ÖDEMİŞ

TİP ÖDEMİŞ, ‘YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI’ YAPTI

TİP Ödemiş’te yaklaşan yerel seçimler öncesi bir çalıştay toplantısı yaptı.

HABER/BURCU TUNÇ
KAMERA/SILA AVŞAROĞLU

Toplantıya TİP Ödemiş İlçe Temsilcisi Kerem Çakıroğlu, TİP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Mehmet Kani, Sosyolog Osman Gülmez, Gazeteci-Akademisyen Murat Büyükyılmaz ve vatandaşlar katıldı. 


ÖDEMİŞ'İN ANLAMININ BÜYÜMESİ GEREKİYOR
Katılımcılardan Sosyolog Osman Gülmez “TİP örgütlü olduğu tüm il ve ilçelerde yerel yönetimler öncesi çalıştaylar düzenlemekte, yerel seçimler öncesi toplumsal muhalefetin yapacağı hazırlık belirleyeceği seçim stratejisi ile ilgili bir yol haritası belirlenmeye çalışmaktadır. Son dönemde TİP’in meclisteki temsiliyeti ve geliştirdiği ittifakları, Türkiye’nin temel gündemleri ile ilgili yaptığı bazı çalışmalar dikkat çekmeye başladı. Küçük Menderes havzasında Ödemiş-Kiraz Beydağ gibi ilçelerde parti bir süredir örgütlenme faaliyeti yürütüyor. Bu açıdan da çalışmalar kıymetlidir. Diğer ilçelerde gördüğümüz şudur ki çalıştaylara katılan yurttaşların gözlemleri, istekleri ve talepleri ile ilgili kendilerini ifade etmeleridir. Bunların belli bir zaman sonra raporlaştırılıp önümüzdeki yerel seçimlerde bir veri olarak ortaya çıkması gerekmektedir. İçinden geçtiğimiz dönemde kentlerin kapitalizmin, liberal politikaların baskısı altında biçimlendirildiğini görüyoruz. Bu da toplumsal eşitsizliklere neden oluyor. Bu eşitsizlikler ve ayrışmaların en büyük örneklerini belki sizler biliyorsunuz. Çünkü kentleşiyorsunuz. Kent merkezlerinde önceden fabrikalar kurulur ve kent merkezleri işçi sınıfını yoğunlaştığı yerler olarak bilinirdi. Bugün onların yerine AVM'ler yapılıyor, rezidanslar yapılıyor. Barınma hakkının bile tamamen ranta dönüştüğünü görüyoruz. Üretim olmadan karlılık ve rant elde edilmeye çalışılıyor. Kentlerde yaşayan insan sayısının %70 olduğunu düşünürsek temel ihtiyaçlar konusunda kamusal devlet hizmetleri parasız hiçbir iş görmüyor. Kaldı ki bugün devlet okullarında bile para olayı var. Yaşanan tüm krizleri bu ülkede yaşayan insanlar yaratmış gibi bir tablo çiziliyor. Örneğin Ödemiş'in Küçük Menderes için, İzmir için, Ege ve Türkiye için anlamının büyümesi gerekiyor. Bu anlamda sendikalar, odalar, meslek kuruluşları ile dayanışma içinde hareket edilmelidir. Türkiye'de toplumcu belediyecilik diye gösterebileceğimiz çok az yer var. Ödemiş'in sorunlarını, üzüntülerini bilmeden söz söylemek doğru değildir. Yakında yaşayacağımız yerel seçimlerde de bu kente dair neler yapılabilir konuşulmalı ve bunun siyasete dönüşmüş hali örgütlenmeli” dedi.


TİP TÜRKİYE'DE EN HEYECANLI, EN CANLI, EN GENÇ PARTİ OLARAK HERKESİN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Çalıştaya katılan Akademisyen /Gazeteci Murat Büyükyılmaz ise “Ben mevzuyu 4 başlıkta konuşmak istiyorum. Birincisi örneğin normalde istisnai olağanüstü durumlar olabilecek olayları çok sık yaşar hale geldik. Deprem, sel gibi afetlerde büyük bir yıkım olacak ve hiçbir kurum halka sahip çıkmayacak gibi düşünmeye başladık. Ekonomik krizler her zaman olurdu artık hiç bitmez oldu. Hepimiz belli bir kentte, bir coğrafyada yaşıyoruz. Kapitalist sistem sürekli sorun ürettiği ve bu sorunlarda devletin olanakları halk için harcanmadığı için belediyeler önceden afet hazırlığı yapamıyor. Dünya ve Türkiye ekonomik kriz, iklim krizi gibi durumlar yaşarken halk devlet tarafından yalnız bırakılmış durumda. Mesela Ödemiş'te otopark sorunun çok öne çıktığını görüyoruz. Ancak kentleri yönetmeye yetkili olan insanlar daha çok rant ve siyasi çıkarlar peşinde olduğu için işler yapılmıyor. Devlette enflasyon, işsizlik gibi sorunları önleyemiyor. Böyle çok krizli, çok sorunlu yaşam içinde TİP Türkiye'de en heyecanlı, en canlı, en genç parti olarak herkesin dikkatini çekti ve genel seçimlerden hatırı sayılır bir başarıyla çıktı. Bizler genel seçimlerde sürdürdüğümüz performansı artırarak yerel yönetimlerdeki sorumluluklarımızla birleştirmek zorundayız. Sizler sorunlarınızı dillendiriniz diye bu çalıştayları düzenliyoruz. Sizlerin çıkarını nasıl savunabiliriz diye dinlemeye ve not almaya geldik“ dedi.
Soru / cevap şeklinde devam eden çalıştaya katılım sağlayan vatandaşlar tarım ve hayvancılık, köylerdeki okulların açılması, istihdam yaratılması, kooperatiflerin çalışmaları, şehircilik planlamalarının eksiklikleri, trafik sorunları, otopark sorunları gibi konularda konuşmacılar ile fikir alışverişinde bulundular.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }