Tüm şüphelilerin mal varlıklarına el konuldu. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Aliağa Gümrük Müdürlüğü'ndeki bazı çalışanların rüşvet alıp, görevi kötüye kullandıkları iddiaları üzerine harekete geçti. Bu kapsamda Aliağa Gümrük Müdürlüğü ile bazı gümrük müşavirliklerine, bu sabah operasyon düzenlenip, arama başlatıldı.


77 ŞÜPHELİYE GÖZALTI
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Aliağa Gümrük Müdürlüğü'ndeki aramaları sürüyor. Soruşturma kapsamında, 139 şüphelinin bulunduğu, 78'i hakkında gözaltı kararı verildiği belirtildi. Polisin bu sabah düzenlediği operasyonda 16'sı kamu personeli 77 şüphelinin yakalandığı bildirildi.
Hakkında gözaltı kararı bulunan şüphelilerden 1'inin ise yurt dışında bulunduğu belirtildi. Öte yandan 139 şüpheli arasında 17 gümrük memuru, 1 Türk Standardları Enstitüsü (TSE) personeli, farklı gümrük müşavirliği firmalarından toplam 35 personel ile 40 şirket ortağı ve yöneticisinin bulunduğu kaydedildi.
BİLGİSAYARLAR İNCELENECEK
Yaklaşık 8 ay önce gelen bir ihbar üzerine yapılan teknik ve fiziki takip sonrası başlatılan operasyonda, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Gümrük Müdürlüğü'ndeki bilgisayarlarda yerinde kopyalama/imaj işlemi yaptığı belirtildi.


DÖNEN RÜŞVET ÇARKI YAKLAŞK 50 MİLYON LİRA
Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nde görevli bazı memurların, gümrük müşavirliği firması çalışanlarından gümrüklü alanda bulunan konteynerlerde öncelik sağlanması, kırmızı ve sarı hattan gelen konteynerlerin inceleme yapılmaksızın geçirilmesi, eksik beyanname ile muayene işleminin yapılması veya yapılmış gibi gösterilmesi, gümrük memurlarının şifreleri kullanılmak suretiyle ilgisiz kişilerce gümrük işlemlerinin yapılmasını sağlama karşılığında rüşvet alarak görevlerini kötüye kullandıkları ileri sürüldü. Şüphelilerin devletin alacağı vergi miktarının belirlenmesi veya ürünün ne olduğunun anlaşılması için yapılması gereken laboratuvar incelemeleri konusunda da usulsüzlük yaptıkları öne sürüldü. Şüphelilerin, yurt dışından getirilen ipek kumaşı gibi ürünleri vergi kaçırmak için daha düşük gümrüklü keten kumaş gibi gösterip, rutin olarak ürünün ne olduğunun anlaşılabilmesi için incelenmek üzere laboratuvara numune gönderilmesi gerekirken rüşvetle bu aşamayı ortadan kaldırmak gibi uygumalar yaptıkları iddia edildi. Dönen rüşvet çarkının 50 milyon lira civarında olduğu öne sürüldü.