Tire’nin Kahrat Köyü’nde gerçekleştirilen iki günlük eğitimi veren Sürdürülebilirlik Uzmanı, Danışman Prof. Dr. Canan Madran, kadınlara köy ortamında nasıl iş fikirleri geliştirip, uygulayabileceklerinin anahtar bilgilerini anlattı. Gruplar halinde yapılan ekip çalışmalarında birer iş hedefi ele alan kadınlar, Döngü Kooperatifi ortakları ve hocaları Prof. Madran desteğinde fikirlerini kâğıda döktüler. Yapılan kapsamlı sunumlar çok beğenilip alkış aldı. Eğitim sonunda, en fazla destek alan Düğün Organizasyonu fikrini savunan ekibin projesi ilk uygulanabilir uygulama olarak seçildi. Bahçede düğün nişan-kına gecesi-düğün ve sünnet gibi kutlamalar için bir organizasyon ekibi kurulması ve havaların ısınması ile ilk etkinliği düzenlemeleri kararlaştırıldı.
Eğitim sırasında, resmî kurumlara dilekçe yazmanın incelikleri de gösterildi. Eğitimci Prof. Dr. Canan Madran, kadınların hangi kuruma ne yazmak istediklerini sorarak, dilekçe oluşturmalarına eşlik etti. Sonuçta, pek çok farklı talebi olan dilekçeler ortaya çıktı. Kadınlar, yol yapımı, durakların düzenlenmesi, eksik doğalgaz hatlarının tamamlanması, çocuklar için etüt açılması gibi taleplerini içeren dilekçelerini önümüzdeki günlerde belediye, elektrik, doğal gaz, ve muhtarlık gibi kurumlara iletecekler.
KÖYDEKİ ÇİFTÇİ KADINLARA BİR İŞ MODELİ YARATMAK İSTİYORUZ
Döngü Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aslı Odabaşı, “İki gündür Sabancı Vakfı Hibe programı kapsamında kadınlarımıza girişimcilik eğitimi veriyoruz. Prof. Dr. Canan Madran’la birlikte dün 3-4 saat süren ve bugünde devam eden bir eğitimdeyiz. Eğitimimizin ana hatları kadınlarımızın girişimcilik konusunda farkındalıklarını arttırmak, aynı zamanda köydeki çiftçi kadınlara bir iş modeli yaratmak. Kadınlarımız çok bilgili ve çok istekli. Zaten biz iki yıldır köyde eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Biz çevresel farkındalık, tarım, iklim krizi, cinsiyet eşitsizliği gibi eğitimlerden başlayarak önce onların diğer alanlardaki farkındalığını arttırdık. En son olarak da kendilerine bir iş yaratabilmek, girişimci olabilmek, para kazanma amaçlı fakat önce bir iş modeli yaratmakla alakalı eğitimler veriyoruz. Esasında bu girişimcilik eğitimleri sadece hayali değil, Canan hocamız önce nasıl bir iş modeli kurulabilir onu anlattı. Daha sonra köyümüzde ve okulumuzda bu iş modellerinden hangisi bize uygun? Etüt açma veya bir kafe açma, bir etkinlik alanı yaratma, bir salon atölyesi yaratma gibi 6-7 tane etkinlik sundular. Ve bu canvas modeli içerisinde bu etkinliklerde ne yapılabilir? İş modeli yaratırken kağıtla, kalemle, yazarak, çizerek, anlayarak öğrendiler. Şimdi bu 7-8 modelden ikisini nasıl hayata geçirebiliriz onu konuşmak üzereyiz” dedi.
KÖYÜN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK GİRİŞİM YAPMALARINI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Prof. Dr. Canan Madran, “30 civarında kayıtlı köylü, çiftçi kadın öğrencimiz var. Köylü ve çiftçi demekten gurur duyuyorum. 2 yıldır eğitim alıyorlar. 3-4 senedir bu okulun çatısı altında tamiri dahil süreçlere dahil oluyorlar. Yeni ürünleri çıkmaya başladı. Kahrat’tan çantalar var. Takı ve ekmek işine girecekler planlarımız var. Burada iki gündür de başka hangi girişimcilik işlerini bu köyde başkalarına ihtiyaç duymaksızın, kendi güçleriyle, imkanlarıyla ne yapılabilir. Okulu, ekipmanları var. İnternet kullanımını çok iyi biliyorlar, genciyle yaşlısıyla birlikte köyün ihtiyaçlarına yönelik girişim yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Köydeki çocuklara etüt desteği verebilir miyiz? diye bir çalışmamız var. Bir kafe açsak. Kahvaltı verse giderken de Kahrat ekmeği ve sütümüzü alıp gitsek bir de şu bahçede mis gibi otursak dediğimiz kendileri içinde nakış işleriyle beraber uğraşacakları bir kafe projemiz var. Acaba bu güzel bahçede bir köy düğünü nasıl yapılır diye çalışıyoruz. Burada çok güzel zeytin yağlarından doğal şahane sabunları var. Hem granülden hem de kalıp şeklinde. Burada çok iyi bir destek, Döngü Kooperatifi var. Müthiş, aydın, okumuş, farklı sektörlerden ve sadece gönüllülükle buraya gelen ben de dahil olmak üzere bir on iki kadın ve ekipleri var. O ekipler Kahrat’a, düşünün sıfır lirayla gönüllülük ve birlikte üretme motivasyonuyla geliyoruz. İnşallah ilerlemesine, yani döngüsel bir şeyin olması için çalışıyoruz. Kazan kazan olmasına yani hem köy kazanacak, hem müşteri kazanacak, hem de köyün kendisi kazanacak. Öyle modellerde bir şeyler yapmaya çalışacaklarının görmek çok güzel olacak. Gelecek bir yıl içinde bir iki tane böyle hareket görürsek biz başarmışız demektir” ifadelerini kullandı.
KURSİYERLER MEMNUN
Kursiyer Zühra Gence, “Bir yere gidip nasıl başvurulacağını, kendimizi anlatmasını yani evde bilemediklerimizi burada öğrendik. Biz yıllardır evde tıkılıp kalmışız. Burada onları anladık, öğrendik. Daha da öğreneceğiz inşallah” dedi.
“Ben kadın haklarını, kendi haklarını öğrendim. İki gündür burada girişimcilik eğitimi veriliyor. Girişimci miyiz değil miyiz onu öğrendik” ifadelerini kullandı.
Eğitime Kahrat Muhtarı Mehmet Kuray Kuru da katılarak, köyün sorunlarının çözümü ve gözde bir köy olması ile ilgili projelerini anlatarak, bunların hayata geçebilmesi için kadınlardan destek istedi. İki günlük eğitim organizasyonunu, Döngü Kooperatifi ortakları adına Başkan Zeynep Derece, Başkan Yardımcısı Aslı Odabaşı, Yönetim Kurulu Üyesi Güliz Kıymaz, Zeynep Çakaloz, Sabancı Vakfı Hibe Programı Projesi Yöneticisi Müge Nisari ve Sevda Boduroğlu gerçekleştirdi.
Aslı Odabaşı, eğitim başlangıcı ve öğle arasında yoğa eğitmeni olarak tüm kadınlara yoga ve nefes hareketleri yaptırdı. İki günlük eğitimin öğle saatlerinde, iki ayrı yemek ekibinin pişirdiği çorba, börek, mücver, patates salatası gibi lezzetli ikramlar sunuldu. Bol sohbet edilerek, proje fikirleri konuşuldu.