Kitap ve okumanın önemi
Okumak; insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Bundan dolayı dinimizde okumaya büyük önem verilmektedir. Yüce Allah tarafından gönderilen ilk emrin “oku” olması ve “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?” ayetinin Kur’an-ı Kerim’de yer alması okumanın önemini göstermektedir. Peygamber Efendimizin de yaşadığı dönemde Mescidin bir köşesine Ashab-ı Suffa Okulunu kurması, katıldığı savaşlardan sonra tutsak duruma düşen savaş esirlerini on Müslüman’a okumayı-yazmayı öğretmek kaydıyla serbest bırakılacağını açıklaması gibi uygulamaları okumaya ne kadar ehemmiyet verdiğinin bir göstergesidir. Yine bizzat Kur’an kelimesinin de okumak anlamında olduğu ve Kur’an’ın bir adının da “El-Kitap” olduğunu unutmamız gerekmektedir.
Allah’ın biz kullarına en büyük ihsanı ve hayat kitabı olarak ele alınan Kur’an-ı Kerim, en başlıca okumamız gereken bir abı-ı hayat kaynağımızdır. İşte buradan hareketle Kur’an’ ı okuyup hayatımıza onun ilkeleri doğrultusunda yön verdiğimiz zaman bunun bir soluk almak kadar, su içmek veya yemek yemek kadar tabi bir ihtiyaç olduğunun farkındalığına ulaşacağımız kesindir. Bundan dolayı Kur’an olmak üzere hayatımızı anlamlı kılacak bütün bilgi kaynakları araştırmalı ve kitaplar okumak Müslümanların vazgeçemeyeceği güzel alışkanlıklarından olacaktır.
Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunlarının çoğunun temelinde kitap okuma eksikliğinden kaynaklanan eğitimsizlik yer almaktadır. Kitap okumak, okuyan insanın kelime dağarcığını zenginleştirerek, hikmetli ve etkili konuşmasını sağlar. Ayrıca kişinin daha fazla kavramla düşünmesini sağlayarak düşünce kapasitemizi geliştirir. Ve kültür düzeyinin artmasına yardımcı olur. Okuyarak kendilerini geliştiren kişiler çevrelerinde gelişen olaylara daha çok hakim olurlar. Bu şekilde toplumun eğitim seviyesinde ilerleme sağlanır. Bu yüzden kitap okuma alışkanlığının kazandırılması son derece önemlidir.
Biz tarihimiz boyunca kitaba, kitap ehline gönül vermiş bir milletin çocuklarıyız. Kitap, bilgi hazinelerinin anahtarı; gençliğimizi kötü alışkanlıklardan koruyan bir kalkan ve adeta insan ruhunun gıdasıdır. En büyük bilgi ve kuvvet kaynağıdır. Bu yüzden daha küçük yaşlarda kitap okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir. Kitap okuma alışkanlığının temeliyse ailede atılır. Erken yaşlarda çocuğun ilgisini çekecek nitelikte kitaplar alınmalı; çocuğa okunmalı, gerekirse ailece okuma saatleri düzenlenerek çocuklarımızın okuma alışkanlığı kazanması sağlanmalıdır. Çocuklarımızın kitapçılara götürülerek orada istediği kitabı seçerek alma olanağının sağlanması da kitap okumayı sevmesi açısında önemlidir. Bu konuda yeni bir takım gayretler içerisinde olan ilçe Müftümüzü de tebrik ediyor, açacağı kütüphanelerde kendisini destekliyoruz.
Unutmayalım ki;
İyi kitaplar başarıya doğru atılmış birer köprüdür ve yeni dünyalara açılan engin birer penceredir.