İlçenin Kent Meydanının yeniden düzenlenmesi ve modern bir alana dönüşmesi için yürütülen proje çalışmaları doğrultusunda bina yıkımı için ilk kazma 31.Aralık.2012 gecesi vuruldu.
Kimin fikridir bilinmez ama; bir yıkımın görsel şölene dönüştürülmesi olayı herhalde pek rastlanan bir olay olmasa gerek. Yılbaşı kutlamalarını vesile ederek Belediye Binamızı sembolik de olsa havai fişek gösterileri ve bando mızıka ile yıktık. Başlıktaki, hazin kelimesini onun için kullandım. Yalnız, yıkılırken mi? Hayır.
Temel atılması, su basmana çıkılmasını takiben bu binanın başına gelenlerin ibret alınacak hikâyesi vardır. Sizlere hatırımda kaldığı kadarıyla anlatmaya çalışayım. Tarihe not düşmek diyorlar günümüzde.
1959 yılında rahmetli Belediye Başkanımız Muzaffer Gönen’in Demokrat Parti dönemindeki ilk Başkanlığında bu binanın temeli atıldı. Su basman denilen zemin kat betonu atılmış, bağlantı demirleri bir metre kadar bırakılmıştı. Derken, 10 şiddetinde bir depremin ancak bu kadar tahribata yol açacağı meş’um 27.Mayıs.1960 Askeri Darbesi bütün yurtta olduğu kadar Ödemiş’imizde de hissedildi.
Konuyla ilgisi bulunmasa da tahribatın büyüklüğünü göstermek için bir başka örnek verip belediye binasına geçeceğim:
Ödemiş Belediyesi’nin önderliğinde kurulan bir şirket, Ödemiş-Zeytinlik, Zeytinlik-Gölcük Teleferik hattı için faaliyete geçmiş ve Ödemiş halkı bu harika girişime hemen ortak olarak, gerekli finansman sağlanmıştı. Bursa-Uludağ, Kayseri Erciyeş gibi teleferikle çıkılan yerlerdeki güzellikleri elbette pek çok okurum yaşamıştır. Gerçekleşmesi tahakkuk etmiş olsa idi bu teleferikle; Gölcüğümüz, Bozdağ’ımız, Subatan Yaylalarını şimdi gözlerinizi kapayıp bir düşünün ne muhteşem olurdu. 27 Mayıs çok değil altı ay geç olaydı, bizim yaylalarımız İsviçre Takvim yapraklarında görülen güzellikte olacaktı. Avrupa ülkelerinden yapıcı şirketlerin büyük ilgisi ile ihale aşamasına gelinmiş, fizibilite çalışmaları tamamlanmıştı. Tam hatırlamıyorum, belki ihalesi de sonuçlanmış olabilir. Bu konuda, dönemin Meclis üyesi ve Demokrat Parti ileri gelenlerinden muhterem ağabeyim İzzet Tartal bize doyurucu bilgi verebilir, zaman yokluğundan kendisine ulaşamadım. Ve 27 Mayıs.
Bu, güzelim yaylalarımıza teleferik girişimi gibi ülkede her hizmet bıçak gibi kesildi. Güzel ülkemi bu duruma düşürenlerden ve onları destekleyenlerden Allah razı gelmesin. Ben şahsen hakkımı helâl etmiyorum.
Gelen Askeri Kaymakam veya Asker Belediye Başkanı yeni Belediye Binası’ndaki su basmanın üstündeki üst katlar için bırakılan bağlantı demirlerini kesmek istediler. Allah rahmet eylesin, o meş’um günlerin Ödemiş Belediyesi Fen İşleri Amiri İnşaat Teknikeri Hüseyin Sanlav (Adliye Yazı İşleri Müdürlerinden Rüstem Sanlav’ın babası) büyük gayretlerle o demirlerin kesilmesine engel oldu.
