İncir zararlıları ile mücadele

İncir çok yıllık bir ağaç türü olup; gerek uygun budama gerekse zamanında hastalık ve zararlı mücadelesi yapılmadığında ciddi ürün veya kalite kaybı gösteren bir meyvedir.

  1. Ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri

Bahçe içerisinde ve depolarda yaşamını sürdüren ekşilik böcekleri, hava sıcaklıklarının artmasıyla Mart ayından itibaren zararlı olmaya başlarlar. Sağlam meyveyle beslenip yumurtasını bırakan bu böcekler meyve kalitesini düşürürler. Beslendikleri meyvede küf oluşmasına sebep olurlar. Ekşilik böceklerinin beslenmesiyle bozulan meyveye sirke sinekleri de saldırır. Sirke sinekleri de meyve kalitesinin düşmesine sebep olurlar. Bu böceklerin zararları ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için; düzenli aralıklarla hasar yapılmalı, hasat aralıkları kısa tutulmalıdır. Üredikleri ve kışı geçirdikleri depolar temizlenmeli, bahçeler meyve artıklarından arındırılmalıdır. Ekşilik böcekleri için nisan ayından itibaren çekici yem tuzağı asılabilir. Her 10 ağaca 1 adet olacak şekilde yerleştirilen tuzaklar, 15 günde bir yenilenmelidir. Aşırı sıcak hava olması durumunda tuzak içerisindeki su azalırsa, su ilavesi yapılabilir. Tuzaklar ilekleme dönemi geldiğinde, ilek arılarına zarar vermemek için toplanmalıdır. İlekleme dönemimden sonra tekrar asılmalıdır. Tuzaklardan etkin sonuçlar alabilmek için; komşu bahçelerde de kullanılması faydalı olacaktır.

  1. İncirde kanlı basıra

 Haziran başında yumurtadan çıkan zararlı genç sürgün yaprak ve meyveler ile beslenir. Ağaçlar zayıf düşer; oluşan meyve küçük ve kalitesiz olur. Salgıladığı tatlı madde Karaballık oluşturur. Az sayıda görülen karaballıkda ağaçlar; gözler patlamadan önce elle sıyrılmalıdır. Haziran ayında ileklemeden sonra ilaçlama yapılmalıdır. Eğer zararlı popülasyonu görülmeye devam ediyorsa; sonbaharda hasat bitimine  kadar tekrar ilaçlanmalıdır. Potasyum içerikli gübre uygulanması hastalığı önlemede etkindir.

  1. Kırmızı örümcek

Zararlı incirde yaprak ve meyveleri emerek beslenir, emdiği yerlerde lekeler oluşur ve yaprak sararır. Haziran ayında görülmeye başlanan zararlı sıcakların artmasıyla daha da etkisini arttırır. Ruhsatlı kimyasal ilaçlarla mücadelesi uygun dozlarda yapılmalıdır.

  1. İncir psillidi

Mart ayında yumurtadan çıkıp, Mayıs ayında Ergin olan yavrular tomurcukları emerler. Ağaçta zayıflık ve şekil bozukluğuna sebep olurlar. Ekonomik zarara sebep olmadıkları için kimyasal mücadeleye gerek görülmez.

  1. Kuru meyve akarı

Depo da zarar yapan bu tür; kuru dallar, ilek artıkları ve kalan ürünler üzerinde yaşamını sürdürür.

  1. İncir maymuncuğu

Erginleri daha çok zararlıdır. Tepe gözlerini kemiren erginler daha sonraki yıllarda ağacın yaşlı kısımlarından çok sayıda zayıf ver ürün veremeyen sürgün oluşmasına sebep olur. Mücadelesi yapılmazsa sonraki yıllarda ağaç kurumuş bir görüntü verir. Ağaç altındaki yassı taşlarda kışı geçiren canlılar ezilerek öldürülmelidir. Mart başından itibaren Ergin faaliyetleri gözlemlenmeli ve belirlenmesi durumunda ilaçlama yapılmalıdır.

Genel olarak incir bahçesi tesis edeceğimiz yerde toprak nematod ile bulaşık olmamalıdır. Agır yapılı ve su tutan topraklarda bahçe kurulumu için uygun değildir. Bakım işlemleri için mutlaka uygun alet ve ekipman kullanılmalı ağaçlar arası kullanım sırasında dezenfekte edilmelidir. Toprak tahlili mutlaka yapılmalı ve ona göre gübreleme programı yapılmalıdır. Budama ve meyve artıkları bahçede bırakılmamalıdır. Toprak sürümü ihmal edilmemeli, bahçede yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Uygun şekilde kurutulan incir gece toplanmalı ve üzeri mutlaka örtülmelidir. Depolanan incirler için ışık yakılmamalıdır.

Bereketli sezonlar.

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }