KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YAĞIŞ FAKTÖRÜ

Dünyada geniş bir yayılma alanına sahip kiraz üretiminde Türkiye ön sıralarda yer almaktadır.

Kiraz ılıman iklim meyveleri arasında meyvelerini en erken olgunlaştıran bir meyvedir. Geliştirilen çeşitlerle kiraz üretimi çok erkenden çok geçe kadar geniş bir yetiştirme dönemine sahiptir. İlkbaharın geç donları ve kış soğukları da kirazlarda zararlara sebep olabilir. Buna önlem amaçlı; bahçeleri çukur yerlerdense, soğuk havanın akıp gideceği yamaçlarda kurmak gerekir. Kirazlarda çiçeklenme ve meyve teşekkülü zamanında havaların yağışlı gitmesi istenmez. Bu döllenmeyi olumsuz etkiler. Bunun yanında kirazlarda olgunlaşma ve hasat döneminde de meyve çatlamasına yol açtığından yağış, bu kültürün yetiştiriciliğinin en büyük sorunlarının başında gelmektedir. Buna önlem olarak, kiraz plantasyonlarının üzerinin kapatılması veya yağmur devamınca ağaçlara kalsiyum klorid ya da kalsiyum asetat’ın %1’lik çözeltileri püskürtülmelidir. Ancak uzun süren bir yağmur periyodunda bu işin ekonomik hesabının iyi yapılması gerekmektedir. Aşırı sulama ve aşırı yağış bitkiye yarayışlı değildir. Aşırı su besin maddeleri kök bölgesinden yıkadığı gibi sürgün gelişimini arttırır ve meyve gözü oluşumları azalır. Ağır bünyeli ve geçirgen topraklardaki meyve ağaçlarının da suya verdiği tepki farklıdır. Ağır toprakların su tutma kapasitesi yüksekken, hafif bünyeli ve geçirgen topraklar aralıklı sulanmalıdır.

Kirazda çiçeklenme döneminde sulama önerilmez. Ancak meyve bağlama döneminde de sulama önemlidir. Meyve bağlamadan sonra ağaçta bir su stresi yaşanırsa meyve kalitesi düşet ve meyveler küçük kalır. Meyvenin olgunlaşması esnasında da sulama önemlidir, olgunlaşma esnasındaki sulama ile kiraz üzerindeki çukurlaşma azalır. Hasat zamanında yaklaşık 7 gün önce sulama işlemi bırakılmalıdır. Kiraz meyvesinde tat ve aromanın korunması amacıyla bu dönemde sulamalara ara verilmelidir.

Kiraz ağaçları toprak nemine ve kök çürümelerine karşı hassastır. Üretici çiftçiler; su miktarını tayin ederken ve sulama programı oluştururken bölgenin toprak tipini, yağış durumunu, ağaçların verimini dikkate alarak bir program yapmalıdır. Kiraz bahçelerini sulamak için kullanılan yöntemler; karık sulama, damlama sulama, küçük fıskiyelerle sulama olarak çeşitlenir. Damlama sulama yöntemi, eşit büyüme ve gelişme olarak avantajlı bir yöntemdir. Kiraz kökleri, sığ ve iyi yayılmış durumdadır. Su gövdenin etrafına 1 metre kadar yayılabilir ancak gövdenin ıslatılmamasına dikkat edilmelidir.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }