Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Koruma Bölge Kurulu Tire ve Selçuk’ta tarihi kalıntıların ortaya çıktı yeni bölgeleri koruma altına aldı.

SABANCI’NIN RES SAHASI

Tire’nin Büyükkale Mahallesi Sabancı’ya Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi’nin sahasında kurum görüşü üzerine yapılan incelemelerde klasik dönem-erken Hellenistik dönemden kalma yerleşim alanları bulundu. Bölge 1’inci ve 3’üncü arkeolojik SİT alanı ilan edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Sabancı'nın RES projesi için 'ÇED olumlu' kararı vermişti. Tarihi kalıntıların bulunmasından kaynaklı proje kapsamındaki bir türbinin yeri değiştirilirken türbine giden yol da SİT alanının dışına çıkarılmıştı. Öte yandan projeye karşı çıkan bölge halkının açtığı davada devam ediyor. Dava dilekçesinde bölgede arkeolojik yüzey araştırması yapılmadan vereceği zararlara da dikkat çekildi. 

Alınan karar şu şekilde:

İzmir İli, Tire İlçesi, Büyükkale Mahallesi'nde, orman mülkiyetine ait 112 ada, 1 parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde tespit edilen Klasik Dönem-Erken Hellenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanının kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince "1. derece arkeolojik sit alanı" ve "3. derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kayıtlarına ilgili şerhlerin konulmasına, 2863 sayılı Yasa'nın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,

TAHRİP EDİLMİŞ TÜMÜLÜSLER
Ayrıca Tire’nin Kireli ve İpekçiler Mahallesi sınırlarında bulunan tümülüs kalıntıları da 1. Grup korunması gereken kültür varlığı ilan edildi. Kaçak kazılara maruz kalan Tümülüsler koruma alına alınacak.
Kararlar şu şekilde:
- İzmir Ili, Tire İlçesi, Kireli Mahallesi, Maltepe Mevkii'nde, özel mülkiyete ait, 105 ada, 73 parselde yapılan kaçak kazı sonucunda Tire Müze Müdürlüğü tarafından tespit edilen ve kısmen tahrip edilmiş olan tümülüsün 2863 sayılı Yasa'nın 6. maddesi kapsamında bulunması nedeniyle 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazın koruma grubunun 1. grup olarak belirlenmesine, kararımız eki harita ve koordinat listesinde gösterilen alanların koruma alanı olarak belirlenmesine, ayrıca açılan yasal soruşturmanın ve yapılan işlemlerin sonucundan bilgi verilmesine, kaçak kazı çukurlarının adli tahkikat tamamlandıktan sonra ilgili Belediyesince, Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına, bu aşamada gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili kurumlarca alınmasına karar verildi.

- İzmir İli, Tire İlçesi, İpekçiler Mahallesi, Sivrikireç Tepe Mevkii, 605 ada, 40 ve 117 parselde özel mülkiyete kayıtlı taşınmazlarda yer alan ve İzmir II numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 8.1.2003 gün ve 11278 sayılı kararı ile 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenen tümülüslerin, 1. grup taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline, karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, kararımız eki paftada koordinatları ve sınırları belirlenen alanların "tümülüs koruma alanı" olarak belirlenmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma grubunun "1.grup" olarak belirlenmesine, taşınmazların tapu kütüğünün beyanlar hanesinde bulunan 1. Derece arkeolojik sit alanı şerhinin kaldırılarak, "1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır" şerhinin işlenmesine, tümülüslerde tespit edilen kaçak kazı çukurlarının Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına ve yapılan izinsiz faaliyetler hakkında ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, alanın korunmasına yönelik gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili Kurumlarca alınmasına karar verild?i. 
SELÇUK’TA ROMA DÖNEMİ İZLERİ

Öte yandan Selçuk Belevi Mahallesi’nde parselde Roma Dönemi ve Erken Bizans Dönemi’ne ait yoğun seramik ve çatı kiremit parçalarının bulunması üzerine bölge 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildi.

Karar şu şekilde:
- İzmir İli, Selçuk İlçesi, Belevi Mahallesi, Cibe Mevkii'nde, özel mülkiyete ait 181 ada, 16 parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde yoğun olarak Roma Dönemi ve Erken Bizans Dönemine ait seramik parçaları ve çatı kiremit parçalarının tespit edilmesi sonucunda; kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince "3. derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, tescil fişlerinin onaylanmasına, taşınmazın tapu kayıtlarına "3. derece arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına, 2863 sayılı Yasa'nın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,