BELEDİYE

İzmir’de kadınlar yalnız değil

“Kadın Dostu Kent” unvanına sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına, şiddete maruz bırakıldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimlerini sağlamak amacıyla hayata dokunan projeler yürütüyor.

Büyükşehir, özellikle Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmeti, ayrıca kadını ekonomik olarak güçlendirmeye yönelik çalışmaları ile Türkiye’ye örnek oluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan kadına şiddet olaylarına karşı topyekûn bir mücadelenin parçası olmak adına çalışmalarını hızlandırıyor. Büyükşehir, kentte yaşayan kadınları psikolojik, ekonomik ve hukuki konularda desteklemek, kadınların sağlık, eğitim, sosyal hizmetler, istihdam gibi olanaklara erişimlerini sağlamak amacıyla projelerine yenilerini ekliyor. Kadınlara yönelik birçok yenilikçi proje gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadın sığınma evleri, Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmeti çalışmalarıyla da Türkiye’ye örnek oluyor.

Önleyici ve koruyucu tedbirler alınıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı, “Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğümüz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay'ın liderliğinde 'Kadın Dostu Kent’ vizyonuyla kadına karşı şiddetle mücadeleyi güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir çevre yaratmak amacıyla pek çok proje yürütüyor. Esnaflarla Mor Çember, 18-30 yaş gençlerle Eşit İzmir, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Erkek, sağlık okuryazarlığı ve Anne Baba destek programları gibi farkındalığı artırıcı projeler uygulanıyor. İnsan Hakları Eğitimi Programı doğrultusunda hak temelli, şiddetsizlik temalı eğitim ve atölyelerle kadının toplumsal hayata eşit haklarla katılımı desteklenirken, ihtiyaç durumunda kadın ve beraberindeki çocukların barınmaları için kadın sığınma evleri, Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmetiyle kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici ve koruyucu tedbirler alınıyor” dedi.

Hukuki destekten psikolojik danışmanlığa

Meslek kursları, kültürel ve sportif faaliyetler, kadın buluşmaları, hukuki destek, psikolojik danışmanlık ve temel savunma eğitimleri gibi kadını güçlendiren hizmetleri de verdiklerini söyleyen Ela Hızlı, “İzmir, bir arada yaşamaya alışık, kadınların kendini güçlü hissettiği, kadın dostu bir kent. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmirlilerin bize verdiği sorumluluğun bilinciyle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi var

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile onaylanan 2022-2024 Yerel Eşitlik Eylem Planı, İzmir’de kadınların kentsel hizmetlere erişimlerini kolaylaştıran ve yerel mekanizmalara katılımını artıran ilkeleri içeriyor. Büyükşehir, 2025-2027 yıllarını kapsayacak Yerel Eşitlik Eylem Planı için hazırlıklara da devam ediyor.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi ise toplumsal cinsiyete duyarlı veri çalışmaları yapıyor. Birim, dezavantajlı grupların haklarına yönelik politikalar oluşturma, kamu kurum ve kuruluşları ile ulusal ve uluslararası iş birliklerini geliştirmeye yönelik faaliyetler yürütüyor.

Geçici Kadın Barınma Merkezi 2024’te açıldı

Şiddet karşısında kadınların barınma sorununa alternatif çözümler üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin biri 21 diğeri 24 kişi kapasiteli iki kadın sığınma evi bulunuyor.  Büyükşehir’e bağlı Geçici Kadın Barınma Merkezi ise kadınların sığınma evi sonrası desteklenmesi için geçici süre ile kalabilmeleri amacıyla 2024’te açıldı. 16 kişi kapasiteli merkeze ekonomik şiddet mağduru ve/veya ekonomik yoksulluk yaşayan, can güvenliği riski olmayan, kadın sığınma evinde güçlenme çalışmaları tamamlanan, kendi ayakları üzerinde duracak donanımı sağlayan ve bir işe girmekle birlikte, henüz dışarıdaki hayatını kuracak düzeyde maddi olanaklarını sağlayamamış…

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }