilen bu cezalardan belli oluyor; “halk”.
Gelene gidene cezayı kesen masa başı trafik polisleri çok keyifli bir çalışma içindeler. Zira kışın sıcak yazın serin ortamda çalışan bu şanslı arkadaşlar diğer meslektaşları gibi ne vatandaşla muhatap oluyorlar ne de yollarda egzoz soluma talihsizliğine uğruyorlar.
Gerçi bu masa başı ceza kesici arkadaşlara bir şey söylemeye de dilim varmıyor çünkü malum kendilerine verilen görevleri yapmaya çalışıyorlar. Beni asıl düşündüren böyle bir uygulamayı başlatmayı akıl eden (!) değerli büyüklerimiz.
Polisin görevleri 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ve Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı Merkez ve Taşra Üniteleri Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Bunların hiçbirinde ekran başında oturup ceza kesme görev olarak belirtilmemiştir.
Bu uygulamayla polis adeta maliyecilik yaparak Devlet hazinesine katkı sağlayan memur görüntüsündedir. Bunu yapmak için ne polis olmaya ne de polisliğe girişteki fiziki koşullara ihtiyaç da yoktur. Burada mesai harcayan polisler bence asli görevlerini de yerine getirememiş oluyorlar.
Polisin yasalarla verilen en önemli görevi “suçu önleme”’dir. Ama bu uygulama ile trafik suçlarının önlenmesi mümkün görünmüyor. Yaya geçidini ihlal eden, köşe başlarını tıkayan araçlara ve yolda trafiği tehlikeye sokan araçlara görüntülere bakarak ceza kesiliyor kesilmesine de kamuya faydalı bir netice alınmıyor. Çünkü aynı ihlal saatlerce devam ediyor.
Son dönemdeki yargı kararları ve düzenlemeler ile uyarı levhası olmadan hız uygulaması yapılamazken MOBESE ile bir hayli trafik cezası kesiliyor.
Sözlerimden trafik konusunu ve MOBESE’nin işlevselliğini basite aldığım düşünülmesin. Bu güne kadar konuyla ilgili hassasiyetimi onlarca farklı yazımda dile getirdiğim için tam tersi Devletin ve polisin görevlerini layıkıyla yapması taraftarıyım. Sözlerim görüntüsü ve niyeti kötü olan bu uygulamayı yerine getiren polislerimize değil, asıl bu işleri hafife alanlara ve polisi gerçek görevinden uzaklaştırıp başka işlere kanalize edenlere. ANLAYANA.