YERELGÜÇ/SILA AVŞAROĞLU

Fiyatı 12 lira olan Gevreğe zam geliyor! Fiyatı 12 lira olan Gevreğe zam geliyor!

Ödemiş’te düzenlenen 37. Ahilik Haftası kutlama programı kapsamında Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan ziyareti, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy ziyareti, Hürriyet Caddesi, Gazi Caddesi Kortej yürüyüşü ve Gazi Umurbey Lisesi çırak, kalfa, usta Şed Kuşanma töreni yapıldı. Misafirlere ikramlıklar, pilav ve ayran sunuldu. 

Ahilik Haftası Kutlamalarına CHP 27. Dönem İzmir Milletvekili Bedri Serter, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Kiraz Kaymakamı Habib Güneyli, Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, Kiraz Belediye Başkanı Nasuh Coşkun, Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cihan Gültekin, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Turan Yüzük, Ödemiş Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cafer Cebeci, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, İzmir Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Ödemiş Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Köksoy, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı İbrahim Surav, Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı ve İnönü Mahallesi Muhtarı Nihat Savuran, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Ceyhun Kınlı, STK temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 
Gazi Umurbey Lisesi Okul Müdürü Deniz Ayyıldız, “Ahilik, sosyoekonomik zorunlulukların ortaya çıkardığı meslek, din ve ahlak temelli bir Türk esnaf kuruluşudur. Ahlak ile sanatın uyumlu bileşimi olarak tarif edilen Ahilik, Anadolu'da XIII. yüzyılın başından itibaren görülmeye başlanmış, başta Kayseri, Konya ve nihayetinde Kırşehir'de esnaf birlikleri olarak teşekkül etmiş sosyoekonomik kuruluşların adıdır. Amacı, zenginle fakiri, üretici ile tüketiciyi, emek ile sermayeyi, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak "sosyal adaleti" gerçekleştirmektir. 1727 yılına kadar 500 yıl Türk milletini, bu sahalarda yönetip yönlendiren ve güçlü bir imparatorluk ve güçlü bir toplum meydana gelmesinde belirleyici bir ağırlığı bulunmuştur. 

AHİLİKTE MESLEKİ İLERLEME 

Yamaklık, çıraklık, kalfalık ve ustalık olmak üzere dört bölüme ayrılıyordu. Ahilerin kurdukları teşkilat bir bakıma, bu günkü Esnaf Odaları, işveren Sendikaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, işçi Sendikaları, Eğitim Hizmetleri veren Kuruluşlar, Bağ-kur, Türk Standartları Enstitüsü ve Belediye gibi kurum ve kuruluşların temeli sayılmaktadır. Kısaca Ahiliği bütün çalışan ve üretenlerin modeli olarak anlamlandırmalıyız. Peki ahiliğin günümüzdeki geçerliliği nedir? Ahiliğin ilkeleriyle Türk iş Hukuku düzenlemeleri çok yakın benzerlikler içermektedir. Bunlar; kıdem tazminatı, işverenin sorumluluğu, yeni iş arama izni, çalışma belgesi, işverenin ödeme sorumluluğu, asgari ücret, fazla çalışma ücreti ve sigorta primi. 

Ahilik kurumunu çağrıştıran diğer bir yasal düzenleme de Sosyal Sigortalar Yasası'dır. Sosyal Sigortalar Kurumu; Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu, Genel Kurul organlarından oluşur ki, bu durum, Ahilik kurumunun sistematiğini hatırlatmaktadır. Sosyal güvenlik açısından Ahilik, Sosyal Sigortalara da kaynaklık etmiştir Günümüzde, ticaret hayatı ele alındığında adam kayırma, kalitesiz mal üretme, bir başkasının malını taklit etme, malın ederinden fazla ücret istenmesi gibi sayısı daha da arttırılabilecek sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu tür olumsuzlukların önüne geçmek için ve ekonomik kalkınmanın istikrarlı bir şekilde sürdürebilmesi için %100 milli ve yerli olan Ahilik kurumumuzun ilke ve uygulamalarının tekrardan hayata geçirilmesi oldukça faydalı olacaktır. 

Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı, teknisyen yetiştiren meslek liseleri olarak bizler öğrencilerimizi Ahilik ilkelerini temel alarak yetiştirmekteyiz. Umuyoruz ki bu emeklerimizin karşılığında iş ahlakına sahip, yardımlaşmayı ve kardeşliği esas alan, doğruluktan kaçınmayan, kaliteli mal üretip helalinden kazanan meslek sahibi bireyler yetiştirelim” dedi.

İzmir Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Ödemiş Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Köksoy, “Çatısı altında bulunduğumuz eğitim öğretim alanında geleceğin çırakları, kalfaları, ustalarını yetiştiren kıymetli öğretmenlerimize, okul idarecilerimize çok teşekkür ediyorum. Ahilik’i anlamak, anlatmak ve yaşamak ümidiyle sizleri selamlıyorum” dedi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, “Her sene coşkuyla kutladığımız Ahilik Haftasını bu yıl yine heyecanla ve birbirinden renkli etkinliklerle kutlamak için bir araya geldik. Ahilik felsefesini topluma özellikle yeni nesillere en iyi şekilde tanıtmayı hedefliyoruz. Ahilik felsefesi çalışma hayatında toplumsal yaşamda dürüstlüğü, dayanışmayı ön plana çıkarmaktadır. İyi ahlaklı, güvenli eğitimi esas almaktadır. Ahilik kaliteli üretmek, doğru takmak, tüketiciye saygı göstermek demektir. Ahilik siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir. Ahilik yardımlaşma, ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir. Özellikle Ahilik içerisinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan köklü bir esnaf geleneğidir. Tüm esnaflarımızın bayramını kutluyorum” dedi. 


Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, “Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan, Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Ahilik bir meslek örgütü olmasının yanında yardımsever olmayı, haksız kazançtan uzak durmayı, yoksula sahip çıkmayı, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütlemesi bakımından da bir manevi terbiye ocağıdır. Ahilik; ahlak demektir, iş ahlakı demektir. Hile yapmamak, fahiş fiyata mal satmamak, yalan söylememek demektir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuştur. Ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Güzel ahlakın sanatla bütünleştiği Ahilik; sadece Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir kültür ve anlayıştır. Ülkemizin gelişmesinin ve büyümesinin yolu esnaf ve sanatkârlardan geçer. Esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan, icra ettiği meslekten ibaret değildir. Esnaf, aynı zamanda o yörenin gözü, kulağı, sesi, vicdanı ve yol göstericisidir. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu vesileyle birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyorum” dedi. 

CHP 27. Dönem İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Siz öğrencilerin yolunun açık olması için öncelikle arkadaşlarınızla iletişiminizin kuvvetli ve dürüst olması gerekli. Gelecek elbette sizlerin ama biz bu yükü sizlere vermek zorunda değiliz. Bizler sizlerin önünün açmak mecburiyetinde olan yetkili kişileriz. Biz sizlerin önünün ne kadar asfaltlayabilirsek sizler Türkiye için o kadar gelişim sağlayacaksınız. Türkiye için mücadele vereceksiniz. Ahilik ailenin özüdür. Çünkü dürüst olmak, doğru olmak, eşler arasındaki ilişkiyi sürdürmek bir Ahilik felsefesidir. Hepinize buraya geldiğiniz için saygılarımı sunuyorum. Ahilik Haftanızı canı gönülden kutluyorum” dedi.

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “İnsanların birbirlerini kardeşçe sevmelerini sağlayan ortamın hazırlanmasını sağlamak için kurulmuş köklü bir teşkilattır. Ahilik esas itibarı ile esnaf arasında benimsenmiştir. Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir teşkilattır. Öğrencilerimiz Ahiliği kendi hayatlarında uygularlarsa ayakları üzerinde duracaklarına inanıyorum. Herkesin Ahilik Haftasını kutluyorum” dedi.

Tören sonunda Ödemiş’te, 17 yaşındaki Aşçılık Bölümü öğrencisi Mert Güler’e yılın çırağı, ayakkabı imalatçısı Fatih Varlıklı’ya yılın kalfası ve terzi Metin Erdiş’e yılın ustası ve ahisi unvanı verildi. İlçe protokolü tarafında temsili şed kuşatma töreninin ardından katılım belgesi takdim edildi.

Editör: Gülçin Kargaoğlu