Yandaki parkın işletmecisi de oralara masa sandalye koyarak adeta kamufle etti su basmanı, birinin daha demirleri kesmek gibi saçmalığa kalkışır korkusuyla, o dörtlü demir çubuk çıkıntılarına çiçek saksıları yerleştirdi, Hüseyin Savlav ağabey nur içinde yatsın. Ne zor şartlarda görev yaptığını kendisinden dinlemiştim. Yaaa… işte böyle ihtimamla korunan o demirlerin üzerine, tekrar Demokratik düzene geçildiğinde Demokrat Parti adının kullanılması Anayasa değişikliği ile yasaklandığı için Adalet Partisi’nden Belediye Başkanı seçilen rahmetli Baki Marmara (1963-68 dönemi) tarafından iki yıldan az bir süre içinde inşası tamamlandı. 1965 yılında dönemin Adalet Partili Çalışma, Sanayi ve Milli Eğitim Bakanlarından Ali Naili Erdem tarafından hizmete açılmıştı, Belediye Binamız. Yıkımdan sonra inşallah kent meydanımız güzel bir şey olur da yıkıldığına değer. Yeni Belediye binamıza da inşallah kısa zamanda kavuşuruz. Sizlere Ödemiş demişken; şehrimiz hakkında bazı kısa bilgiler vereyim:
Ödemiş’te Belediyenin kuruluşu hayli eskiye dayanıyor. 132 yıl önce 1881 de kurulmuş. İlk Belediye Başkanı Hacı Mustafa Ağa. 1888 de Demiryoluna kavuşmuşuz. İzmir’e ve Torbalı aktarmasıyla Denizli’ye ulaşılmış. 20 yataklı İlk hastaneyi Ödemiş Belediyesi 1892 de açmış. O yıl
Ödemiş’in nüfusu: 9.130. Hane sayısı: 1973
Ödemiş geceleri o yıllarda fenerle aydınlatılıyor, şehirdeki fener sayısı 165 civarında.
(Ödemiş’e Elektrik ve Su Şebekesi’ni kazandıran rahmetli Belediye Başkanlarımızdan Dr. Mustafa Bengisu ile ilgili kapsamlı bir yazı hazırlıyorum, yakında sizlere sunacağım) eski Ödemiş bilgilerine devam edelim:
1904’de nüfusumuzun 15.981 olduğunu görüyoruz. O yıl Ödemiş Merkezinde 3.517 Ev,
871 Dükkân, 27 Han, 3 Hamam, 1 Zeytinyağı Fabrikası (herhalde Yanbastı’larınki olacak)
1 Un Değirmeni (Doğuş Matbaası’nın hemen berisinde idi) 1 Zeytin ve Üzüm sıkma İmalâthanesi,
Hükümet Konağı, Ziraat Bankası, 5 Karakol (Osmanlı Devleti’nin son Dönemlerinde asayişin Ödemiş’te de hayli zor olduğu anlaşılıyor karakol sayısından) Kütüphane, 4 Kilise (enteresandır, bu bilgilerin Cumhuriyet’in ilk yıllarında derlendiği anlaşılıyor, camii ile ile tek not var: 1895 de Hacı
Abdüllâtif Efendi tarafından yaptırılan Kırlıoğlu Camiinden bahsediliyor.) Ayrıca 1900 yılı başlarında
3 Gureba hastanesi (fakir ve gariplere hizmet vermek için), 2 Rüştiye (Orta Okul derecesinde olan eğitim kurumu), 38 Medrese (İslâm Ülkelerinde, göreneklere bağlı olarak –Davranış Bilimleri, Adâb, Erkân-
Yöntemlerinin öğretildiği Eğitim Kurumu) 2 Kız İlk Okulu, 3 Erkek İlk Okulu,4 Gayri Müslim
Okulu (1950’lilere kadar şehrimizde hayli sayıda Musevi nüfusu vardı. 1920 öncesi de Rumlar hayli kalabalık imişler) 1 Tabur da Asker varmış (eski adı Kışla, şimdiki İnönü Mah.de). Kısaca Ödemiş bilgileri benden bu kadar. Daha fazlası Belediyemizin İnternet Sayfasında.Saygılarımla. (rifatgurevin@hotmail.com)