TİRE

Tire’de ilk kez üretilen kuşkonmaz hasat edildi

Baharın habercisi olarak da bilinen kuşkonmaz bitkisi Tire’de ilk kez 80 dekar alanda üretildi ve hasat edilmeye başlandı.

Haber: Dilek Ayvalı

Ziraat Fakültesi Mezunu Sümeyye Kınalı ve Ömer Arinç’in ortaklığında 3 yıl önce Tire’nin Eskioba Mahallesindeki 80 dönümlük arazide ekimine başlanan kuşkonmaz, İzmir İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Şahin ve Tire İlçe Tarım Orman Mdkatılımıyla hasat edilmeye başlandı.
AZ SU TÜKETEN BİR BİTKİ OLMASI BÖLGEMİZ İÇİN ÖNEMLİ
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Bakanlık olarak kadın ve genç üreticilerimizin yanındayız. Özellikle son dönemde vermiş olduğumuz desteklerde de sözleşmeli ve planlı üretimde de genç ve kadını ön plana çıkarıyoruz. Burada da yine elimizden gelen tüm desteği yapacağız. İyi tarafı dünyada yaşadığımız en büyük problemlerden biri su kısıtı. Bölgemiz de su kısıtı içerisinde bu kısıtın içerisinde en az suyu tüketecek ürünlerden birinin burada yetiştirilecek olması, hem iç piyasa da hem de yurt dışında ciddi bir talebinin olması, eğitim almış bir arkadaşımızın tarımın içerisinde bu işin bütün maliyet hesaplarını yaparak hareket etmesi çok önemli. Özellikle süreç içerisinde kendilerine mihmandarlık yapmaya çalışacağız bu ürünlerin buradan yurt dışına ihracatında ya da yurt içindeki sevkiyatlarında olması gereken soğuk zincirle alakalı da bakanlığımızın vermiş olduğu bir sürü destekler var. Bu destekleri anlatacağız” dedi.
12 YIL HASAT DÖNEMİ OLAN BİR BİTKİ
Üretici Sümeyye Kınalı, “Ankara’da doğdum büyüdüm. Memur çocuğuyum. Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra Amerika’ya gittim. kuşkonmaz ile ilk tanışıklığım yurtdışında oldu. Kuşkonmaz yurtdışında hem üretilen hem de tüketilen bir sebze. Çok beğendim, kullanım alanlarını gördüm. Türkiye’ye dönünce İzmir Tire’de ekibimizle buluşarak biz neden üretmiyoruz bu sebzeyi dedik. Tire toprak yapısı ve iklimi bakımından kuşkonmaz için ideal bir yer. Toprak kalitesi harika. Kuşkonmaz, üretimi çok kolay olmakla birlikte aynı zamanda özel ihtiyaçları olan bir sebze. Kademeli üretim dediğimiz bir üretim metodu uyguluyoruz. Hem tohumdan üretebiliriz hem de fideden üretebiliriz. Tohumdan fideye çeviriyoruz. Daha sonra fideyi tarlaya dikiyoruz. İlk 3 yıl hasat almıyoruz kuşkonmazdan. Yatırım yapıyoruz. Bakıyoruz besliyoruz suluyoruz. 3 yıldan sonra 12 yıl hasat dönemi oluyor. Çok verimli ve çok yıllık bir sebze. Üretimi sırasında bizi zorlamıyor. 
ÇOK AZ SU İSTİYEN BİR BİTKİ
En önemli kısmı da diğer sebzelere oranla daha az su istiyor. Dış piyasası daha geniş olan bir sebze. Ülkemizde üretimi de az tüketimi de. Bizim asıl hedefimiz ülkemizde tüketimi de üretimi de artırmak. Yurtdışı piyasasına ağırlık veriyoruz. Almanya, Hollanda, İtalya, İngiltere bunlar hedef ülkelerimiz. Güzel dönüşler alıyoruz. Orada ithalat daha fazla yapılıyor. Ürünümüzün kaliteli olması nedeniyle bizimle çalışmak istiyorlar. Kuşkonmazın tüketim alanı çok geniş hem çiğ olarak tüketebiliyoruz hem çorbasını yapabiliyoruz, fırında pişiriyoruz, grill yapıyoruz, etin yanında salatasını mezesini yapıyoruz. Çok besleyici bir bitki, folik asit deposu. Hamilelere tavsiye edilir. Prostata iyi geliyor. Kalp damar hastalıklarına iyi geliyor” diye konuştu.
HEDEF 300 DEKAR ALANDA ÜRETİM
Üretici Ömer Arinç, “Kuşkonmaz üretimine nisan ayında başladık. 6-7 yıl fizibilitesini yaptık. Hedefimiz kendi arazilerimizde 300 dekara çıkarmak. Kuşkonmazın ülkemizde çok geniş bir pazarı yok. Fakat Avrupa’da ve diğer dünya ülkelerinde çok müthiş bir pazarı var, çok geniş bir pazarı var. Dünya genelinde 8 milyon 500 bin dekar kuşkonmaz üretimi var. Ama maalesef bizim ülkemizde 5 bin dekar bile yok. Bir tarım ülkesi, İyi topraklara ve iyi iklime sahip bir ülkeyiz fakat böyle spesifik bir ürünü tanımıyoruz. Tanımadığımız için de üretmiyoruz. Biz böyle bir boşluk olduğunu gördük. Üretip Dünya ülkelerine ihracat yapmak istiyoruz. Kuşkonmaz bahar bitkisi aslında. Baharın habercisi de denir. Yaklaşık 2,5 ay hasadı yapılıyor. Mart, nisan ve mayıs aylarında. Ondan sonra hasadı durduruluyor bitki gelişimini tekrar devam ettirmesi için. Hasat başladıktan sonra çok hızlı büyümesi var. Bitkinin değerini kaybetmemesi için her gün hasat edilmesi gerekiyor. Normal şartlarda biz bu yıl ürün hasadı düşünmüyorduk. Ama toprak ve iklim şartları çok iyi olduğu için sürpriz yaptı sebze. Yaklaşık 5 ton kadar ürün almayı düşünüyoruz. Birkaç haftaya da hasadı durduracağız. Önümüzdeki yıl dekardan 1 ton ürün alma hedefimiz var. Kuşkonmaz bitkisi az su tüketen bir bitki. Üretimde bizim sorun yaşadığımız susuzluk var. Kuşkonmaz bitkisi daha az su tüketen bir bitki. Tam verime geçtikten sonra Almanya’da ürün tam hasada girdikten sonra ihracata başlayacağız” dedi.
İLÇE MÜDÜRÜ ÖZDEN BEREKETLİ SEZON DİLEDİ
Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eda Özden, “İlçemiz Eskioba Mahallesinde üreticilerimiz Sümeyye Kınalı ve Ömer Avinç tarafından yetiştirilen, Tire’nin üretim desenine yeni katılan kuşkonmazın hasadını, İl Müdürümüz Mustafa Şahin’in katılımıyla gerçekleştirdik. Üreticilerimize bereketli bir sezon diliyoruz” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }