Özel Röportaj / Gamze Onan

Yemeklerin Tadı-Tuzu Şifa Kaynağı Baharatlar, “Sağlıklı Yaşam’da”

Yemeklerin tadı-tuzu aynı zamanda şifa kaynağı baharatlar, otlar ve şifalı iksirlerin üstadı aktarlar hakkında merak ettiklerinizi sizler için Ödemiş Hürriyet Caddesi’nde bulunan Sağlıklı Yaşam Aktar Ürünleri Market’e sorduk.

Yaz aylarında en çok tercih edilen baharatlar hangileri?

Yaz aylarında çok fazla baharat tercih edilmez. Genel olarak sattığımız ürünler zayıflamaya yönelik olan yeşil çay, biberiye, funda yaprağı gibi ürünlerdir.

Kışa göre işleriniz nasıl gidiyor?

Şu an işlerimiz kışa göre daha düşük çünkü insanlar sıcak havalarda baharata pek rağbet göstermiyorlar.

Baharatın faydalı olması için kullanma özelliği var mıdır?

Tabi ki. Her baharatın ayrı özellikleri  ve kendine göre kullanma şekilleri vardır. Ama Öncelikle taze ve saf baharat kullanılmalı. Baharatın, özellikle de öğütülmüş baharatın üretim yılının bir yılı aşmamış olması gerekiyor.   Bayatlamış ürünlerin faydası her geçen gün yavaş yavaş ortadan kalkar. Evde öğütülebilecek baharatların ise anında öğütülüp tüketilmesi taraftarıyım.

Mutfağımızdan hangi baharatları eksik etmemeliyiz?

Mutfağımızdan eksik etmememiz gereken baharatlara şunları söyleyebilirim; kimyon, kekik, nane, tarçın, zencefil, çörekotu, biberiye, karabiber, zerdeçal ve karanfil. bunlar mutfağımızda kullanıldığı gibi aynı zamanda da tıbbi ilaçlara destek olarak kullanılabilir.

Ödemiş’te yılda kaç ton karabiber, kimyon ve pul biber tüketildiği hakkında bir bilgi var mı?

Hayır, ben Ödemiş’i bilemem sadece kendi satışlarım için konuşabilirim ve burada yıllık yaptığımız satış aşağı yukarı 400-500 kilo arasında değişmekte.

Baharatların açıkta sunumunu ve satışını doğru buluyor musunuz?

Açıkta baharat satışının yapılmasına karşıyım ve savunulacak bir yanı olmadığı kanısındayım. Aktarlarda baharatları ağzı kapalı cam kavanozlarda sergiliyoruz. Açıkta satılan baharatın tazeliğini uzun süre muhafaza etmesi söz konusu olmadığı gibi hijyen açısından da ciddi risk teşkil ediyor.

Aktarların verdiği reçeteye güvenebilir miyiz? Neye göre hazırlanıyorlar?

Her aktarın reçetesine güvenilmez ve ben bunu sağlıklı bulmuyorum.  Aktarların birçoğu usta-çırak ilişkisinden geçmiş, ustalarından öğrendikleri bilgiler doğrultusunda hareket ediyorlar. Biz gelen müşterinin hastalığına belli bir teşhis konulmamışsa bir bitki öneremiyoruz, çünkü yanıltabilir. Eğer teşhisi konulmuş bir hasta gelirse önerebileceğimiz birkaç bitki elbette mevcut.

Doğal olarak kullanılan bitkileri nerelerden temin ediyorsunuz?

Mevcut olan bütün bitkiler zaten doğada bulunuyor. İşimizle ilgili tedarikçiler var eğer bunlar usulüne uygun yapılıyorsa birini seçip ürünlerimizi temin ediyoruz.

Sahte baharat nasıl anlaşılır?

Taze ve saf baharat parlak renginden, karakteristik sert kokusundan, sap-çöp içermeyen yapısından tanınabilir. Sahte baharat diye bir şey yoktur. Zamanı geçmiş olan baharatlar vardır ve kullanıcı bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyorsa tüketiciler tarafından fark edilmez ve kullanılmaya devam edilir. Tüketicilere baharatı pazarlardan değil aktar ve baharatçılarından satın almalarını tavsiye ediyorum.