Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Ardıcak açılış konuşmasını yaparak şunları söyledi, “Süs bitkileri sergisi 2004 yılında başlayarak 5-10 işletmenin katılımıyla bugünlere gelmiştir. Bugün yaklaşık 100 firmaya ulaştık. Bundan sonra daha iyilerini yapmak için mücadele vereceğiz. Süs bitkileri, dağlarından bal ovalarından yağ akan Ödemiş’te üretilerek iç bölgede değerlendirilmektedir. Birçoğu da yurt dışına gönderilmekte ve milli ekonomiye katkı sağlamaktadır. Süs bitkileri kirli havayı emerek temiz hava salgılamakta ve insanoğlunun yaşamasına olanak sağlamaktadır. İnsanoğlu beton yığınları arasında süs bitkilerine ihtiyaç duymaktadır.”
ÜRETİM KALİTEMİZ AVRUPA STANDARTLARINI YAKALADI
Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aytaç Koçaroğlu, “19. Düzenlenen bu serginin en önemli özelliği bölge üreticisinin sahip çıkarak bugünlere gelmesidir. Yıllarca profesyonel fuarlarda sektörümüzün yüz akı olarak bugünlere getirdiğimiz sergimiz bundan sonra da üreticilerimizin gücüyle var olmaya devam edecektir. Türkiye’deki süs bitkisi üretiminin yarısından fazlası bölgemizde yapılmaktadır. Üretim alanlarımız her geçen gün büyümekte ve üretim kalitemiz Avrupa standartlarını yakalamaktadır. İhracatımız da günden güne artmaktadır. Sektörümüzün en büyük sorunu katma değer vergisidir. Oran yüzde 20’dir ve bu oranın düşürülmesini istiyoruz. Bölgemizde bir de su sıkıntımız var. Üreticiler olarak suyu daha tasarruflu kullanmamız gerekiyor” dedi.
SEKTÖRÜN TANITIMI VE MARKALAŞMA KONUSU PROJELERİMİZ ARASINDA
Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan’ın, “Bölgemizde yetişen ürünlerin Türkiye’nin birçok kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün peyzaj uygulamalarında kullanılmasıyla sektör üreticilerimiz önemli bir gelir elde etmektedir. Ödemişimizin üretimde ön planda olduğu süs bitkileri sektörünün “tanıtımı” ve “markalaşma” konusu projelerimiz arasında yer alıyor. “Peyzaj Ödemiş” projesi ile pırıl pırıl parklar ve meydanlar sözünü verdik, bu sözümüzü de yerine getirmeye çalışıyoruz. Ödemiş’in Cadde ve meydanlarını süs bitkisi üretimini yansıtacak bir Show room gibi değerlendirerek Ödemiş’in alanında markalaşmış üreticisinin kentleri nasıl güzelleştirebileceğini herkese kanıtlıyoruz. Kurakçıl peyzaj uygulamalarıyla da günümüzün en büyük sorunlarından biri olan iklim krizine karşı hem estetik hem de kaynaklarımızı koruyucu adımlar atıyoruz. İlçemizin ana arterlerinde ve kavşaklarda sektör üreticilerimizin desteği ile yeni görünüme kavuşturduk. Süs bitkilerinin merkezi Ödemiş’in her bir parkını peyzaj bahçesine dönüştüreceğiz” diye konuştu.
İZMİR’DE YARIM BIRAKILAN ÇOK İŞ VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ödemiş ve küçük Menderes İzmirimiz’in gözbebeği üretim alanlarından biri. Tarım ve hayvancılıkla İzmir’e ve tüm Türkiye’ye önemli katkılar veren bir bölge. Buraların değerini bilmek, burada yaşayan insanların üretime verdiği katkı sırasında yaşadığı zorlukları bilmek lazım. Bizi yönetenlerin sorunlara gösterdiği ilgisizliği de hepimizin fark etmesi lazım. Bizler yerel yöneticileriz. Buradaki her üretici bizim için çok kıymetlidir. Sorunları da bizim sorunumuzdur. KDV oranındaki haksız yükseklik için bize düşen bir söz varsa söylenecektir. Suyla ilgili sorun varsa o bizim de mücadele alanımız olacaktır. Her geçen gün İzmir’in 4 bir yanını gezdikçe görüyorum, ortada bırakılan yarım bırakılan çok iş var” dedi.
Konuşmaların ardından protokol, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılış kurdelesini keserek stantları ziyaret etti.