YERELGÜÇ/BUSE BAĞCI

Toplantıda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Emin Davran, raporla ilgili eleştirilerde bulunurken, Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, eleştirilere yanıt vererek belediyenin mali durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkan Turan, Ödemiş için çalıştıklarını belirterek, eksikliklerin ve bazı projelerin hayata geçirilememesinin en büyük nedeninin maddi yetersizlikler olduğunu ifade etti. Başkan Turan, "Hiç kimse Ödemiş’in düşmanı değil, hepimiz aynı amaca hizmet ediyoruz" dedi. Belediyenin SGK borçlarından dolayı her ay yaklaşık 8.8 milyon TL gecikme faizi ödediğini ve faiz oranlarının giderek arttığını söyleyen Mustafa Turan, bu durumun belediyenin finansal yönetimini güçleştirdiğini ve borçlarıyla başa çıkmayı zorlaştırdığını ifade etti.

"Hepimiz Ödemiş İçin Çalışıyoruz, Ama Eksiklerimiz Var" diyerek açıklamalarda bulunan Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, “Sayın Emin Davran’ın yapıcı eleştirileri üzerine birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle vurguladığı gibi hepimiz Ödemiş için çalışıyoruz. Hiç kimse Ödemiş’in düşmanı değil. Elbette eksiklerimiz, maddi yetersizlikler nedeniyle hayata geçiremediğimiz projelerimiz var. Bugün bir başka siyasi partiden biri burada olsaydı, farklı tasarruflarla hareket edebilirdi. Ancak bizler de mevcut şartlar altında elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Amacımız, verdiğimiz sözlerin en az %80’ini yerine getirmek. İlk yılımızı geride bıraktık, önümüzde daha uzun bir yol var.

"YÜKSEK FAİZ YÜKÜ BELEDİYEMİZİ ZORLUYOR"

Göreve geldiğimizde belediyemizin borcu 436 milyon 593 bin TL idi. Bugün bu borç 700 milyon 630 bin TL’ye ulaştı. 264 bin TL artan borç var. Borçtaki bu artışın iki temel nedeni var. Birincisi 2024 yılı içerisinde 75 milyon TL kredi kullandık. Bunun 25 bin TL’si Mart Ayı’nda meclis olarak da 50 bin TL’sini kullandık. Bunun geri ödemesi 151 milyon TL. İkincisi SGK borçlarından dolayı her ay yaklaşık 8.8 milyon TL gecikme faizinden dolayı artıyor. İller Bankası’ndan alacağımız pay sadece 24-26 milyon TL civarında. Bu ay net maaş ödemesi 40 milyon TL, toplamda ise 50 milyon TL. Yani sadece maaşta bile yaklaşık 25 milyon TL açıkla karşı karşıyayız. 2026 yılından itibaren, emlak değerlemeleriyle birlikte gelirlerimizin artmasını bekliyoruz. Emlak vergilerimiz bu değerlemeler üzerinden hesaplanıyor ve son yıllarda enflasyon nedeniyle emlak değerlerinde büyük artışlar oldu. Bu da bizim gelirlerimizin artmasını sağlayacak. Örneğin, enflasyonun etkisiyle bazı emlak değerleri yirmi katına kadar yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda belediyemizin gecikme faizli borçları yıllık %10-15 seviyelerinde iken, şu an bu faiz oranları aylık %4-5 seviyelerine çıkmış durumda. Bu durum, belediyemizin borçlarıyla başa çıkmasını oldukça zorlaştırıyor. Bu faiz yükü altında kalkmamız çok güç. Ayrıca, borç artışının diğer bir nedeni de çeşitli kalemlerdeki harcamalar. Örneğin, toplamda 264 bin TL'lik bir artış var. Diğer bir mali yük de emekli olan 57 personelimizin kıdem tazminatları. Bu tazminatların toplamı 44 milyon 800 bin TL'ye ulaşıyor. Şu ana kadar bu tazminatların 32 milyon 300 bin TL'sini ödedik. Göreve geldiğimizde piyasa borcu 67 milyon TL idi. Bugün bu rakam 51 milyon TL’ye düştü. Bütçemizde tasarrufa gittik. Önceki yıllarda bütçe harcama oranı %95-96 iken, 2024’te bu oran %89’a indi. Yaklaşık 52 milyon TL tasarruf sağladık. Önümüzdeki hafta tüm grup başkanlarıyla bir araya gelerek bu tabloyu detaylı bir şekilde masaya yatırmak istiyoruz. Halkımızın, personelimizin ve siz değerli meclis üyelerimizin beklentilerini göz önüne alarak, çözüm yollarını birlikte arayacağız.

"RUTİN HİZMETLER BAŞARI DEĞİLDİR, ANCAK DAHA BÜYÜĞÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Belediyenin yaptığı sosyal aktiviteler, parklar, bahçeler, kavşaklar, kent lokantası ve çorba-kafe gibi hizmetlerin zaten rutin belediyecilik hizmetleri olduğunu vurguladık. Başarı gibi sunmadık. Bu tür hizmetler, belediyelerin her zaman yapması gereken işlerdir ve bu hizmetlerin bir açılışını ya da kapanışını yapmamış olmamız da aslında bu tür projelerin olağan bir parçası olduğunu gösteriyor. Ancak, daha büyük imkanlarla daha büyük projeler yapabilseydik, geriye dönüp baktığımızda daha somut ve kalıcı eserler bırakabilirdik. Ne yazık ki, mevcut finansal koşullar ve imkanlar buna imkan vermiyor. 2014 yılındaki büyükşehir yasası ile birlikte ilçe belediyelerinin özellikle küçük nüfusa sahip, ancak geniş yüzölçümüne sahip bölgelerde daha zor koşullarda faaliyet göstermeye başladığını belirtiyor. Bu yasa ile birlikte, küçük belediyelerin büyük projeler yapma, başarılı olma ve geleceğe büyük katkılar bırakma fırsatları sınırlı hale geldi. Bununla birlikte, mevcut gelir yapısının da devam etmesi durumunda, giderlerin karşılanmasının çok zor olacağı belirtiliyor. 

"BORÇSUZ BİR GELECEK İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ GEREK"

Geçmişteki borçları göz ardı edip sıfırdan başlasaydık, belediyenin mevcut gelirleri, emlak ve kira gelirleri ile İller Bankası payı sayesinde borçlanmaya gerek kalmadan kendi işlerimizi sürdürebileceğimizi belirtiyor. Bu durumda maaşlar zamanında ödenebilir, sigortalar düzenli şekilde yapılabilir ve daha fazla kaynak ayrılarak asfalt, beton, yol, park, bahçe gibi belediyecilik hizmetleri gerçekleştirilebilir. Belediyenin içinde bulunduğu durumu hiçbir şekilde gizlemeden ve şeffaf bir şekilde ifade ettiklerini de belirtiyor. Bu yaklaşım, halkın ve diğer paydaşların belediyenin mali durumu hakkında bilgi sahibi olmasını ve yapılması gerekenleri daha iyi anlamasını sağlıyor. 2019 yılında belediyenin yıllık bütçesi 115 milyon TL iken, borç miktarı 103 milyon TL olmuş ve borç-bütçe oranı yüzde 89 civarındaydı. 2024 yılında, devraldığımız dönemde Nisan Ayı’nda ise belediyenin bütçesi 900 milyon TL ve borç miktarı 436 milyon TL olarak kaydedilmiş. Bu da borç-bütçe oranını yüzde 48,5 yapıyor. Bugün ise belediyenin bütçesi 1 milyon 600 bin TL iken, borç miktarı 700 bin TL olarak kaydediliyor. Bu da borç-bütçe oranını yüzde 43 seviyesine getiriyor. Borç-bütçe oranındaki düşüş, önceki yıllara göre önemli bir iyileşmeyi gösteriyor. Ayrıca, SGK borçları ve faizlerinin artması, belediyenin bütçesini olumsuz etkileyen önemli bir faktör. Önceki yıllarda düşük faizlerle idare edilebilmişken, şu anda faiz oranları yüksek ve belediyenin bu borçları sürdürülebilir şekilde yönetmesi oldukça zor” dedi.

ABANT KAHVECİSİ ÖDEMİŞ’TE KAPILARINI AÇTI ABANT KAHVECİSİ ÖDEMİŞ’TE KAPILARINI AÇTI

www.yerelguc.com/ak-partili-emin-davran-odemis-belediyesi-elle-tutulur-proje-uretmedi