Böyle dağıtım yapınca dağıtılan kırtasiye de bir işe yaramıyor, bölge esnafını da sıkıntıya düşürüyor” dedi. Demir ayrıca zincir marketlerin kırtasiye satmasını da eleştirdi.

Okulların yeni eğitim-öğretim yılı için ilk zilinin çalmasına günler kala, okul alışverişi velilerin birinci ana gündemi olmaya başladı. Yeni dönemin ilk zilinin 9 Eylül’de çalacak olmasıyla beraber, kırtasiye alışverişlerinde yoğunluk yaşanması bekleniyor.

Okulların açılmasına az bir süre kala bazı zincir marketler kırtasiye satışlarına şimdiden başladı. Zincir marketlerin satışlarıyla beraber zor günler geçiren kırtasiyeciler ise duruma karşı tepkisini dile getirdi.

‘BU MAĞAZALAR ‘BİM’ DEĞİL ‘CİN’
Konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, “20 senedir kanun çıkaracağız diyorlar ama bu mağazalar kırtasiye ürünü satmaya devam ediyor. Bizim üyelerimizin aldığı fiyatın altında satış yapıyor. Adil bir sistem ve ticaret yok. Bu konuda çok sinirlerimiz bozuk, bütün üyelerimiz gergin. Bu mağazalar kırtasiyeci değil, bu mağazalar ‘BİM’ değil, ‘CİN’. Biz bu harfli mağazalara ‘cin’ demiştim ben, üç harfli mağaza olarak kaldı adı” dedi.

‘EMEKLİ TORUNUNU ALIP ARTIK KIRTASİYEYE GELEMİYOR’
Ülkede alım gücünün düştüğüne dair değerlendirmelerde bulunan Demir, “Tüketicinin alım gücü yok bu dönemde. İnsanlar çok dip yaptı. Emekli eskiden torununu alıp kırtasiyeye geliyordu, artık kendisine yetemiyor. Ölü bir sezon geçireceğiz gibi tahmin ediyorum. Esnaf beklemede” ifadelerini kullandı.

‘MAKRO EKONOMİDE NE YAŞANIYORSA BİZDE DE AYNISI OLUYOR’
Kırtasiye fiyatlarının genel makro ekonomi sisteminden bağımsız olmadığını belirten Demir, “İnsanlar bu süreçte tedirgin. Bir siyasi bir programda konuşuyordu; silginin çantanın fiyatı şu kadar diye. 5 TL’ye de silgi var, 40 TL’ye de silgi var. 300 TL’ye de çanta var, 3 bin TL’ye de çanta var. Sen hangisini seçersen fiyatlar ona göre. Kağıt aksamında ikiye katlayan fiyatlar olmadı bu süreçte. Kağıt ve defterde çok büyük bir artış yok ama diğer kırtasiye malzemelerinde artışlar var. Fiyatlar konusunda şunu ayrıca söylemek isterim; Türkiye’nin makro genel ekonomik durumunda ölçüler neyse mikro ölçü ve tabanda da aynı durum devam ediyor. Yukarıda ne olduysa aşağıda da aynısı oluyor. Biz bütünün parçasıyız” dedi.

30 parsel vitrinde… İzmir’de 1,2 milyarlık satış! 30 parsel vitrinde… İzmir’de 1,2 milyarlık satış!

‘BELEDİYELER KENDİLERİ KIRTASİYE DAĞITIMI YAPMASINLAR’
Belediyeler ile anlaşmalı bir şekilde durumu iyi olmayan vatandaşlara ‘kırtasiye kartı’ verdiklerini söyleyen Demir, kart olmadan kırtasiye dağıtımı yapan belediyeleri uyararak, “Belediyelerle birlikte sosyal destek sağlamaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte geçen sene yaptığımız anlaşma devam ediyor. Karabağlar Belediyesi ile bu şekilde yine anlaşma yaptık. Bazı belediyeler kendisi dağıtım yapıyor, onlara ulaşabildiğimiz kadar siz dağıtmayın diyoruz. Böyle dağıtım yapınca dağıtılan kırtasiye de bir işe yaramıyor, bölge esnafını da sıkıntıya düşürüyor” dedi.

‘KİLOYLA DEFTER DÖNEMİ BİTTİ’
Son olarak geçmiş dönemde çokça kullanılan ‘kiloyla defter’ dönemimin son bulduğunu belirten Demir, şunları söyledi:

Kiloyla defter satışı hemen hemen kalktı. Kiloyla defter satanlar, kalitesi daha düşük olan defterler artık kalktı. Kağıt kiloyla devam ediyor ama defterlerde bu durum ortadan kalktı. Geri dönüştürülmüş kağıtlar ile yapılan defterler vardı, bunlar kiloyla satılıyordu. Mürekkepli kalemle yazarsanız kağıdın arkasına geçiyordu. O defterleri üreten firma da normal defter üretimine geçti.
 

Editör: Tutku Küpeli