İşte buydu... Bu olmalıydı...

Tire Kültür Derneği olarak "Nevruz'un Kenti Tire" projesine 2008 yılında Tire Belediyesi ile Taştepe'de yapmış olduğumuz etkinlikle başlamıştık. O gün Taştepe tıklım tıklım olmuştu. Demir dövme, Nevruz ateşi, Uçurtma yarışları, ip çekme yarışmaları ve yerel sanatçılarımızın verdiği Türk Halk Müziği konseriyle kutlamıştık Nevruz'u...

Sonraki yıllarda tüm güçlüklere ve imkansızlıklara rağmen 2018 yılına kadar "Nevruz'un Kenti Tire" projesini sürdürdük. Her defasında Türk'ün ulu günü Tengri Toy Nevruz'un en köklü izlerinin Tire'de yaşatıldığını ve bu açıdan Nevruz'un kültürde, turizmde, tarımda, ekonomide markası olması gerektiğini savunduk. Tire'nin yüzyıllardır sürdürdüğü bu geleneğin içeriğindeki mesajlarla Nevruz'un evrensel markasını taşımaya hak eden bir ilçe olduğunu söyledik.

Bu doğrultuda ilçemizdeki tüm kurum ve kuruluşların bu değere sahip çıkarak kent markasına dönüştürmesi gerektiğini iddia ettik. Tire Nevruz'unu Unesco kayıtlarına yazdırdık. Unesco'nun Nevruz'u dünya kültür mirası kabul etmesi aşamasında verilen niyet mektuplarından biri de Tire Kültür Derneği'ne ait oldu. Öte yandan Kültür Bakanlığı'nın desteğini alarak 5 yıl boyunca il kültür müdürlüğü bünyesindeki Nevruz kutlamalarının merkezi olarak Tire'nin tercih edilmesini sağladık. 

Yıllarca Balım Sultan bölgesinde gerçekleştirdiğimiz Nevruz etkinlikleri kapsamında sembolik Demir Dövme töreninin ardından Nevruz ateşinin üzerinden atlayarak, Türklerin kutlama ve kutsanma anlayışı doğrultusunda "arınma"yı ifade ettik. Paneller, kimseler düzenledik, panellere katıldık, Ege üniversitesi resmi Nevruz kutlamalarında Nevruz ateşi yaktık. Fotoğraf yarışmaları, şiir yarışmaları, ağaç fidanı dağıtımları, Uçurtma yarışmaları, taç yapma etkinlikleri, resim sergileri, yumurta boyama etkinlikleri, Nevruz aşı ikramları, okçuluk gösterileri tertip ettik. Bir çok dernek ve sivil toplum kuruluşu ile birlikte bisiklet sürüşleri, atçılık ve dağcılık etkinlikleri düzenledik. Bir çok kurum ve kuruluşu Tire'de ağırladık, misafir ettik. Son olarak 2019 yılında Nevruz'un Kenti Tire projemizi bir dosya halinde Tire Belediyesine sunduk. 

Tüm bunları gerçekleştirirken Nevruz'un  bir gün Tire tarafından bir bütün olarak sahip çıkılan köklü gelenek ve güçlü bir kent markası olacağına olan inancımızı hiç yitirmedik.

Emeklerimiz ve savunduğumuz iddialar boşa gitmemiş ki, bu yıl Tire Belediyesi Nevruz'u güçlü bir şekilde kutladı. 

Tire Belediyesi'nin Balım Sultan bölgesindeki etkinlikleri gerçekten mükemmeldi. Ergenekon'dan çıkışı temsilen yine  Demir dövdük, yine Nevruz ateşini yaktık. Ata bindik, okları hedefine gönderdik, kımız içtik.  Tire'ye özgü geleneksel el sanatlarını ve konuk derneklerin  çalışmaları standlarda sergilendi. Ülkemizde eğitim gören Türk dünyası öğrencileri ile tanıştık. Ve tabi ki zeybekleri izlerken bir kez daha coştuk, gurur duyduk. Hele Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu'nun konseri mükemmeldi. 

İşte buydu... Bu olmalıydı...

Bu yüzden, salgındı, krizdi,  savaştı derken yaşanan tüm sıkıntılı günlerin ardından Nevruz'un kutlu mesajını Tire'de yaşatan, sahip çıkan başta Belediye Başkanımız sayın Salih Atakan Duran olmak tüm belediye yetkililerine, katılımlarıyla güç veren Tire Kaymakamı sayın Fatih Çobanoğluya, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Duygu Eskiyörük ve ekibini, halkın güvenliği ve huzuru için her zaman olduğu gibi yine tüm gün görev yapan Jandarma Komutanı Üsteğmen Okay Cansu ve tüm görevdeki askerlerimizi kutluyor, sonsuz teşekkürlerimi ve takdirlerimi içtenlikle sunuyorum. 

Bu vesileyle, Tire Belediyesi'nin ve tüm kurumlarımızın birlik ve beraberlik içinde, gelecek yıllarda da Nevruz'u coşkuyla yaşatacağına olan inancımla, Tengri Toy Ulustın Ulu Kün'ünün "Nevruz'un Kenti Tire" markası ile her alanda bir kent markası haline getirilmesi gerektiği hayalimizi, isteğimizi, düşüncemizi, iddiamızı bir kez daha yineliyorum.

Çünkü Nevruz, coğrafyaları aşan kutlu bir mesaj ve Tire'nin yüzyıllardır yaşattığı köklü bir gelenektir. Tüm dünyada Mevlana deyince Konya, Çiçek deyince Bayındır, Horoz deyince Denizli, Ahilik deyince Kırşehir nasıl akla geliyorsa; Nevruz deyince neden Tire akla gelmesin ?

Mesela şu an aklıma geldi. Şehrimizin girişlerine yazılan Tire yazıları neden bir gün "Nevruz'un Kenti Tire" olmasın?

Her günümüz Nevruz gibi Yengi Kün yani Yeni Gün umuduyla bir uyanış ve bahar  havasında olsun...

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }