TOSBİ KTG Konferans Salonu’ndaki panele İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, TTCP Eğitim ve Danışmanlık kurucusu Dr. Mevlüt Çetinkaya konuşmacı olarak katıldı. Tire Kaymakamı Vural Karagül, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Birtan Armagan, Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı ile sanayicilerin katıldığı panelde küresel ekonomi trendleri karşısında Türkiye sanayisini bekleyen riskler ve fırsatlar mercek altına alındı. 

EBSO Başkan Yardımcısı ve TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, sanayi sektöründe çalışma ve üretim verimliliğinin arttırılması için “alın teri ile akıl teri” dengesinin önemine vurgu yaptı. Akdaş, “Sanayideki verimliliğimizi arttırmak için hem emeğin hem de bilginin bir arada kullanılması gerekiyor. Bu, geleceğin sanayi anlayışında temel bir gereklilik olacak. Yani Alın terinden akıl terine geçmemiz lazım. Doğru yatırımlar yapıldığında Türkiye olarak çok avantajlı bir konumdayız. Jeopolitik ve coğrafi konumumuz, kaynaklarımız ve yetişmiş insan gücümüzle pek çok konuda öndeyiz. Bu avantajları doğru kullanmalıyız” dedi. 

Ekonomik Zorluklar ve Fırsatlar
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise dünyadaki ekonomik gidişatı ve bunun Türkiye sanayisine olan etkilerini değerlendirdi. Aslanoğlu, çok kutuplu dünya düzeninde ekonomik mücadelelerin artarak devam edeceğini belirterek “Türkiye’nin ihracat odaklı büyüyen bir ekonomi modeli izlemek zorunda olduğunu görüyoruz. Ancak bunun için üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabetçi fiyat politikası izlenmesi gerekiyor. Aksi halde sanayicilerimiz hem iç hem de dış pazarlarda zorlanacak.  TL’nin değerini ve mali disiplinini dikkatle yönetilmesi gerekiyor” dedi. Ayrıca, yeni ticaret rotalarından Hindistan merkezli projelerin bölgeyi baypas ederek İsrail ve Suudi Arabistan rotalarını öne çıkardığına dikkat çeken Aslanoğlu, Türkiye’nin bu gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini vurguladı.

Sanayiciler Strateji Değişimine Hazır Olmalı

Dr. Mevlüt Çetinkaya ise ekonomik sıkışmaların sanayi sektöründeki etkilerine dikkat çekerek “Sanayi sektöründe çalışma koşulları ve maliyetler giderek zorlaşıyor. Bu durumda sanayiciler olarak stratejik bir değişiklik yapmak ve daha yenilikçi yollar aramak zorundayız. Aynı zamanda, istihdamı korumak için yaratıcı ve esnek yöntemlere ihtiyacımız var” dedi. Dr. Çetinkaya, Merkez Bankası politikalarının sanayi üzerindeki etkilerini ve gelecekte olası ekonomik planlamaların çerçevesini de ele aldı. Sanayi üretiminin, dünya ortalamasına entegre olması ve dijital dönüşümü benimsemesi gerektiğini dikkat çekti. 

“Aşk Eski Bir Yalan” Tire’de Oda Tiyatrosu izleyiciyle buluşuyor “Aşk Eski Bir Yalan” Tire’de Oda Tiyatrosu izleyiciyle buluşuyor

Katılımcıların sorularının yanıtlandığı panelde ayrıca TEV İzmir Şube Yürütme Kurulu Başkanı Gülnur Soybayraktar bir sunum gerçekleştirdi. Bayraktar, panelin moderatörü olan Metin Akdaş’ı TEV Gönüllüsü ilan etti.