Sayıları 12 milyona yaklaşan Emeklilerimizin ülkemizdeki yaşama zorluğu.
•Konu ile ilgili Uluslar arası bir rapor yayınlandı. Emeklilerin maddi refahı ve hayat şartları değerlendirilerek oluşturulan “Küresel Emeklilik Endeksi’nde Türkiye’ye 100 üzerinden 45 puan verildi. Bu puanla Türkiye 43 ülke arasında 39 ncu sırada yer alıyor.
• Paris Merkezli Varlık Yönetimi şirketi Natixis uzmanları tarafından beşincisi hazırlanan yıllık endekste Türkiye, “yaşam kalitesinde” 37 puan ile Hindistan’ın ardından sondan ikinci oldu.
–Türkiye” maddi refah “ değerlendirmesinde 39, “ sağlık” ve “emeklilikte finansal durum” başlıklarında 53’er puan topladı. Türkiye geçen yılki endekste de toplamda 47 puan alarak 39 ncu olmuştu.
İlginç olan; sıralamanın en tepesindeki Norveç, “yaşam kalitesinde” 92, “maddi refahta” 91, “sağlıkta” 89 ve “ emeklilikte finansal durumda” 73 puan alarak, toplamda 86 puan aldı.
Sıralamanın ilk 10’nda Avrupa ülkeleri dışından yalnızca Yeni Zelanda ve Avustralya yer bulurken, Kanada 11 nci, ABD. ise 17 nci oldu.
Araştırmada, Dünya genelinde ortalama yaşam süresi uzarken, faiz oranlarının düşük seyretmesi nedeniyle emeklilik fonlarında oluşan açığın 2050 yılında 400 trilyon doları bulacağı belirtilen raporda, bu açığın yarısından çoğunun abd., ingiltere, hollanda, kanada, japonya ve avustralya’da kaydedileceğine dikkat çekildi.
Raporda, farklı ülke guruplarında emeklilerin gelir seviyeleri hakkında ise şu değerlendirmelere yer verildi. “ Bütün Avrupa Ülkelerinin Gelir Eşitliği ve kişi başına Gelir Puanları” yüzde 50’nin üzerinde. Çek Cumhuriyeti ve Kanada gibi Batı Avrupa Ülkesi olmayan bazı ülkeler de bu iki ölçütte yüzde 50 üzerinde puan aldılar ama bu ölçütlerden birinde veya ikisinde eksik not alan bütün ülkeler Batı Avrupa dışındaki ülkeler oldu.
ABD., Singapur ve İsrail gibi zengin ama eşitsizliğin hüküm sürdüğü ülkelerdeki emekliler , orantısız şekilde yüksek gelire sahip vatandaşların yararına emeklilik ssistemlerine dahil olma riski altındalar. Hem gelir eşitliğinde, hem de kişi başına düşen gelirde % 50’nin altında puan alanların çoğunluğu Hindistan, Çin ve Brezilya gibi BRİC ülkeleriyken, Meksika ve maalesef ülkemiz Türkiye de bu gurupta yer alıyor.