TİRE

Tire Süt Başkanı Sayıştay'a isyan etti : Çocuklarımız sütsüz kalmasın!

Sayıştay’ın, belediyelerin kooperatiflerden sözleşme yerine ihaleyle mal alma koşulu getirmesine, Tire Süt Kooperatifi’nden de tepki geldi.

İzmir Büyükşehir’in Süt Kuzusu projesi kapsamında 2009’den beri Tire Süt Kooperatifi’nden süt aldığını, kooperatifin bu iş için büyük yatırım yaptığını hatırlatan Başkan Osman Öztürk, “İhale yöntem yüzünden belediyenin alımları sekteye uğrarsa, Tre Süt dahil olmak üzere 95 kooperatifi kan kaybeder. Büyük firmalarla rekabet edemeyiz." İfadeleriyle tepkisini dile getirdi Sayıştay’ın, belediyelerin kooperatiflerden ancak ihale yoluyla alım yapabileceğine dair kararına tepkiler büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu kararın küçük üreticiyi sıkıntıya sokacak bir karar olduğuna vurgu yaparak, “Buna izin vermeyeceğiz. Ne çocuklarımızı sütsüz, ne de kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Süt Kuzusu projesini de diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğiz” demişti. Bu gelişmeyi, Süt Kuzusu projesinin ortaklarından Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk de yorumladı. Başkan Öztürk, ihale sistemi nedeniyle alımların sekteye uğraması halinde bundan çok büyük zarar göreceklerinin altını çizdi.


İHALE OLACAKSA, BİR YILLIK DEĞİL, ÜÇ AYLIK, ALTI AYLIK OLMALI
Egedesonsöz’e konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 95 kooperatiften 1 milyar liranın üzerinde alım yaptığını, Sayıştay’ın bu kararınınsadece Tire Süt Kooperatifi’ni değil, tüm kooperatifleri olumsuz etkileyecek bir karar olduğunu söyledi.
Başkan Öztürk, “İzmir Büyükşehir’in kooperatiflerden ürün alması, küçük üreticiyi, kooperatifin ortaklarını yaşatma çabası, ürünlerin değerlendirilmesi anlamında çok kıymetli. Kooperatifçiliğin amacı da değil mi?” diye sordu ve şu değerlendirmelerde bulundu:
“İhale konusunda bizim sıkıntımız yok. İhale, bir yıllık yapılıyor. İhale sistemine geçilirse, bu bir şekilde üreticiye yansıyacaktır. Büyük firmalar ihaleye girer, mesela 16-17 lira derse ne olacak?
Süt 14 lira oysa. O bir yıllık süreç içerisinde sütün litresi 20 liraya çıkarsa, akaryakıt zamlanırsa, işleme ve personel giderleri artarsa, kooperatif olarak bunun altından nasıl kalkarız? Büyük firmalarla rekabet edemez kooperatifler… Bazı dönemler vardır ki, çok hızlı fiyat artışları oluyor.
Sözleşmeli olunca, o fiyat artışları dikkate alınarak yeni bir fiyat belirleniyor. İhaleye çıkıldığında, sütün bu kadar fiyatının çok oynadığı, akaryakıtın sürekli arttığı bir ortamda biz nasıl fiyat verebiliriz? Bu işin altından nasıl kalkılır? Bu nedenle bu tür alımların ihalesinin, sözleşmesinin kısa süreli olması, kooperatifleri ve belediyeyi sıkıntıya sokmayacak şekilde yapılması gerektiğini söylüyoruz. Üç aylık dönemler halinde fiyatlandırma yapılıyordu. Sütü kaç liradan alıyoruz, işleme, taşıma maliyetlerini ekliyoruz, ona göre fiyat belirliyoruz. O fiyat, piyasadaki UHT süt fiyatının çok çok altında oluyor. Bir litre UHT süt piyasada 35 lira diyelim, bizimdi bu fiyatın önemli miktarda aşağısında oluyor. İhalede böyle bir şey olmayacağı için çok tedirginiz.”


2009’DAN BERİ ÇOCUKLARIMIZIN SÜTÜNÜ EKİPLERİMİZ DAĞITIYOR
Bu sorunun, Süt Kuzusu projesi ortağı olmaları nedeniyle Tire Süt Kooperatifi açısından daha çok ön plana çıktığına vurgu yapan Başkan Öztürk, “İhale sistemi, Süt Kuzusu projesini sekteye uğratır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“2009 yılından bu yana hiçbir sıkıntı yaşanmadan Süt Kuzusu sütlerini çocuklarımızın evlerine dağıtmışız. Çocuklarımızı sütsüz bırakmamışız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, umuyorum ve inanıyorum ki, bizimle bu projeye devam etmek isteyecektir. Düzgün giden bir işleyişi Büyükşehir de bozmak istemez. Bu proje kapsamında çalışan 44 personelimiz var. 43 aracımızla hizmet veriyoruz. Belediyeye ayrıca yük olmuyoruz. Bu sadece benlik, yani sadece Tire Süt’ü ilgilendiren bir şey değil. Bademli Kooperatifi ayran veriyor, yoğurt veriyor. İğdeli kooperatifi peynir veriyor. Diğer kooperatifler de bir sistem kurmuşlar. Bu iş için para harcamışlar, yatırım yapmışlar. Eğer Büyükşehir’in alımları ihale şartı nedeniyle sekteye uğrarsa, hepimiz yanarız. Üreticimiz, ortaklarımız mahvolur. İzmir Büyükşehir ile Süt Kuzusu Projesi ile ilgili 1.1.2024 tarihine kadar sözleşmemiz var. Bu sürenin sonunda süreci yeniden değerlendireceğiz. İhale açılırsa, ihaleye gireceğiz elbette ama ihale bizde kalır mı, kalmaz mı, onu tahmin bile edemiyorum. İsteğimiz, arzumuz; küçük üreticiler, kooperatifler, kooperatif ortakları ihale sisteminden zarar görmesin; çocuklarımız sütsüz kalmasın.”

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }