YAŞAM SAĞLIK

Tınaztepe’den 91 yaşındaki hastaya başarılı operasyon

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Erdem Özbek, spinal anestezi ( belden aşağı uyuşturma) yöntemiyle kapalı olarak 91 yaşındaki hastanın böbrek kanalındaki taları kırarak parçalar halinde çıkarmayı başardı. Fatma Türkyener isimli hasta, bir üredir çektiği ağrılarının son bulduğunu söyleyerek hastaneye teşekkür etti. Türkyener, “Daha önce birkaç hastaneye gittim, ancak bana ‘yaşımdan dolayı ameliyat olamayacağımı’ söylediler. Sadece, taş kırma (ESWL işlemi) yapıldı, fakat taşın sertliği nedeniyle başarılı olmadığı söylendi. Çok şükür Tınaztepe’de yeniden sağlığıma kavuştum. Ağrılarım son buldu” dedi.Zor bir ameliyat geçiren ve ağrılarından kurtulan Fatma Nine, 2 yıldır çektiği sancılardan kurtulmanın sevincini yaşarken, “Önce Allah’ın sonra Dr. Erdem Bey’in sayesinde sağlığıma kavuştum, ameliyat öncesinde, ameliyat sırasında ve servise çıkarıldığımda sağlığıma kavuşmamda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum, rabbim ne muratları varsa versin” diyerek duygularını dile getirdi.

Böbrek kaybı ile karşı karşıyaydı
Başarılı bir operasyon yaparak hastayı yeniden sağlığına kavuşturan Dr. Erdem Özbek ise, “91 yaşında hastamız Fatma Türkyener, yaklaşık 2 yıldır böbrek kanalındaki taş nedeniyle ağrıları oluyormuş. Hastamız bize başvurduğunda sağ böbrek kanalında yaklaşık 13 mm.’lik 1 adet taş izlendi. Taşın yaptığı tıkanıklık nedeniyle böbreğinde 3. derecede şişlik oluştuğunu gördük ve böbrek kaybı ile karşı karşıyaydı. Hastamıza anestezi uzmanımız Dr. Figen Önder tarafından spinal anestezi (belden aşağı uyuşturma) yöntemiyle kapalı olarak böbrek kanalındaki taş laserlitotripsi yöntemi ile kırılarak parçalar halinde çıkardık ve hastamızı sağlığına kavuşturduk” diye konuştu.

‘Böbrek taşlarının görülmesinin birçok nedeni var’
Böbrek  taşının ortaya çıkmasında genetik faktörlerin ve beslenme alışkanlıklarının öneminin büyük olduğu anlatan Tınaztepe’li Üroloji Doktoru Özbek, “Bunların dışında şişmanlıkta böbrek taşına neden olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları veya böbreklerin anatomik bozuklukları böbrek taşlarına neden oluyor. Bağırsak problemleri yani kronik ishal ya da kronik kabızlık çeken kişilerde, böbrek taşı görülmektedir. Bazı kanser hastalıkları da böbrek taşına neden olabiliyor. Böbrek taşları en çok 30’lu yaşlarda ortaya çıkıyor. Hayatınızda bir kere böbrek taşı olduğunuz zaman bir daha bunu yaşama riskiniz yüzde 50’dir. Taş düşüren hastaların pek çoğu hayatları boyunca bir kere bu sorunu yaşamaktadır. Ancak %30-40’ lık bir kısım var bu hastalar hayatları boyunca 3 - 4 kere taş düşürebiliyorlar. Bir de yüzde 10’luk bir kısım var ki, bu hastalar her yıl taş düşürmektedir” dedi.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }