Irk nedir? Türkiye’ye yabancı ırkların getirilişi nasıl oldu? 

Öncellikle hayvancılıkta ‘tür’ terimini, ardından da ırk kelimesini tanımlamak belki konuya uygun bir giriş sağlar. Hayvanlar aleminde tür: “kalıtsal yapıya bağlı olarak bir takım ortak özelliklere sahip olan, doğal koşullarda birbirleriyle çiftleşebilen ve bu çiftleşmeden de döl verme ve dölleme yeteneğinde yavrular verebilen canlı grubu” olarak tanımlanır. 
 

Bir tür içinde birbirlerine daha çok benzeyen hayvan grupları da yer alır. Aynı tür içinde en az bir özellik bakımından birbirlerine benzeyen ve benzer oldukları bu ayırıcı özelliğin aynı şekilde döllerinde de görüldüğü hayvan grupları ırk olarak tanımlanır. Örneğin sığır türü içerisinde üç yüzden fazlası tanımlanmış bine yakın ırk olduğu ifade edilmektedir. 
 

İnsanların daha iyi beslenme talepleri, üreticilerin daha fazla kazanç sağlama istekleri nüfusun hızla artması, yem üretim kaynaklarının sınırlı olması, aynı sürü içerisinde bile verim seviyesi bakımından farklı bireylerin olması vb. hususlar daha yüksek verimli hayvanlar elde etme isteğinin temel nedenleri arasında sayılabilir. Türkiye’de, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren çeşitli verimleri artırma çabası içerisinde olmuştur. Öyle ki 1920 yılında kurulan TBMM 1926 yılında Hayvan Islahı (Islah-ı Hayvanat) yasasını kabul etmiştir. Yine Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1925’te, Avusturya’dan Türkiye’ye, Karacabey TİM’e, Esmer ırk ve Simental’in bir başka formu olan Bonihad ithal edilmiştir. Bonihad ırkının bir etkisi görülmemiş, ama daha sonraki yıllarda da çeşitli aralıklarla Esmer ırktan az sayıda inek ve boğa ithalatı sürdürülmüştür. Türkiye o yıllardan itibaren uzun süre Esmer ırktan başkasına gerek olup olmadığını da tartışmıştır. Ama 1958 yılında ABD’den Siyah alaca ve Jersey gibi sütçüler ile iki etçi ırk, Abeerden Angus ve Hereford ithal edilmiştir.  Bugün gündemde olan Simental ırkının ithalatı ise 1970 yılında yapıldı. Ayrıca sığır ve ürünleri uluslararası ticarette önemli bir yer tutmaktadır. Yani günümüz dünyasında sadece ihtiyacınızı belirleyip sığır almaya çalışmıyorsunuz. Başka ülkeler de size sığır satmak için yoğun çaba harcıyorlar.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }