ÖDEMİŞ

İzmir Valisi, Efeler Yolu Projesi'nde yürüdü

İzmir Valiliği tarafından yürütülen 'Efeler Yolu Projesi'nin İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Çobanlar Köyü-Lübbey Köyü etabı yürüyüşü, sabah saatlerinde Vali Süleyman Elban'ın katılımı ile gerçekleşti.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasında bulunan Vali Elban, "Güzergahlardaki tüm köylerde 'Efeler Yolu' dostu müesseseler oluşmaya başladı. Şimdi onlara eğitimler veriyoruz. Yeni müesseselerin, yeni lokantaların, konaklama tesislerinin açılmasıyla ilgili destek sağlıyoruz" dedi.

İzmir Valiliği tarafından, efe ve zeybek kültürü bakımından zengin değerlere sahip köyleri, yaylaları ve önemli efe yataklarını, patika ve dağ geçitlerini birbirine bağlayıp kesintisiz bir yürüyüş yolu oluşturma amacı ile 'Efeler Yolu Projesi' başlatıldı. Bornova, Kemalpaşa, Bayındır, Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Tire ve Selçuk ilçelerini kapsayan projede, yolların turizme açılması, bölgede kırsal turizmin geliştirilmesi, yörenin kültürel birikiminin korunması, yaşatılması ve bu çalışmalarla İzmir'in marka değerinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Bu proje doğrultusunda Efeler Yolu Projesi'nin İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Çobanlar Köyü-Lübbey Köyü'nü kapsayan 9'uncu etap yürüyüşü, Vali Süleyman Elban'ın katılımı ile gerçekleşti. Saat 08.00'de başlayan yürüyüşe Vali Elban'ın yanı sıra gaziler ve yürüyüş mihmandarları eşlik etti. 7 kilometrelik yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan Vali Elban, "Bugün Ödemiş Lübbey Köyü'ndeyiz. Özel bir projeyle ilgili hem tanıtım yapmak hem de bu projeyle ilgili etapların birinde yürümek için sabah buraya geldik. Sabah 08.00'de 9'uncu etabı arkadaşlarımız ve yolun yarısında gazilerimizin katılımı ile tamamladık" ifadeleri kullandı.

'KÖYLERDE 'EFELER YOLU' DOSTU MÜESSESELER OLUŞMAYA BAŞLADI'

Efeler Yolu'nun tarihine ilişkin bilgi veren Vali Elban, şu ifadeleri kullandı: "İzmir düşman işgaline uğradıktan sonra ve ovalar tamamen düşman tarafından işgal edilince bölgede efelerin öncülüğünde Kuvayi Milliye hareketi başlıyor. Bu dağlarda efeler hem karargah kuruyorlar hem yaşıyorlar hem de belli dönemlerde ovaya inerek düşmana zarar veriyorlar. Dolayısıyla düşman buradan Ankara'ya doğru giderken elini kolunu sallayarak gidemiyor. Kuvayi Milliyeciler ya da efeler düşmana sürekli saldırarak onların hızını yavaşlatıyor. Dolayısıyla burada Bornova ilçemizden başlayıp Selçuk ilçemize kadar devam eden Nif Dağları, Bozdağlar, Aydın Dağları'ndan, Selçuk Meryem Ana'ya kadar uzanan dağlarda 513 kilometrelik bir hat var. O dönemde Efeler tarafından kullanılmış hat. Dolayısıyla Ege Üniversitesi'ndeki hocalarımız ve yürüyüşsever arkadaşlarımız bu bölge üzerinde uzun süreden beri çalışıyor. Buralardaki tüm etapları belirlediler. Aynı zamanda etaplardaki tüm güzergahlar elektronik ortama da aktarıldı. Güzergahlardaki tüm köylerde 'Efeler Yolu' dostu müesseseler oluşmaya başladı. Şimdi onlara eğitimler veriyoruz. Yeni müesseselerin, yeni lokantaların, konaklama tesislerinin açılmasıyla ilgili destek sağlıyoruz."

'BİSİKLET VE ATV'LERİN GİDEBİLECEĞİ YOL GÜZERGAHLARI AÇILACAK'

Güzergahtaki tüm tarihi eserlerin envanterini yaptıklarını belirten Vali Elban, "Onları şimdi ayağa kaldırmak, restore etmek ve insanımızın kullanımına, tarihle ilgili belli bir kültürel aktarım için insanların beğenisine sunmak için çalışıyoruz. Dolayısıyla bu alanda bir yandan tarihimizi yaşatırken bir taraftan da turizmle ilgili çok ciddi bir çalışmalar başlatıyoruz. Bu etaplarda insanlar yürüyebilecek ve bir süre sonra bisiklet ve ATV'lerin de gidebileceği yol güzergahları da açılacak. 28 etaptan yürüyüşseverlerin yürümesini, yürürken keyif almasını, konaklamasını alışveriş yapmasını, yöre kültürünü tanımasını, o güzergahta efelerin ne yaşadığını hissetmelerini, onların ayak bastığı yerlere ayak basmalarını ve bu kültürü de yaşatmalarını istiyoruz. Hem de doğal ürünlerle, doğayla, endemik bitkilerle de tanışmalarını istiyoruz. Projeye bu yıl valiliğimizde 50 milyonun üzerinde bir bütçe ayırdık. Restorasyonlara ondan daha fazla bir bütçe ayırıyoruz. Hocalarımız, rehberlerimiz tüm kamu kurum kuruluşlarımız 9 ilçede buluşuyor. 9 ilçe kaymakamlığımız, orman teşkilatımız, kalkınma ajansımız, tüm kamu kurum kuruluşlarımız, kültür müdürlüğümüz; kültürün gelişmesi, efeler yolunun kalkınması bu ruhun ve bu bölgenin doğru turizmle tanışması için bütün enerjisini harcamak durumundalar ve harcıyorlar.

'EFELER YOLU'NDA HER YÜRÜYEN FARKLI İZLER ÇIKARIR'

Efeler Yolu projesinin yürütücüsü, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Antrenörü ve Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya, "Bugün Vali Bey'le Efeler Yolu'nun 9'uncu etabını yürüdük. Efeler Yolu Bornova'dan başlayan bir rota. Nif Dağı ve Bozdağ sıra dağlarını geçerek Kiraz ilçesini döner ve Aydın sıra dağları üzerinden Meryem Ana'da sonlanır. Resmi olarak 513 kilometredir ama her yürüyen farklı izler çıkarır. 510-520 kilometre arasında bir izle tamamlanan bir rotadır. Efe Yolu'nun en önemli özelliği her etap bir köyde sonlanır ve o köyün bir simgesi, köylüler tarafından seçilerek köy mührüne dönüştürülmüştür. Efeler Yolu pasaportuyla yürümek isteyen yürüyüşçü yolu tamamladığında 28 köye ait mührü Efeler Yolu pasaportuna vurdurur. Biz de bugün 9'uncu etaptaydık. Çobanlar Yaylası'ndan başladık. Valimizin öncülüğünde Lübbey Köyü'ne girdik. Çok keyifli bir yürüyüştü. Efeler Yolu'nda yapacak iş bitmez. Şu an valiliğin çalışmasıyla Efeler Yolu köylerinde mühürlere sahip Efeler Yolu dostu işletmelerden muhteşem bir ağ oluşturuluyor. Sürdürülebilirliğinin sağlanması adına çok önemli işler yapılıyor. O işletmelere yapılan yatırımlar, işletmelerin Efeler Yolu'na olan aidiyetini projenin başından sağlanmış oluyor" diye konuştu.
 

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }