ÖDEMİŞ

Ödemiş Subatan Yaylası'nda Yol İsyanı

YERELGÜÇ/SILA AVŞAROĞLU

Yağmur sularının taşması sonucu evlere, tarlalara ve hayvan damlarına da zarar verdiğini belirten vatandaşlar, yetkililerden sorunun çözülmesini talep etti.

Subatan Yaylası sakinleri, Yerelgüç ekibine verdikleri röportajda, kilittaşı ile döşenmiş yolun kış aylarında adeta bir kabusa dönüştüğünü dile getirdiler. 

Yağmur yağdığında dağdan gelen suların yollarını sular altında bıraktığını ve adeta sel yaşadıklarını ifade eden vatandaşlar, bu durumun yaya ve araçla ulaşımı imkansız hale getirdiğini belirttiler.

YAZ AYLARINDA TOZ VE ÇAMUR KABUSU

Kış aylarındaki sel felaketinin yanı sıra, Subatan Yaylası sakinleri yaz aylarında da yolun tozlu ve çamurlu olmasından dert yandılar. Özellikle yaz aylarında artan araç trafiğinin toz bulutları oluşturduğunu ve sağlık problemlerine yol açtığını ifade eden vatandaşlar, yetkililerden bir an önce çözüm üretmelerini istediler.

YAĞMUR SULARI EVLERE, TARLALARA VE HAYVAN DAMLARINA ZARAR VERİYOR

Subatan Yaylası'nın en büyük mağduriyetlerinden biri de yağmur sularının taşması sonucu evlere, tarlalara ve hayvan damlarına zarar vermesi. Yağmur sularının taşması sonucu evlerinin su altında kaldığını ve tarlalarının zarar gördüğünü belirten vatandaşlar, bu durumun maddi kayıplara yol açtığını ifade ettiler.

Yerelgüç’e konuşan Subatan Yaylası sakinleri, yetkililerden yağmur sularının taşmasını ve tozların giderilmesini önleyecek tedbirlerin de alınmasını istediler. 

Artıcak Mahallesi Subatan Yaylası’nda oturan Veysel Böcek şikayetlerini şöyle  dile getirdi, “Bu yolların temizlenmesini, mazgalımızın konmasını ve bu yolun biraz daha aşağıya doğru gitmesini istiyoruz. Evlerimizi sular basınca kendimiz çözdük, birçok kez yollarımızı kendimiz temizledik. Bunları muhtara söyledik ama gelen giden olmadı. Bizim tek isteğimiz yolların temizlenmesi, düzeltilmesi ve mazgal konmasıdır. Yukarıdan gelen su evime, hayvanların altına girdi bu yüzden samanlarım, yoncalarım su altında kaldığı için atmak zorunda kaldım. Zararı yine bana oldu. O kadar söyleyip, söylettirdiğimiz halde kimse bize yardımcı olmadı. Burası kilit taşı olmadan önce yolun şarampolünü kendimiz traktörlerle yapıyorduk. Daha önce iyiydi ama döşeme olunca daha çok sevindik çünkü yolumuz genişlemişti. Ama yolun sonunda rampa olduğu için sular orada kalıyor, orada kalınca çamur oluşunca biz zarar görüyoruz. Bu durumu önlemek için ise yukarıdaki hendeğin canlanmasını istiyoruz. Artık eski hendek yol olmasın, eski haline gelsin. Bu yolun yüksek olan kısmının indirilmesini istiyoruz. Ben yıllarca traktörümle temizliyorum ama bu kadar oluyor.”


Subatan Yaylası sakinlerinden Rasim Böcek şunları söyledi, “Bu mahallede oturuyorum yağmurların yağmasıyla bu dağlardan gelen tüm sular burada toplanıyor. Burada ilerde yol meyili biraz daha düşük olması gerekiyor, meyil olmadığından gördüğünüz bu toprak burada çok yığılıyor o yüzden buradan geçilmiyor. Yolumuz çamur oluyor bu yüzden burada bu yolun temizlenmesi ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz. Zamanında ilgili mercilerle iletişim sağlandı ama hiç kimse ilgilenmedi. Çözümü şu yolun ilerisinin biraz aşağı indirilmesi gelen suların burada birikmemesi. Çok su birikiyor çamur oluyor geçilmiyor buranında toprağının sıyırılması gerekiyor. Burada döşeme var şuanda gördüğünüz gibi döşemenin üstünde iki karış toprak var bu yolun acilen sıyırılması gerekiyor. Bu mahallede aşağı yukarı 12 ev var. Bu mahalledeki tüm arkadaşlar bundan şikayetçi.”

Subatan Yaylası sakinlerinden Abide Balcı şunları söyledi, ”Bu yolların düzeltilmesini istiyoruz. Yazın bu çamurun içinden geçiyoruz yetkililerden bunun düzeltilmesini istiyoruz. Bir araba gelince birde yerler çamur olunca diğer tarafta bekliyoruz. Yolun düzeltilmesini istiyoruz, şikayetçiyiz. Bu yolun düzeltilmesi lazım nasıl olacaksa yapsınlar. Eve gelip giderken baya sıkıntı oluyor çamurdan motor kayıyor yayanda yürünmüyor. Yolumuz temiz değil, diğer yollar böyle değil. Yolun kum hali daha iyiydi şimdi taş döşendi daha pis oldu hiç anlamı kalmadı taşın. Dağdan gelen su hendeğe girse daha iyi olur bu kadar pislenmez. Aslında bu kilit taşın sökülüp eğilimli takılması lazım.”

Mahalle sakinlerinden Mehmet Dağdelen şikayetlerinden şöyle bahsetti, “Yağmur çok yağdığı zaman dağdan gelen sel yolu toprakla dolduruyor. Doldurduğu zaman bizler mağdur oluyoruz. Dağdan gelen yolu yaptılar ama yolun aşağı tarafı olmadı. Kenarda oluk yok, olmayınca dağdan gelen su milleniyor, millenince yol geçilmez oluyor. Bunun düzelmesi için yolun sol tarafında kanal olması lazım, yolun sağ tarafı ise balıksırtı olması gerekir böyle olursa istediğimiz gibi olacak. Yağmur yağdığı zaman aşağıya yarım metre su geliyor. Suyun gitmesi için betondan kanallar var onlardan olsaydı bu çile çekilmezdi. Bunun önlemini alırlarsa bizde memnun oluruz. Yetkililerden bunun çaresinin bulunmasını istiyoruz.”

Subatan Mahallesi sakinlerinden Yıldız Böcek şunları söyledi, “Yağmur suları çukurlarda birikiyor akıp gitmiyor. Nasıl olacak bilmiyorum. Evlere zarar veriyor. Evleri su basıyor önlemini almak lazım. Bu yolun yapılması lazım çok sıkıntı çekiyoruz. Yağmur yağmadığı için şuan iyi ama yağmur yağdığında sıkıntı çekiyoruz.”


Artıcak Mahallesi’nde oturan Muhammer Aksoy, “Zamanında söyledik yolları bu şekilde yapın diye ama Müteahhit’e verilen yolu düz bir şekilde yaptılar gittiler. O yüzden bu hale geldi. Bu dağdan gelen dere ölü, akan suyu nasıl durduracağız. Bu yolun doldurulup tesviyeli olması lazım. Tesviyesini yapmayıp sıradan yaptılar, gittiler. Dağdan gelen su adam götürür, bu yoldan nasıl gelip geçeceğiz? Araç ile geçemediğimiz zaman oluyor. Yolun bir tarafı yüksek olsa araç ile geçebilirdik. Başka zaman az su olduğu zaman yürüyerek geçilmiyor. Her taraf çamur, toprak içinde kalıyor. Bizim paralarımız çarçur olup gidiyor, bir daha gelip tekrar yapacaklar. Bu durumun %80’i ilgisizlik, takipsizlikten kaynaklanıyor. Muhtara şikayette bulunuyoruz ama ‘Tamam’ denilip geçiliyor. Çözüm olarak sökülüp tesviyeli olarak yeniden yapılması gerekiyor” dedi.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }