Ödemiş Müftülüğü’ne geçtiğimiz yıl Ordu’nun Ünye ilçesinden atanarak göreve başlayan Mustafa Bilgiç ile içinde bulunduğumuz Ramazan ayını, Ödemiş’te inşa edilen ihtişamlı Şeker Camii’ni ve İzmir ile ilgili düşüncelerini konuştuk. Müftü Bilgiç bu seneki zekât ve fitre miktarlarını da açıklarken, bu sıcakta oruç tutulur mu yakınmalarına da Hz. Ali’nin bir sözüyle yanıt verdi.

Ödemiş Müftülüğü olarak çevre beldeler ile birlikte düşündüğümüzde, teknik bir sıkıntı ya da personel eksikliğiniz bulunuyor mu?

Müftülük binası olarak fiziki bir sıkıntımız yok. Camilerimizde de din görevlilerimiz tam olarak mevcut. Bizim bütün derdimiz bu camilerimizde kardeşlerimize ve cami dışındaki insanımıza Dinin aydınlık bilgisini ulaştırmaktır.

Yaz kuran kursları olduğunu biliyoruz bu kurslar nasıl ilerliyor?

Bu yıl Ödemiş ve çevresi olmak üzere yaz kuran kurslarımızda kayıtlı olan 4010 öğrencimiz var. Bu kurslar iki ay sürecek. Bizim yaz kuran kurslarındaki temel amacımız sadece kuranı öğretmek değil çocuklarımıza dinin temel esaslarını öğretmektir.

3-4 Yıl öncesine kadar 5. Sınıfa geçmeyen öğrenciler camilerdeki kuran kurslarına alınmıyordu bu durum şuanda nasıl? Devam ediyor mu?

Çocuklarımız rahatlıkla camilere girebiliyorlar. Çocukları camiye almamanın ne insani, ne de dini hiçbir açıklaması olamaz. Üç yıl öncesine kadar 5. Sınıfa geçmemiş öğrenciler yaz kurslarına alınmıyordu fakat bu uygulama şu anda kaldırıldı. Yaz kurslarını katılmak isteyen tüm çocuklarımız camilere gelebiliyor.

Ödemiş Müftüsü olarak İlçemizin Dini ve sosyal hayatını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizin için model insan; öğrenen ve sorgulayan insandır. Her şeyden önce İnsanları olduğu gibi anlamaya çalışmalı ve olduğu gibi kabullenmeliyiz. Sorgulamamalı, etiketlememeli, dindar mı değil mi diye sorgulamadan farklı dünya görüşüne sahip insanları bir arada yaşayabilecekleri barış ortamı sağlamalıyız. İzmir’in çevresi doğası ve yapısı itibarı ile çeşitliliği zaman içinde değiştirilmiş ve bölgedir. Havzamız; Selçuklular, Osmanlı ve Cumhuriyet sentezine sahip bir havzadır.

Ödemiş Havzası milli ve manevi değerleri ve cumhuriyetin getirdiği kazanımları özümsemiş ve sağduyusu ağır basan bir yerdir. Ben Bölgemizde dini ve toplumsal hayatı bu şekilde yorumluyorum.

Toplum’da Arapça bilmeyen pek çok insan var, Türkçe Kuran okumak doğrumudur?

Kuran-ı Kerim anlaşılmak için gelmiştir. Anlaşılmayan şey yaşanamaz. Mealli Kuran Okumak bal gibi doğrudur. Ancak indirildiği dil ile birlikte mealini de okumak daha doğrudur.

Şeker camii inşaatı ne durumda, ortaya nasıl bir camii çıktı?

Şeker camii inşaatı 15 Temmuz 2009 tarihinde başladı. Şeker camii Küçük Menderes havzasının en büyük camisi olacak ve 5 bin kişi rahatlıkla bu camide ibadetini yerine getirebilecek. Y eni camii inşaatlarında model ve örnek olacak bir camii olacağını düşünüyorum. Estetik açıdan da özgün bir camii oldu. Çevre düzeni ve şadırvanı tamamlandıktan sonra camii tam anlamıyla göz ve gönül dolduracak.

Zekât ve fitre bu yıl ne kadar olacak?

Fitre bu yıl 9 lira 25 kuruştur. Ailede kaç kişi varsa bebek dahi olsa onun içinde bu paranın verilmesi gerekir..

Nisap miktarı 80.18 gram altındır. 80.18 gram veya buna karşılık gelen birikmiş parası (tahsili kesin alacaklar dahil) olan kişi dinen zengin sayılır ve dolayısıyla zekat vermekle yükümlüdür. Bazı ilmihal kitaplarında nisap miktarı 92 gram altın olarak geçer. Ancak T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu toplanarak nisap miktarını fakirlerin lehine 80.18 gram altın olacak şekilde belirlemiştir.

Ramazan ayında Ödemiş halkına bir mesajınız var mı?

Oruç insanın kendisini tutmasıdır. İçgüdülerini tutmasıdır. İnsan içgüdülerini tuttuğu zaman bedeni arka plana atar ve ruhunu ön plana alır. O zaman manevi insan maddi insanın önünde olur. Böyle insanın iradesi güçlüdür. Bu bağlamda düşünüldüğünde orucun ramazanda tutulması tesadüf değildir. İnsanın kendini istihdam edebilmesi için sunulmuş bir aydır ve bu sıcakta oruç tutulur mu diyenlere Hz. Âlinin bir sözüyle cevap vermek istiyorum der ki,”yazın sıcağında oruç tutmaya kışın soğuğunda abdest almaya doyamadım.” Bunu yaşamayan bilemez. Orucu da 3K olarak açıklayabiliriz. Kafamızı kötü düşüncelere kapatırız, kalbimizi kibirden kinden uzak tutarız, karnımızı da yemeden içmeden keserek oruç tutarız.

Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç Kimdir?

25.04.1969’da Samsun’un Havza İlçesinde doğdu. İlk orta ve lise eğitimini Havza’da tamamladı.1988’de Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı.1993’de buradan mezun oldu. 1994-1995 tarihleri arasında Konya’nın Karapınar İlçesinde İmam Hatiplik yaptı. 26 Mayıs 1995’te Konya Selçuk Eğitim Merkezi İhtisas Kursunu kazandı. Burada 2 yıl 7 ay öğrenim gördü. Kursun nihayetinde 16.02.1998 tarihinde Konya’nın Çumra İlçesinde Merkez Vaizi olarak 2 yıl görev yaptıktan sonra Van İli Gürpınar İlçe Müftülüğüne atandı. Burada 4 yıl 9 ay görev yaptıktan sonra 31.08.2004 tarihinde Sinop İli Gerze İlçe Müftülüğü görevine atandı. 29.08.2008 tarihinden itibaren Ordu İli Ünye İlçe Müftüsü olarak görev yaptı. 19 Eylül 2011 Tarihinden itibaren İzmir İli Ödemiş İlçe Müftüsü olarak göreve başladı ve halen Ödemiş Müftüsü olarak görev yapmaktadır.