Bu sayede, Türkiye hayvancılık sektöründe artık büyük baş ırkının spermaları dışarıdan temin edilmeden yerli olarak üretilebilecek.

İzmir'de Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü'nde sağlık testlerinden başarıyla geçen üç boğa, Konya Süper Genetik Sperma ve Embriyo Üretim Merkezi'nde sperma üretmek üzere görev için yola çıktılar. 

Tire, Kiraz ve Ödemiş’te ova yolları düzenlendi Tire, Kiraz ve Ödemiş’te ova yolları düzenlendi

Tire Yeniçiftlik'ten Konya Gen Merkezi'ne gönderilen bu boğaların, Konya'da üretilen genler ile hem iç piyasada kullanılacağını hem de dış ülkelere ihraç edileceğini söyleyen Jersey Akademi Hayvancılık Operasyonları Müdürü Bünyamin Şahin şöyle konuştu 

İşletmenin Hayvancılık Operasyonları Müdürü Bünyamin Şahin, çiftlikte yaptığı açıklamada, yerli genoma sahip boğaların üst verimi ve diğer özellikler açısından üstün özelliklere sahip olduğunu, sperma ithalatına karşı önemli bir alternatif oluşturacağını kaydetti.

Spermaların yurt içi ve yurt dışı pazara sunulacağını aktaran Şahin, şöyle konuştu, "Boğalarımız Konya'da genetik şirketi tarafından sağılacak ve sperma üretilecek. Daha sonra gerekli testler yapıldıktan ve satış izni çıktıktan sonra Türkiye'de ve dünyada satışa sunulacak boğalarımız. Dolayısıyla bu hayvancılık alanında, bölgede ve ülkemizde sperma ithalatını azaltacak ve bunu ihracata çevirecek. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle globalde kendine ait tescilli bir boğası olmuş olacak. Bu bizim için çok önemli. Çünkü biz bunları ithal ediyoruz. Artık sperma ithalatı yapmamıza gerek kalmayacak."

Boğaların isimlerinin anlamları

Boğaların isimlerinin anlamlarına da değinmek gerekirse; Ayer, Ayhan Er'in isminin kısaltması, Mayer ise Mehmet Er'in isminin kısaltmasıdır. Paradox ismi ise bir karmaşadan çıkışı ve üretememe sorununu çözmeyi simgelemektedir. Bu isimler, projeyi destekleyenlerin isimlerinin kısaltmalarından oluşuyor.
 

Editör: Tutku Küpeli