GÜNDEM

İzmir'in sıradışı çifti  

İzmir’de yaşayan Sevil ve Kemal Duman, Urla’da yangınlara da birlikte müdahale ediyor. Duman çifti, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yangına Dirençli Köyler” projesi kapsamında eğitim aldıktan sonra İzmir İtfaiyesi Gönüllüsü oldu. Yangın ihbarı aldıktan sonra biri motosikleti, diğeri de su tankerinin bağlı olduğu traktörü alarak olay yerine giden Duman çifti, itfaiye ekipleri gelene kadar birçok yangını başlangıç aşamasında söndürdü.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yangınlarla mücadelesine yurttaşlar da gönüllü destek veriyor. Yangına Dirençli Köyler projesi kapsamında yangına ilk müdahale için su tankeri kullanma eğitimi alan köy sakinleri, İzmir İtfaiyesi Gönüllüsü oluyor. Urla'nın Birgi Mahallesi’nde projeye destek veren gönüllüler yangınlara müdahale ederek büyük felaketleri önlüyor. Hayatı her alanda paylaşan Birgi Mahalle Muhtarı Sevil Duman ile eşi Kemal Duman,  mahalle sakini Savaş Berk ve eşi Gülin Berk o isimlerden bazıları. Sevil Duman, yangın ihbarını alan ilk isim. İhbarı aldıktan sonra eşi Kemal Duman’a ve İzmir İtfaiyesi’ne haber veren Sevil Duman hemen ardından motosikletine atlayıp olay yerine gidiyor. Eşi Kemal Duman da yangına hızlı müdahale için traktöre takılı hazır olarak beklettiği su tankeriyle ona eşlik ediyor.  O sırada Savaş Berk ve eşi Gülin Berk’e de haber veriliyor ve yangın bölgesine gelmesi sağlanıyor.


Yangının büyümesini engellemede önemli rol üsteniyorlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürü Yaşar Korkmaz, eğitim alan yurttaşların örtü yangınlarına hızlı şekilde müdahale ettiklerini ve yangının büyümesini engellediklerini söyledi. Projenin şu ana kadar gayet başarılı ilerlediğini vurgulayan Yaşar Korkmaz, “Hiçbir orman yangını ormanın orta bölümünden başlamıyor. Üç yıl önce Ekmeksiz Plajı’nda 3 metrekarelik bir ot yangını, 100 aracın yanmasına neden oldu. Tanker ile bu yangına müdahale eden vatandaşlar, büyük bir yangının yaşanmasını engelledi. Yangın büyüdüğü zaman nereye evrileceği öngörülemiyor” dedi.


İhbarı aldığında olay yerine koşuyor
Yangın söndürme eğitiminin ardından adeta bir itfaiye personeli gibi olan Sevil Duman, ihbarı aldıktan sonra ekibe haber veriyor. Sevil Duman, “Burası orman bölgesi. Riskli bir bölge. Mümkün olduğunca köyden ayrılmamaya çalışıyoruz. Yangın ihbarı aldığımız zaman hemen ilk müdahaleyi yapıyoruz” dedi. Yangına ilk müdahaleyi eşi ile yaptıklarını söyleyen Sevil Duman, “Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği yangın tankeri ile olay yerine en kısa zamanda ulaşmaya çalışıyoruz. Köyümü, memleketimi çok seviyorum. Bu işi severek yapıyoruz. Rehberimde kaydı bulunmayan bir telefon aradığında veya kuleden ihbar geldiği zaman, inanın ilk yangın benim içimde başlıyor. En kısa zamanda nasıl müdahale edebiliriz, bir yeşili, ağacı nasıl koruyabiliriz duygusu ile olay yerine varmaya çalışıyoruz. Orman yangınları çok üzücü. Yangının olmadığı günler yaşayalım isteriz” dedi.

Kritik yangınlara müdahale ettiler
Kemal Duman da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibine teşekkür ederek, “Tankeri bize geçen yıl verdiler. Yine geçen yıl köy içerisinde kritik üç yangına müdahale ettik. Uçaksız, itfaiye aracı olmadan üç kritik yangına müdahale ettik. Yayılmasını engelleyerek ormanlık alana varmadan söndürdük. Çok mutluyuz. Doğa bizim. Burada hayvanlar, böcekler var. Hiçbiri yanmasın. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Yangın çok kötü bir şey. Bir dakika içerisinde koca ormanı yakıyor. Şu yaz aylarında anız ve çöp lütfen yakmayalım. Sigara izmariti atmayalım. Doğamıza sahip çıkalım” diye konuştu.


“Bilgim ve gücüm dahilinde çabalarım”
Mahalle sakini Savaş Berk de “Biz bu köyde yaşıyoruz. Yangına başlangıç aşamasında müdahale ettiğimizde, büyümeden söndürebiliyoruz. Biraz geç kaldığımız zaman büyüyor. Bu kez herkesin işi zorlaşıyor. Anızların yakılması basit gibi görünüyor. Ama rüzgar olduğunda ufak bir şeyden büyük sonuçlar doğuyor. İnsanlar özverili davransınlar. Birçok yangın zaten insan kaynaklı çıkıyor. Doğa hepimizin, sahip çıkmak gerekiyor. Bu dünyada biz emanetçiyiz. Bu dünyayı çocuklarımıza bırakacağız. Hiçbir zaman yangın çıktığında konforum bozulur diye düşünmedim. Rahatımı düşünmedim. Elimden geleni yaptım. Bir kova su dökebiliyorsam bir kova su, hortum tutabiliyorsam hortum... Bilgim ve gücüm dahilinde çabalarım” dedi.


Mahalle sakinlerinden uyarı
Çalışırken ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Gülin Berk ise “Doğa hepimizin. Göç alıyoruz. Hayvancılık, tarım bitti. Her yerde işlenmemiş anız tarlası var. Buraları alanlar, tel örgü çevirip bırakmasın. Bu toprakları işlesin, otlar diz boyu. Yangın çıktığında itfaiye araçları tel örgüleri geçip müdahalede zorlanıyor. Bu da yangının büyümesine neden oluyor. Yerlerine sahip çıksınlar. Bu durum yangını önlemede önemli. Elimizle  yaktığımız ateşi, gözyaşlarımızla söndüremeyiz” ifadelerini kullandı.

820 kişiye eğitim verildi
İzmir'in bin 293 mahallesi bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 600'ü kırsal bölgede yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar 300 kırsal mahalleye su tankeri dağıttı. Bu tankerlerin yanı sıra yaklaşık 820 kişiye yangın eğitimi ve tanker kullanma eğitimi veren Büyükşehir, birçok yangına başlangıç aşamasında müdahale edilmesini sağladı.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }