İntihar seçilmez… Elindeki kaynaklarla acılar başa çıkılamayacak ve taşınamayacak kadar artınca intihara başvurulur.
İntihar edeceğini söylemek veya denemek aslında yardım isteme çığlığıdır!
Eğer kişiye yardım edilirse veya ihtiyacı olan yardım verilirse, intihar önlenebilir.
İnsanlar neden intihar ederler? Çoğunlukla intihar edenler ya ağır depresyon gibi herhangi bir ruhsal hastalıklardan birini yasıyorlardır yada sosyal-mesleki-ailevi ailevi bir travma yaşamaktadırlar. Bu etkenler kişinin beynindeki kimyevi dengelerin ( biyoaminler) bozulmasına neden olur. Sağlıklı insanlar kendilerini öldürmezler. İntihar düşüncesi olanlar, kendini iyi hisseden öteki insanlar gibi düşünmez. Hastalıkları onların geleceğe bakmalarını, gelecekle ilgili herhangi bir şey düşünmelerini engeller. Sadece bu anı, şimdiyi düşünebilirler ve geleceği hayal etmek, kurmak kapasitelerini kaybetmişlerdir. Birçok defa, çoğunlukla da tedavi edilebilir bir hastalık yüzünden acı çektiklerini bile anlamazlar ve onlara kimsenin yardım edemeyeceğini sanırlar. Yardım istemek fikri ise akıllarına bile gelmeyebilir.
İntihar Eyleminin Nedenleri
1- Depresyon- İnsan depresyondayken, problemlerini çözemez, kendini çaresiz hisseder. Artik islerin yoluna gireceğine dair hiçbir ümit yoktur.
2- Öteki mental / beyin / davranış hastalıkları- şizofreni, kişilik, davranış hastalıkları intihara yol açabilir.
3- Aile problemleri - boşanma, evlilikte stabil olmama - dengesizlikler ve öteki problemler kişinin reddedilmiş veya kendine güvensizlik hissetmesine sebep olabilir.
4- Önemli bir kayıp- Bazen intihar şunlardan birine reaksiyon olabilir; sevdiği birisinden ölüm, boşanma veya ayrılma nedeni ile ayrılık. Arkadaşlarının bulunduğu, büyüdüğü, sevdiği yerden taşınmak. Sağlığın bozulması. Kız arkadaşı, erkek arkadaşı, yani sevgilisi ile ayrılmak.
5- Sosyal izolasyon- Bazen bazı gençler arkadaşları tarafından reddedilirler, aralarına alınmazlar. Bazıları da seksüel seçimlerinden dolayı, gay vesaire oldukları için bu dışlanmayı yasayabilirler.
6- Büyüme Problemleri- Gençlik, değişikliklerle dolu, insanin kafasını karıştıran zor bir donemdir. Bazı gençler de daha fazla sorumluluklar almaya, yeni ilişkilere, fiziksel değişikliklere vs hazır değillerdir. Bazıları da çaresizdirler çünkü onlar daha büyük sorumluluklar üstlenmeye hazırdırlar ama bu sefer de cemiyet izin vermez.
7- Başarma, başarılı olma baskısı- Gençler su konularda kendilerini baskı altında hissedebilirler, iyi notlar almak, iyi okullara girmek, iyi bir is bulmak ve girmek. Birçok genç için bunları kazanmak çok önemlidir. Başarısızlığa hiç yer yoktur!
8- Kendine güven eksikliği- Değersiz olduğu hakkındaki düşünceleri şunlardan kaynaklanıyor olabilir; fiziksel, bedenen ve yasça büyürken hissedilen gariplikler, notlarda veya atletik, fiziksel aktivitelerde basarîsizlik (ABD’de tüm okullarda atletizmdeki basarî sonsuz önemlidir, burslarda, okul seçimlerinde vs dahi birinci faktördür; iyi atletlere üniversiteler burs vermek için yarışırlar)
9- Alkol kullanımı-bazen alkol intihar nedenidir. Bazı kişiler de depresyonla basa çıkabilmek için, depresyona katlanabilmek için alkol içerler. Depresyonda olmayan kişilerde de alkol intihara sebep olabilir.
10- Uyuşturucular- İnsanin karar vermesini zorlaştırır, intihar düşüncelerini cesaretlendirirler. Mesela, kokain kullanıcıları bir halüsinasyon sırasında veya kokain bulamadıklarında “down” olduklarında kendilerini öldürmeyi deneyebilirler. Alkol ve uyuşturucularda etkili olabilen tedaviler vardır.
Öteki faktörlerse;
1- Aile gemcisi-aileden birisi intihar etmiştir ve kişinin riski vardır.
2- Beyin kimyası- Seratonin denen beyindeki kimyevinin düşük olduğu kişilerde intihar riski ötekilere göre yüksek olabilir.
3- Ciddi hastalıklar- Kronik ağrı çekenler veya sakat bırakan hastalıkları olanlar intihar edebilen gruplar içindedirler. Bu kişiler intiharı çektikleri acıya son vermek olarak görebilmektedirler.