GÜNDEM

SÜT ANALİZİ VE SINIFLANDIRMADA İZMİR ZİRVEDE

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 2024 yılında süt analizleri ve sınıflandırmasında Türkiye genelinde elde ettiği birinciliği kamuoyuyla paylaştı.

YERELGÜÇ/BUSE BAĞCI

İzmir DSB tarafından 2024 yılında yapılan süt analizleri ve tip sınıflandırması alanında Türkiye genelinde ilk sırada İzmir yer alırken Başkan Ahmet Kocaağa, Tarım İlçe Müdürlüklerinin yoğunluğu nedeniyle küpeleme hizmetinde yaşanan aksamaları gidermek amacıyla 1 Ocak itibarıyla küpeleme hizmetini yeniden başlattıklarını duyurdu.

Küpeleme Hizmeti Yeniden Başlatıldı

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa, “Birlik olarak 1 Ocak itibariyle küpeleme hizmetini üreticimiz mağdur olmasın diye geri getirdik. Bu işi Tarım ilçe Müdürlüğü yapıyor fakat onlar yetişemiyor. Onun için de Damızlık Birliği olarak tekrar küpelememe hizmetini geri aldık. Ekibimiz tekrar kurduk ve 1 Ocak itibarıyla küpeleme hizmeti başladı. Ben buradan üreticilerimize hayırlısı olsun diyorum. Geçen seneden kalan çok fazla küpelenmeyen hayvanlar var. Gün ve zaman içeresinde bizim elemanlarımız yetiştirecek onun için üreticilerimiz de acele etmesinler bütün hayvanlarımızın küpelenmesini kısa zamanda tamamlayacağız. Şu an sahada ekiplerimiz çalışıyor”

Gazetecilerden seçimle ilgili gelen soruları yanıtlayan Kocaağa;
 
“Seçim gündemimizde şu an yok ama olmayacak anlamını değil. Daha önce de bahsetmiştim diğer illerin kuruluş yıllarına göre bir dengesizliği var. Bazı illerin seçim yapmaya iki senesi var bazı yıllar ise daha erken olması gerekiyor seçim takvimine göre ama bütün illerin standartlaştırmak için bir çalışma var. Yetişir mi? Yetişmez mi? Bilmiyorum. Burası Türkiye, her gün bir kanun değişebiliyor. Eğer öyle bir durum olursa iki sene daha seçim olmama durumu var. Onu bekliyoruz ama böyle bir durum olmazsa Nisan’ın sonuna kadar seçimli kongrenin yapılması gerekiyor. Böyle bir kanun gündemde olduğu için onu bekliyoruz. Eğer olursa seççim iptal olacak onun için daha sürecimiz uzun bekliyoruz. Rahmetli Süleyman Demirel, “Siyasette 1 gün çok geç 1 saat çok erken” yani burası Türkiye bu şeylerde takvimi beklemek gerekiyor. Çok acele etmenin bir anlamı olmuyor diye düşünüyorum. Hayırlısı olsun. Eğer ki takvim devam edecekse sürecimiz 2025 Nisan’ın sonuna kadar olması gerekiyor. Damızlık Birliği personellerime ve yönetim kuruluna emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çiftçilerimiz için hayırlısı olsun diyorum bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Tarım Danışmanı Mustafa Turna, “Bizim yaptığımız çalışmalarla süt analizi ile bakanlığımız yeni destekleme modelinde işletmelerimizi A-B-C sınıfı diye ayrıldı. Bu kriterlerde A sınıfı işletme olabilmesi için bir işletmenin 50 baş saf ırk hayvana sahip olması gerekiyor. Süt ölçüm metotlarının bilgisayarlı sunuculu olması gerekiyor. Ayrı yeten tip sınıflandırması ya da bizim sahadaki arkadaşlarımızın da hayvanların vücut yapılarına göre tip sınıflandırması yapılması gerekiyor. Bu kriterleri sağlayan işletmelerimiz A sınıfı işletme olur. B sınıfı işletmelerimizde 10 baş ve üzeri saf ırk hayvan sayısına sahip ve süt ölçer cihazına sahip olan işletmeler B sınıfına yükselebiliyor. İzmir’deki üreticilerimizin yüzde 80’inde süt ölçer cihazı var. Bilgisayarlı sistem genelde çok büyük işletmelerde olduğu için bizim hedefimiz genelde işletmelerimizi C sınıfından B sınıfına çıkarmak. Bizim burada Damızlık Birliği olarak üzerimize düşen görev bu süt ölçer cihazı ve bilgisayarlı sunuculu olan işletmelerin süt analizlerini ve tip sınıflandırmalarını yaparak işletmelerimizin sınıf atlamasını sağlamak. Bir işletmenin sınıf atlaması demek A ve B sınıfının buzağı desteğinde alacak olduğu miktardan 1.500 TL A ve B sınıfına bakanlığımız ekstra destekleme sağlıyor. C sınıfı işletmeye de 800 TL sağlıyor. Kesinlikle C sınıfı kötü bir işletme diye bir algı yok. Sadece A ve B sınıfı işletmelerin muntazam kayıtlarının düzenli tutulduğu ve sağım hanesinde süt miktarlarını ölçen cihazların bulunduğu işletmeler. C sınıfı işletmenin yapması gereken şey sağım hanesinde süt ölçer cihazı ya da bilgisayarla sunuculu sistem kurduğunda ondan sonraki görev Damızlık Birliği personeline düşüyor. Üreticiye bu konuda danışmanlık yaparak süt analizi yapmasını sağlamak akabinde yıl sonunda yapılan analiz sonucunda işletmenin A ve B sınıfı olmasını sağlamak”

