Son teknolojiyi dokunma mesafesinde gören çiftçinin adeta dudağı uçukladı.
Çiftçinin heyecanla beklediği Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı’nında başladı. Fuar katılımcısı yüzün üzerindeki firma 300’e yakın markasıyla ürün ve hizmetlerini tanıtıyor. Sektörün öncü işletmeleri çiftçiler ve tarım profesyonellerine son teknoloji tarım makineleri, teknolojisi ve ekipmanları hakkında önemli bilgiler sunuyor.
SEKTÖRDE YARIŞ VAR
Türk çiftçisinin son teknolojiyi yakalayarak verimliliği artırabileceğini belirten Ak Ziraat Genel Müdürü Gökhan Ayhan, “Tarım teknolojileri sektörün geleceğine yön veriyor. Çiftçimizi bu teknolojiyle buluşturmak için fuara katılım gösterdik. İlgiden gayet memnunuz. Bu fuar ülke tarımına yön veren Ödemiş ilçemizde ilk kez düzenleniyor. İlk olmasına rağmen gayet başarılı. Biz tarım alet ve ekipmanları üretiyoruz. Avrupalı rakiplerimizle yarışıyoruz. AR-GE’sine yatırım yapan firmalarımız verimliliği yükseltecek ürünleri piyasaya sunuyor. Çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürerek üretim yapmalarını arzu ediyoruz. Girdi maliyetleri azalırken kaliteyide yükseltmek gekeriyor. Fuarı ziyaret eden kendini güncelleyen çiftçilerimiz karlı çıkıyor. Çiftçimizin ayağında düzenlenen fuar bu yönüyle gayet yararlı bir organizasyon” dedi.
AKILLI TASMA
Yaklaşık 40 yıldır sektörde faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Kurtsan Genel Müdürü Cem Kurt, “Kurtsan, endüstriyel hayvancılık olarak yarım asra yakın bir faliyetimiz var. Süt sağma makineleri, inek izleme ve sürü yönetimi çözümleri, ahır ve çiftlik sistemleri üretiyoruz. Akıllı tasmada çok iddialıyız. Hayvanların günlük geviş getirme oranlarını raporlayan akıllı tasma ile süt verimliliğini artırıyor. Bir inek hastalanmak üzereyse, akıllı tasma bunu önceden tespit ederek çiftlik sahibine bilgi veriyor. Böylelikle önleyici tedbirler alınabiliyor, erken tedavi imkânı oluşarak, hayvanların daha uzun ve daha kaliteli bir hayat sürmesi sağlanıyor” ifadelerini kullandı.
BÜYÜK İLGİ VAR
Süt sağımında çiftçilere robot teknolojisini sunduklarını belirten Ley Genel Müdürü Onur Bekler, “Yenilikçi çözümlerle ve kişiye özel hizmetlerle çiftçilerin hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Çiftçiler ve inekleri için sürdürebilir kaliteyi önemli buluyoruz. Süt sağım robotumuzun tanıtımını fuarda yapıyoruz. Ürünlerimize büyük ilgi var. Ödemiş Tarım Fuarı ilk kez düzenlendi. İlk olmasının çok üzerinde bir performans gösteriyor. Gelecek yıllarda uluslararası düzeye ulaşacağını şimdiden görebiliyoruz” diye konuştu.
UYGUN KREDİ GÜÇLENDİRİR
Çiftçinin teknolojiyle buluşması için uygun koşullarda krediler kullandırılması gerektiğini belirten Zinsan Koordinatörü Hatice Özer, “Biz tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren bir firmayız. Zincir imalatımız var. Tarımsal makina ve ekipman alanında çalışmamız var. Fuardaki traktörlerimiz ilgi görüyor. Ziyaretçilerimiz fonksiyonlarını öğrendiklerinde almak istiyor. Ama çiftçilerimizin traktör alabilmek için uygun vadeli ve uygun faiz koşullarında krediye ihtiyacı var. Çiftçilerimize yatırım teşvikleri verilirise Avrupalı çiftçilerle yarışa devam edebilir. Fuarın ilki düzenlendi. Beklediğimizin üzerinde bir ilgi var. Çiftçilerimiz gündüz çalışıp akşam saatlerinde organizasyonu ziyaret etmek istiyor. Bölge çiftçisinin fuara gelmesi için yapılan özel ulaşım hizmetinin verimli olduğunu görebiliyoruz. Düzenleyenlere teşekkür ediyoruz”dedi.
MARKA DEĞERİMİZ ARTACAK
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hurşit Nallı şunları kaydetti, “Küçük Menderes Havzası’nda ilk kez resmi bir fuar yapılıyor. Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda birinci sıradayız. Bugüne kadar çok fuarlar yapıldı ama adı fuar değildi sergiydi. Herkes fuar diye nitelendiriyordu. Belli bir süre sonra bu sergiler niteliğini kaybedip panayır havasına dönüşüyor. Düzenlenen ilk fuarın çok değerli olduğunu bilincindeyim. Bizim marka değerimizi arttıracak bu fuarın çok başarılı geçeceğine inanıyorum. Sürdürülebilir bir fuar niteliğinde hep birlikte kazandırmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.