Kazım ERKMEN/EGE TELGRAF

Bursa'da Uludağ, Erzurum'da Palandöken, Kayseri'de Erciyes, hatta Denizli'de Davras Dağı'nda milyonlar kayak yapıp kar zevkini yaşarken, İzmir'e sadece 130 km uzaklıktaki Bozdağ Kayak Tesisleri mahzun. Ege Telgraf, sezon başlamasına rağmen kapalı olan, girişlerin bile yasaklandığı o tesise girdi ve içler açısı manzarayı görüntüledi.

Yapıyor ama sürdürülebilirliğini sağlayıp Türk insanının yanısıra yabancı turistlerin de kullanımına sunup, yüksek miktarlarda döviz geliri elde edebileceğimiz tesislerimizi koruyamıyor, faal halde tutamıyoruz. İşte onlardan biri de büyük hayallerle hayata geçirilen, devletimizin halkımızdan aldığı vergilerle milyarlarca liralık yatırım yaptığı İzmir'in Ödemiş ilçesi sınırları içinde yer alan Bozdağ Yaylası'ndaki Kayak Tesisleri. Bursa'da Uludağ, Erzurum'da Palandöken, Kayseri'de Erciyes, hatta Denizli'de Davras Dağı'nda milyonlar kayak yapıp kar zevkini yaşarken, İzmir'e sadece 130 km uzaklıktaki Bozdağ Kayak Tesisleri mahzun. Ege Telgraf, sezon başlamasına rağmen kapalı olan, girişlerin bile yasaklandığı o tesise girdi ve içler açısı manzarayı görüntüledi.

Whatsapp Görsel 2024 11 26 Saat 22.58.29 B9B58Aac

VALİ KUTLU AKTAŞ BAŞLATMIŞTI
1990'lı yıllarda dönemin Valisi Kutlu Aktaş'ın girişimleri ile yapımına başlanan tesis, 1998 yılında Aktaş'ın yerine atanan Vali Erol Çakır'ın döneminde faaliyete geçti. Tesislerde, 60 yataklı bir otel, kafeterya, restoran, 2157 rakımlı tepeye tırmanan bir telesiyej ve bir de kayak tutkunları için teleski bulunuyor.

Ödemiş’te Engelsiz Yaşam Merkezi kurulacak Ödemiş’te Engelsiz Yaşam Merkezi kurulacak

ÇEŞME-BOZDAĞ HATTI MOTTOSU
Kapatılan İzmir İl Özel İdaresi'ne ait tesisler bir süre Ödemişli iş insanı, bugün hayatta olmayan İbrahim Çiftçi tarafından işletildi. Merhum Çiftçi, tesislerin tanıtımı için çok uğraş verdi. Hatta yatırım desteği için Kuzey Irak'tan iş asamları bile davet edilerek ağırlandı. O dönemde büyük bir tanıtım atağı da başlatılarak, "Çeşme'de sörf, Bozdağ'da kayak" teması bol bol işlendi. Hatta, mevsimin ılık geçtiği, yeterli kar'ın yağmadığı dönemlerde, tesislerin atıl kalmaması için de "suni kar makinası" satın alınarak bölgeye konuşlandırıldı.

TALİHSİZ KAZA HERŞEYİ BİTİRDİ
Ancak, tarihler 2013 yılı Şubat ayının 13'ünü gösterdiğinde büyük bir çığ felaketi yaşandı. Gerekli tedbirler alınmadığı için zirveden kopan kar kütleleri yuvarlanarak tesislere kadar geldi, hatta içerisine kadar girdi. Bu felaket sırasında bir kişi hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı.  Dönemin Valisi Cahit Kıraç tarafından Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu başkanlığında hemen bir Çığ Afet Grubu kurularak Bozdağ ile ilgili kararlar alındı. Kararla Bozdağ etekleri, yamaçları, coğrafi uzantıları ve karlı olan bölgelerde her türlü Kayak, Tracking, Piknik, Dağcılık, Avcılık, Günübirlik gezi dahil her türlü faaliyetler durduruldu. Tesislere giden yol da kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Ödemiş Bozdağ’da çığ düşmesi nedeniyle kapatılan tesisleri yeniden ayağa kaldıracak ihaleyi 2020 yılında yaptı. Orman Genel Müdürlüğü’nün profil akrajlı, ahşap karkaslı 100 m Rüzgar Perdesi Yapımı ve 6 sırada toplamda 2.724 m Çelik Kar Köprüsü 8 şirket arasında gerçekleşen rekabet sonrası 9 milyon 100 bin TL’ye ihale edilerek yaptırıldı. Ancak kazanın ardından geçen 11 yılda tesislerde yer alan teleferik, telesiyej, suni kar üretme makinası, kar küreme makinaları kullanılamayarak adeta açık arazide çürümeye terk edildi.

