YEREL GÜÇ/SILA AVŞAROĞLU
İzmir Valisi Elban, üreticiler ile Ödemiş Öğretmenevi Ek Hizmet Binasında kahvaltıda bir araya gelerek sorunları dinledi. Ardından diğer üreticileri yerinde ziyaret etti.
Ödemiş’te gerçekleşen İzmir Valiliği Süs Bitkileri ve Fidancılık sektör buluşmasına, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Feridun Azeroğlu, Ödemiş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Faruk Tutar, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Muhammet Şen, MHP Ödemiş İlçe Başkanı Ceyhun Kınlı ,İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, S.S. Pirinççi Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mehmet Alpay, S.S. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hurşit Nallı, SÜSBİR Başkanı Muammer Ardıcak, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge ve üreticiler katıldı.
İzmir Valisi Süleyman Elban, “İzmir’e göreve başladıktan sonra, Ödemiş ve Bayındır’a yaptığım gezilerde burada inanılmaz bir süs bitkisi yetiştiriciliği, fidan bitkisi yetiştiriciliği bulunuyor. Torbalı’yı geçip Ödemiş’e gelinceye kadar o sahanın büyük bir bölümü fidan ve süs bitki üretimiyle ilgili alanlardan oluşuyor. Bayındır’da çiçek üretimi Ödemiş’te süs bitkisi üretimi olduğunu biliyorduk. Fakat potansiyelin bu kadar büyük bu kadar çok üretimin olduğunu bu kadar insanın çalıştığını bilmiyordum. Son 5 – 6 yıldır ihracat fazlası veren bir sektöre dönüştüğünü ben İzmir’e geldikten sonra öğrendim. İde çalışmalar yapılıyor bu sektör nedir, neler yapılıyor, sorunlar nedir, biz ne yapabiliriz, bu sektör daha nasıl gelişir, nasıl daha katma değerli hale gelir, ihracatla ilgili önü daha nasıl açılır, iç pazarda durum ne olur, ürünlerle alakalı genel bir değerlendirme yapılıyor. Siz üreticilerle, üreticilerin temsilcisi olan kooperatif ve birlik yönetiminden olan arkadaşlarla bir araya gelelim istedik. Öncelikli hedefimiz tanışalım, neler yapıyorsunuz, durumunuz nasıl bir onu görelim istedik. Bu sektörü daha sağlıklı bir şekilde nasıl geliştirebiliriz. Sorunlar nedir, sorunların bizim düzeyimizde giderilebilecek olanları neyse bunları giderelim. Bizim düzeyimizde çözülemeyecek olanlar içinse ilgili makamlara iletip orada çözüm aramaya çabalayalım. Sizleri dinleyip bu sorunlar ne ise bunları olabildiğince hızlı çözüme kavuşturalım. Bugün Ödemiş’te 4 ayrı noktada üreticilerimizle buluşacağız. Ardından bayındırda birkaç yere uğrayacağız. Hem sizlerle burada hem de üreticilerimizle yerinde tanışma ve yaptıkları işi görme fırsatı bulacağız. Sizlerle beraber hareket edip sizi doğru anlayıp ihtiyaçların doğru anlanması ihtiyaçların giderilmesi sorunların çözülmesi ve verimliliğin kalitenin artışı konusunda neler yapabiliriz beraberce bakalım istiyoruz”
Yaptığı konuşmanın ardından üreticilerin sorularını cevapsız bırakmadı. Üreticilerin sorularına cevap veren Süleyman Elban, “ Küçük Menderes Havzası bizim sınırlarımızda başlıyor ve bitiyor. Bu havzanın tüm sınırları bizim ilimiz sınırları içerisinde kalıyor. Bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Konuyu Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’ya ilettim onunla da bir değerlendirmede bulunduk. Konuyu bir bütün olarak ele almak istiyoruz. Nerede sulama göletine ihtiyaç var? Sulama sistemi ile ilgili kullanılacak sistemler neler? Küçük Menderes’in kirliliği ile ilgili alınması gereken önlemler neler? Sondaj ve yer altı suyu kullanımıyla ilgili kurallar neler? Hangi ürünün üretilmesi, hangi üründen yavaş yavaş vazgeçilmesi, kaynakla gelen suyun yeraltında ve yer üstünde doğru kullanımı, kaynağın kirlenmemesi, doğru sulama teknikleri ve aynı üretip daha az su kullanacağımız sulama tekniği ve ürün desenine geçmek ile ilgili bir bütün olarak kapsamlı bir çalışmaya başladık. Bu konu belli bir olgunluğa eriştiğinde siz taraflarla oturup konuyu yine değerlendireceğiz. Türkiye şuan su kaynakları açısından risk taşımaya başlayan bir ülke. Burada sizin söylediğiniz sorunların hepsini ülkenin yedi bölgesinin her şehrinde duyarsınız. Küresel ısınma, insan kaynaklı yanlış kullanımda dahil olmak üzere buna sebep oldu. Yağış çok azaldı aynı şekilde yeraltı su seviyesi hızla azaldı. Bazen suya erişseniz bile yaptığınız sulama maaliyetleri zaman içerisinde ciddi bir girdi oluşturmaya başlayacak. Bizlerde havzamızda çalışmalarımızı yapmak istiyoruz. Yeterince temiz su yoksa yada su maliyetli çok yüksekse, buradaki üretimin tekrar değerlendirilmesi yada bazı üretim noktalarında sıkıntıya düşmesi muhtemel olacak. KDV oranı her ne kadar makro ekonomi politikalarda eğilim daha çok vergiden vazgeçmeme oranları düşürmeme olsa bile bu sektörün iç ve dış ticaret hacmini değerlendirdiğimizde bu miktar çok göze gelmeyecek bir miktardır. Bu sorunu ilgili yerlerle paylaşırız. Ayrıca toprak konusunda önerileriniz olursa beraber hareket edeceğimizi düşünüyorum. Burada üretici varken aracıdan ürün almak çok doğru değil. Doğrudan kooperatiflerle birlikte almak daha ekonomik kamu açısından. Bu her zaman mümkün olmuyor çünkü vatandaş üreticiye bilmiyor” dedi.
Kahvaltı ve konuşmanın ardından Ödemiş Öğretmenevi Ek Hizmet Binasından ayrılan Elban ardından sırasıyla Bademli Fidancılık Tarım Kalkınma Kooperatifi Doku Kültür Laboratuvarını, Ovakent Parlar Fidancılığı, Şirinköy Akdeniz Süs Bitkileri e Peyzaj’ı, Kayaköy Bademli Fidancılık Tarım Kalkınma Kooperatifi Genç Fide Üretim Tesislerini, ıve en son Bayındır Bayçikoop Kooperatifini ziyaret ederek programını sonlandırdı.