TARLA FARELERİ ÇİFTÇİLERİN KORKULU RÜYASI OLDU
 
HALİL YÖRÜK: ÖDEMİŞ İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK TARLA FARESİ İLE NASIL BİR MÜCADELE YAPIYORSUNUZ?

Arzu Çiğdem Çizmecioğlu:İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Ödemiş’te tam 11 köy ve beldedetarım merkezlerimiz var. Bu tarım merkezleri olarak, köylerde çeşitli incelemeler, araştırmalar yapıyoruz ve bize gelen şikâyetler ve istekler doğrultusunda çiftçi vatandaşlarımıza bu konuda danışmanlık yaparak, çiftçilerimizi korunma yollarını anlatarak, tarla faresi ile mücadele etmeye çalışıyoruz.
PEKİ ÇİFTÇİLERİMİZİN TARLA FARELERİNDEN KORUNMASI İÇİN NE TÜR ÖNLEMLER ALMASI GEREKİYOR?

Tarla fareleri yaz aylarının gelmesiyle birlikte ortaya çıkmaya başlıyorlar, bu ilkbahar aylarında özellikle farelerin çıkmaya başladığı bu aylarda çiftçilerimiz; tarlalarda zehirli yemleri kullanarak farelerle mücadele edebilir. Birçok kişinin bildiği gibi fareler çok hızlı üreyen varlıklar ve bu yüzden tarla fareleri ile kişisel mücadele etmek çok mantıklı değil.Vatandaşların toplu olarak birarada mücadele etmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde tarla farelerinden korunabilirler.

BİRAZ ÖNCE TOPLU MÜCADELEDEN BAHSETTİNİZ. TOPLU MÜCADELE NASIL GERÇEKLEŞEBİLİR?

Toplu ve tarama mücadelenin yapılması tarla fareleri ile mücadelede çok önemlidir. Bu nedenle ilaçlama yapılacak alanlarda tarla ayrımı yapılmaksızın tüm üreticilerin mücadeleye katılması sağlanmalıdır. Mücadele sırasında, ekili tarlalarda ve anız alanlarında ilaçlanmayan bölüm bırakılmamalıdır. Kişisel mücadele, ancak küçük ve kapalı alanlarda başarılı olur. O yüzden geniş tarım arazilerinde ve yaylalarda toplu mücadelelerin yapılması ile ancak korunulabilir.
KÜÇÜK MENDERES HAVZASI’NDA EN ÇOK BU KONUDA HANGİ BÖLGELERDEN ŞİKÂYET ALIYORSUNUZ?
Aslında Küçük Menderes Havzası’nda tarla faresi hakkında çok nadir şikâyetler alırdık. Fakat son yıllarda ekolojik dengenin bozulmasından da olsa gerek çok fazla şikâyet almaya başladık. Özellikle son iki yıldır yüksek kesimlerde tarla fareleri, çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. Geçtiğimiz yıl en fazla mücadeleyi Bıçakçı köyünde yaptık, bu sene Birgi ve köylerinden şikâyetler alıyoruz.

TARLA FARELERİNİN ÇOĞALMASINDAKİ ETKEN NEDİR?

Birçok kişinin bildiği gibi doğada bir denge var ve bu denge bozulduğu zaman bu tür olaylar ortaya çıkıyor. Köylü, yılanların zararlarından dolayı köylerde yılanları temizledi.Bu kez de her tarafta tarla fareleri çoğaldı. Farenin düşmanını yok edersek bu kez fare sayısı da artar. Rahatlıkla üreyebilir ve çoğalır.Tarla farelerindeki artış tamamıylaekolojik dengenin bozulması ile alakalıdır.

TARLA FARELERİ İLE NE ZAMAN MÜCADELE EDİLMELİDİR?

Tarla faresiyle mücadele yılın her ayında yapılabilir. Ancak en etkili olanı, kışa girmeden önce sonbaharda veya kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbaharın erken devrelerinde yapılan mücadeledir. Yeşil aksam tarlayı kapladıktan sonra mücadele güçleşir ve başarı şansı azalır.

PEKİ, ÇİFTÇİYE NE TÜR UYARILARINIZ VAR?

“ÇİFTÇİLERİMİZ TARLA FARELERİNDEN KORUNMAK İÇİNTOPLU MÜCADELE ZEHİRLİ YEM UYGULAMASI YAPSIN”

Zehirli yem uygulamalarını yaparken, yemleri mutlaka elinizi değirmeden yapın çünkü farelerin koku alma duyuları çok güçlüdür.
Halil Yörük: Birçok kesimde çiftçinin korkulu rüyası haline gelen tarla fareleri hakkında, alanında uzman ziraat mühendisi Arzu Çiğdem Çizmecioğlu’yla bir söyleşi yaptık. Sizler için çeşitli bilgiler edinmeye çalıştık. İlçe Tarım Müdürlüğü adına bize bilgilendirdiğinizden dolayı Arzu Çiğdem Çizmecioğlu’na şahsım ve gazetemiz Yerel Güç adına teşekkürlerimi sunarım.