İntihar genelde bu ikaz işaretleri olmadan olmaz!
1- Daha Önce İntihara teşebbüs etmiş olmak- İntihar eden birçok kişi daha önce de denemişlerdir.
2- Sözle Tehditler- “Bensiz daha iyi olursunuz” veya “Keşke ölsem”, “Hiç bir şey önemli değil”, “Artık ise yaramaz” gibi cümleler ciddiye alınmalıdır.
3- Davranışlarda Değişiklikler- Mesela normalde aktif insanlar içine kapanıklaşabilir; çok dikkatli, temkinli kişilerse gereksiz riskler almaya başlarlar.
4- Depresyon işaretleri- Bunlar yemede, uyuma alışkanlıklarında değişiklikler, endişe, huzursuzluk, yorgunluk, ümitsizlik ve suçluluk hisleri ve sevdikleri aktivitelere ilgi kaybolması gibi belirtilerdir.
5- Okulda problemler- Ders notlarında ani bir düşme, okulda-derste uyuklama/uyuma, duygusal vahşi/çılgın ve benzeri daha önce görülmeyen davranışlar bazı talebelerde dikkat edilmesi ve endişelenilmesi gereken davranışlardır.
6- Ölüm temaları-Kişinin ölmek istemesi resimlerinde, şiirinde, hazırladığı yazıda, odasındaki resimlerde vs ortaya çıkabilir. Uyuşturucu kullanmak-bazı intihar girişimlerinin alkol ve öteki uyuşturucularla ilişkili olduğu anlaşılmaktadır.
7- Garip alışverişler- Kişi silah, ip veya şüphenizi uyandıracak benzeri şeyler satın alabilir.
8- Ani ve beklenmeyen mutluluk- Uzun sureli depresyondan sonra ani gelişen mutluluk, kişinin rahatladığını gösterebilir, çünkü sonunda karar vermiştir ve intihar edecektir.
9- Öteki işaretler- Bunlar fiziksel şikayetler, sıkça kazalar, hiperaktif olmak, agresif-saldırgan olmak, birden fazla kişiyle veya önüne gelenle seks yapmak, dikkat çekici davranışlar, veya bir kayıptan sonra çok uzayan yas, üzüntü donemi.
ŞUNLARI ASLA YAPMAYIN
1- Olaya hafifletici faktörlerle yanaşmayın- Boş güvenceler vermeyin, “Bircok insandan daha iyi durumdasin”vs gibi.Tam aksine ona yardim edilebilecegini defalarca tekrarlayin.
2- Kisinin intahari sebep gösterdigi şeyleri, tenkit etmeğe kalkmayin. Mantık yürütmeyin.
3- Bildiginizi sır olarak saklamaya kalkmayin- Arkadaslar birbirlerine sır verip saklarlar ancak arkadasinizin hayati tehlikedeyse sır olarak saklamayin.
4- Kişiyi yalnız bırakmayın- Yardim edebilecek (tercihen profosyonel) birisini arayın ve yardım gelene kadar onu yalniz bırakmayın.