SÜT ANALİZLERİ VE SINIFLANDIRMA ALANINDA İZMİR İLK SIRADA

“2024 yılında yaptığımız analizlerle de yani bu büyük bir başarı Türkiye genelinde ilk sırada yer almaktayız. İzmir birlik olarak yapılan süt analizlerinde ve tip sınırlandırmalarda işletmelerimizin sınıf atlaması konusunda Türkiye’de birinci sırada yer almaktayız. Yani bu bir İzmirli üreticinin ne kadar bilinçli olduğu işi ne kadar düzgün ve düzenli yaptığı anlamına gelmektedir. Bu işletmelerin sınıf atlayabilmesi için hayvanların suni tohumlamadan doğmuş olması gerekiyor. Yani İzmir genelinde üreticilerimizin yüzde 80’i suni tohumlamalarını düzenli yaptırmakta özellikle Damızlık Birliğine kayıtlı olan üreticilerimizin yüzde 80’i suni olmamalarını düzenli yaptırmakta. Bakanlığımız bu konuda desteklemede oldukça yüksek miktarlarda 7 bin 8 bin TL’ye yaklaşan ari işletmeler dahi desteklemeler arıyor. Mesela A ve B sınıfı işletme en düşük alabilecek olduğu buzağı desteklemesi 3 bin 500 TL bunun üzerine genç ve kadın üreticilere 1000 TL daha ilave veriyor. Ayrı yeten yerli sperma kullanan üreticilerimize de 500 TL daha ilave bir destekleme ödemesi yapılıyor. Yani çok ciddi rakamlar önceden buzağı destekleme miktarları düşüktü üreticiler tohumlamalarına çok da dikkat etmiyorlardı. Bu sefer bizim yaptığımız analizlerle de sınıflandırmalarla da üreticilerimiz bu konuda artık çok bilinçli aynı zaman da başkanının bahsettiği gibi küpelemeyi de geri aldığımız için sahadaki arkadaşlar bu konuda üreticilerimize fevkalade bilgilendirme yapıyorlar. Üreticilerimiz de baktığında A ve B sınıfı olabilmek için yani üzerine düşen ne varsa yapmaya çalışıyorlar. Biz de irtibat bürolarımız da süt ölçer cihazlarımız ve ekipmanlarımız var. İsteyen üreticilerimiz irtibat bürolarını uğrayabilir. Bu konuda üreticilerimize duyurulur. Türkiye’deki bütün üreticilerimiz yine değerlidir ama İzmirli üreticimiz bu konuda biraz daha hassas büyük işletmelerimiz ve kayıtlarının muntazam tutan işletmelerimiz çok burada Damızlık Birliği personelinin de çok büyük iş düştü. Sahadaki arkadaşlarımızda sağ olsun üreticilerin bilgilendirmesi konusunda da üzerine düşeni yaptı. Üreticilerimiz de süt analizlerini, tip sınıflandırmasını muntazam yaptık. Bunun başarısı şimdi önümüze geliyor çok şükür bundan sonraki 2025 yılında da bu A ve B sınıfı işletme sayımızı iki kat üç kat daha arttırarak bu desteklerden ne kadar çok yararlanırsa üreticimiz o kadar çok Damızlık Birliği olarak güçlenmiş olacağız. Bizim güçlenmemiz üreticinin güçlenmesi hep birlikte olacak bunlar” dedi.
 

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }