Tire’deki vahşi depolamaya milyonluk ceza! Tire’deki vahşi depolamaya milyonluk ceza!

Tire Belediyesi’nin 2023 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. 13 bulgu ve 23 diğer bulgu olmak üzere toplam 26 bulgununn yer aldığı raporda bir çok çarpıcı maddeye ver verildi. 

DOĞRUDAN HİZMET ALIMI KAPSAMINDA ÇALIŞTIRILAN PERSONELE İLİŞKİN OLARAK BELEDİYE ŞİRKETİNE HAKEDİŞLERİN EKSİK ÖDENMESİ 

Yapılan incelemelerde 696 sayılı KHK kapsamında belediye şirketinde istihdam edilmeye başlanan işçilere yönelik olarak Şirkete ödenmesi gereken hakedişler SGK primleri,vergi tutarları, genel giderler ve yüklenici karı kadar eksik ödendiği, dolayısıyla Şirket yükümlülükleri ilgili kurumlara zamanında ödenemeyerek birikmekte ve bunun sonucunda faiz ve gecikme cezalarıyla ödendiği raporda yer aldı. 

COĞRAFİ VE KENT BİLGİ SİSTEMİNİN KURULMAMASI

Bir diğer bulguda ise 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda belediyelerin görev ve sorumlulukları arasında sayılan Coğrafi ve Kent Bilgi Sistemi (CBS) kurulmadığı yer aldı. 

BAZI İŞLETMELERIN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI OLMAKSIZIN FAALİYETTE BULUNMASI VE BUNA BAĞLI OLARAK İŞYERİ AÇMA İZİN HARCININ TAHSİL EDİLMEMİŞ OLMASI

Belediyenin yetki ve görev sınırları içinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunan işletmelerin olduğu ve buna bağlı olarak da İdarenin, işyeri açma izni harcı geliri kaybına uğradığı da raporlarda yer alan bulgular arasında. 
Raporda idarenin kiraya verdiği faal işyerlerinden 256 adedinin incelenmesi sonucu 166 adedine ilişkin işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmediği; buna bağlı olarak da İdarenin işyeri açma izni harcı geliri kaybına uğradığı tespit edildiği bilgisine yer verildi. 

EĞLENCE VERGİSİ TAHSİLATLARINDAN AYRILAN PAYLARIN VEREM SAVAŞ DERNEĞI’NE AKTARILMAMASI 

Bir diğer dikkat çekici bulgu ise Eğlence vergisi paylarından ayrılı Verem Savaş Derneği’ne gönderilmesi gereken tutarların aktarılmadığı tespit edilmemesi oldu. Yapılan incelemelerde; eğlence vergisi tahsilatlarının %10’nuna tekabül eden tutarın 92.852,39 TL olduğu ve söz konusu tutarın Verem Savaş Derneğine gönderilmediği tespit edildiği belirtildi. 

İŞÇİLERE YASAL SÜREYI AŞACAK ŞEKİLDE FAZLA MESAİ YAPTIRILMASI 

İdarede görevli bazı işçilere 4857 sayılı İş Kanunu’na aykırı olarak bir yıl içerisinde iki yüz yetmiş saati aşacak şekilde fazla çalışma yaptırıldığı da raporda yer alan bulgular arasında. Raporda ‘Yapılan incelemede bazı birimlerde görevli işçilere yıllık ikiyüzyetmiş saatin üzerinde fazla mesai yaptırıldığı görülmüş olup söz konusu düzenlemeler uyarınca işçilere bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla çalışma yaptırılmamalıdır’ denildi. 

PERSONELDEN KESİLEN SENDİKA AİDATLARININ SÜRESİNDE ÖDENMEMESİ

Sayıştay Raporu’nda idare tarafından işçi personelden kesilen sendika aidatlarının süresi içerisinde ilgili sendikaların banka hesaplarına aktarılmadığı vurgulandı. 
Yapılan incelemede, işçi aylıklarından kesilerek bir ay içerisinde sendika banka hesaplarına yatırılması gereken 2.638.930,94 TL’nin mevzuat hükümlerine uygun olarak ilgili hesaplara yatırılmadığı belirtildi. 

SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESINE KONUSU DIŞINDA HÜKÜMLER KONULMASI

Bir çok belediyede raporlara yansıyan TİS süreci Tire’de de raporlarda yerini aldı. Kamu görevlilerinin geneline yönelik 2023 ve 2024 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeye istinaden Belediye ile ilgili sendika arasında imza altına alınan sosyal denge sözleşmesine, konusu dışında hükümlerin konulduğu belirtildi. 
“Sosyal Haklar” başlıklı 10’uncu maddesinde;  
a) Kurum çalışanlarına yönetmelik gereği nakdi olarak yemek yardımı yapar.  
b) 25/08/2021 tarih ve 31579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yerel Yönetim Hizmet Koluna ilişkin Mali ve Sosyal Haklara ilişkin 4. Bölüm 11. Madde Toplu Taşıma Kartı başlığı gereği çalışanlara bedeli kurum tarafından karşılanmak üzere aylık 88 kontör ulaşım kartı temin eder.  
c) Kadın çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacı ile sözleşmeden faydalanan kadın çalışanlara ayda bir (1) gün kolaylık gösterir.” maddeleri örnek olarak gösterilirken; 
Sonuç olarak raporda “sosyal denge sözleşmelerine, bu sözleşmeler toplu sözleşmeymiş gibi addedilerek, sosyal denge tazminat tutarını kanuni sınırlar içerisinde belirlemek dışında, çeşitli hükümlerin konulması mümkün değildir” denildi.

Editör: Tutku Küpeli