Whatsapp Görsel 2024 11 26 Saat 22.58.22 F14F9Fe4

KUŞADALI İŞLETMECİ DE ÇARESİZ
Tesislerin son işletmecisi Kuşadalı Bazmer Turizm oldu. 2015’te tesisi Orman Bakanlığı’ndan 29 yıllığına kiralayan firma devam eden çığ tehlikesine karşı ikinci bir kapatma kararına maruz kaldı. Ardından da 20 odalı otel, restoran ve kafeteryanın bulunduğu ana bina depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile konaklama ruhsatı alamadı. İncelemeler sonucu yıkılması veya güçlendirilmesi istendi. Son olarak da şirketin sahibi vefat etti. Yönetim çocuklarına kaldı. Firma ödediği onca kiralama bedeline rağmen bu nedenlerle kapıya kilit vurmak zorunda kaldı. Ancak, yolu yapılan, çığ önlemleri alınan tesis 19 Ocak’tan itibaren yeni yılda günübirlik kullanıma sunulacak. Kafeteryası, küçük kayak pisti çocuklar için açılacak. Tesisin telesiyeji otomasyonu yapılamadığından dolayı çalışamazken, tele-skinin faale hazır olduğu ifade edildi. Geçtiğimiz günlerde tesise gelerek incelemede bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, tesisn faaliyete geçmesi için ellerinden ne geliyorsa yapabileceklerini işletmeci firma yetkililerine bildirdi.

“BİZ HER GÜN KAYIPTAYIZ”
Bozdağ Mahallesi Muhtarı Hakkı Balcı, Bozdağ Kayak Tesisleri’nin faaliyete geçmesini en çok kendilerinin arzuladığını ifade ederek, “Tesis için gelenler Bozdağ Köyümüzde ekonomimizi kalkındırıyor. Maalesef geçtiğimiz yılllarda çığ düşmesi, ardından kayakçıların ölmesi ile doğal olarak getirilen yasaklar doğa turizmini vurdu. Buranın yolunu Büyükşehir’e ben yaptırdım. Yolu hazır ama tesis kapalı. Gelenler kapalı olduğunu görünce yol kenarlarında piknik yapıp kar topu oynuyor. Biz dört dörtlük bir tesis bekliyoruz” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 11 26 Saat 22.58.40 853F70E1

MÜDÜRLÜĞÜN SİTESİNDE FAAL
Milyarlarca lira harcanarak kurulan ve bugün kullanılamayıp adeta çürümeye terk edilen tesisler, ne hikmetse İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün kurumsal internet sitesinde faal durumda görünüyor. Sitede şu bilgiler yer alıyor: “Bozdağ, coğrafik konumu açısından çok fazla ormanlık alana sahip olması, doğal güzellikleri, Belde içerisindeki piknik ve mesire yerleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır. Ayrıca Ege'nin Uludağ'ı olarak kabul edilen Bozdağ Kayak Merkezi'nin de açılmış olması bölgeyi cazibe merkezi haline getirmiştir. Hem yaz ve hem de kış sezonlarında turizme açık olan Bozdağ Kayak Merkezi 1998 yılında hizmete açılmıştır. Tesis tatil günlerinde 15 binin üzerinde ziyaretçiye hizmet verebilmektedir. Tesiste 3 adet kayak alanı bulunmakta olup, profesyonel ve amatör kayakçılara hitap etmektedir. Tesis içerisinde 60 yataklı otel, restoran, kafeterya, izleme balkonları bulunmaktadır."

"EFELER YOLU" GÜZERGAHINDA AMA...
Son dönemde, yürütücülüğünü Prof.Dr.Özgür Özkaya'nı yaptığı ve İzmir Valisi Dr.Süleyman Elban'ın da çok önem verdiği Efeler Yolu Projesi bulunuyor. İzmir’in Bornova ilçesinden başlayarak Nif dağı ve Bozdağ sıradağlarını geçerek Kiraz ilçesinin yaylalarını dönen ve devamında Aydın sıradağları üzerinden Efes-Selçuk’ta bulunan Meryemana’da sonlanan 500 kilometrelik çok etaplı ve işaretli bir yürüyüş yolu olduğu ifade ediliyor. Bir kültür rotası olan Efeler Yolu geniş bir coğrafyayı kapsayarak, bakir yaylalar ve dağ geçitlerini kullanan kadim yollarla kültürel zenginliklerini günümüze taşımayı başarmış önemli köyleri birbirine bağlıyor. Efeler Yolu, sorumlu turizme yönelik çalışmaları ve fark yaratan özellikleriyle 2023 yılında Green Destinations “Top 100 Stories” arasında da yer aldı. Prof.Özkaya'nın yürütücüsü olduğu projenin amacı; yol güzergâhında bulunan köylerin ve rota hattının doğal, tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerinin korunmasını, tanıtılmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak; yeni ekonomik faaliyet alanları yaratarak, tarım ve hayvancılık yoluyla sağlanan ekonomiyi desteklemek; turizm yoluyla sosyal hayatı canlandırarak, gençlerin doğup büyüdükleri topraklarda daha mutlu yaşamalarını sağlamak, köylerden genç göçünü engellemek olarak ifade ediliyor. Ancak projenin tanıtımının yapıldığı sitede Bozdağ'da yer almasına rağmen, buradaki işletmeler sıralanırken, faal olmadığı için Bozdağ Kayak Tesisleri'nden doğrudan bahsedilmiyor. 

Prof.Özkaya, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bozdağ Efeler Yolu’nda önemli bir durak. Ve en tehlikeli geçiş noktası. Kayak Tesisleri’nin faal olması durumunda yolu takip edenler telesiyejden faydalanabilir. Ayrıca tesiste konaklayabilirler. Bu durum yaz ve kış geçerlidir. Gerek Orman Bakanlığı’nın gerekse işletmeci şirketin bunu da göz önünde bulundurması atıl kalmış bir tesisin tekrar kazanılmasına imkan sağlayacaktır.”