YEREL GÜÇ/ BURCU TUNÇ
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Bölümü öğrencileri aynı okulda kendileri ile birlikte eğitim alan ve 2. üniversiteyi okuyan Gülfem Erbayat ve Dilek Köktaş öncülüğünde İzmir yolu üzeri İlkkurşun polis merkezi mevkiinde Umut Ayberk Akbay’ın uygulama alanı olarak hibe ettiği tarlada, Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğünün de destekleriyle organik tarım uygulamaları ve bilinçli tarım düşüncesiyle ilk ekimi gerçekleştirdi.
İlk ekimde Ödemiş’in coğrafi işaretli ürünü olan patatesin ekimini yaptılar.
AMACIMIZ SUYU AZ KULLANARAK VERİM ELDE ETMEK
Konuyla ilgili Yerel Güç muhabirine açıklamada bulunan Gülfem Erbayat, “Gıda mühendisiyim. Burada 2. Üniversitemi okuyorum. Amacımız konveksiyonel, su kontrollü, doğaya zarar vermeden maximum verimde bir ürün elde etmek. Buranın yerel çiftçilerinden Umut Ayberk Akbay sağ olsun bize çok destek oldu. Tarlasını ve ekipmanlarını bize tahsis etti. Amacımız suyu az kullanıp doğru bir verim elde etmek ve bunları deneyimlemek. İleri vadede bize desteklerini esirgemeyen öğretmenlerimiz, ilçe tarım müdürlüğü ve Umut beyin sayesinde alternatif ürünler yetiştirmek istiyoruz. Çiftçiler ve vatandaşlar bizi tohum, sulama vb. gibi konularda destekleyebilir. Amacımız tarımı sonuna kadar desteklemektir” dedi.
Öğrencilerden Mert Öztürk ise, “Ödemiş MYO öğrencisiyim ve Ödemişliyim. Öncelikle Umut abiye çok teşekkür ederiz. Farklı bölgelerden gelen insanların bu noktada buluşuyor olması mükemmel oldu” dedi.
“Böyle bir şansı kimse bulamaz”
Ödemişli çiftçi Umut Ayberk Akbay konuşmasında, “İlkkurşun mahallesinde üretim yapıyorum. Önemli olan gençleri organize edip bu işe dahil edebilmekti. Öğrenciler dünyanın genelinde teorik bilgiyi alıyorlar ama pratikte eğitim sınırlı. Bu konuda elimdeki tüm imkânlarla ve bildiğim her şeyle onları destekliyorum. Damlama sulama, akıllı tarım teknolojileri gibi tekniklerle çalışacağız. Ne kadar az suyla ne kadar verim alabiliriz onu deneyimleyeceğiz. İlçe Tarım Müdürlüğüne de destekleri için çok teşekkür ederiz. 2023 yılından sonra kadim bilgilerle devam edemeyiz. Bilinçli tarıma yönelmemiz gerekiyor. İnşallah hep birlikte güzel bir projeye imza atacağız’ dedi.
Öğrencilerden Şeyhmus Başakyeşil ‘Bize hibe edilen bu tarlada uygulamalı olarak her şeyi öğrenmeye hazırız. İleri de mesleğimiz ile ilgili çalışmaları sürdüreceğiz. Okurken de işin matematiğini öğrenmeye çalışıyoruz. Böyle bir şansı kimse bulamaz. Bizde bunu değerlendireceğiz” dedi.