(Geçen haftadan devam)
4- Çocukların, gençlerin ve kadınların ilim ve görgülerini arttırır, ufkunu açar.
5- Meslek erbabının donanım ve kalkınmalarına yardım eder.
6- Dini, ahlaki, ilmi, fenni her türlü bilgiye ulaşımı kolaylaştırır.
7- Göze, kulağa ve akla hitap ettiğinden bilgi edinmeyi kolaylaştırır.
8- Soyut ve farazi bilgileri somut hale çevirerek algılanmasını kolaylaştırır.
İletişim Araçlarının Olumsuz yönleri ve korunma Çareleri
İletişim araçlarının zararları ise daha ziyade kullanıcının irade zaafından kaynaklanır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
1- Özellikle çocukların televizyon ve internet başında uzun saatler geçirmeleri. Sağlık açısından zararlıdır. Hantal, hareketsiz ve obez bir neslin ortaya Çare olarak çocuklarımıza bu araçları kontrollü kullanmalarını sağlamalı, disiplini kullanmayı öğretmeliyiz.
2- İnternetten faydalı bilgiler edinmenin dışında inançlarımızı yıkan, temel değerlerimizi dinamitleyen sapık düşüncelere kapılan gençlerimiz vardır. Bu tür gelişmelerin kitlesel iletişim araçlarıyla yayılması daha sâri ve daha hızlıdır. Bu konuda da tedbir almalı ölçülü kullanmayı sağlamalıyız.
3- Aile yapımızı yıkıcı filmlerin, programların, dizilerin; ölçüsüz cinsel içerik ve şiddet taşıyan program ve benzeri yayınlardan kendimizi, ailemizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi korumaya yönelik her türlü tedbiri ailede, okulda ve tüm kurumlarda fert ve devlet olarak almalıyız. Kur’an’da Yüce rabbimizin “Ey inananlar! Kendinizi ve Ailenizin mensuplarını sonucu ateşe/cehenneme varan zararlı ahlak ve tehlikeli davranışlardan koruyunuz” emrine uyup ailemizi korumak için akılcı yöntemler geliştirmeliyiz.
4- Yönetimimiz altında olan kişileri eğitirken koyduğumuz kurallara kendimiz bizzat uymalıyız. Aksi takdirde sözümüzün tesiri olmaz. Yüce Allah(c.c.): “Yapmadığınız şeyleri ne diye insanlara söylüyorsunuz!”; “ İnsanlara iyilik yapmayı tavsiye edip, kendiniz o iyiliği yapmanız gerektiğini unutuyor musunuz? Üstelik bir de siz kitap okuyup duruyorsunuz, hiç akıl edip düşünmez misiniz?”
5- İnternet ve ya televizyon bağımlısı olma. Bu kendimizi ve sorumluluğumuz altındaki yavrularımızı korumamız gereken tehlikeli bir hastalıktır. Buna karşı zamanımızı programlayıp, ailemize, çocuklarımıza, akraba ve komşularımıza, sosyal içerikli çalışmalara ve Yaratıcımıza karşı vazifelerimize zaman ayırmalı ve bu programa uymalıyız. Sorumluluğunu taşıdığımız kişilere bu konuda örnek olmalıyız. Peygamberimiz(s.av.) “Hayra/ iyiliğe yol gösteren/örnek olan kişi o hayrı işleyen kişinin kazandığı sevap kazanır” buyurmuştur.
Sonuç: İletişim araçları bizatihi zararlı ve günah değildir. Bu araçlar bilinçsiz kullanıldığı veya kötüye kullanıldığında zararlı hale gelir. Dikkatli kullanıldığında, faydalı işlerde ve faydalı usullerle kullanıldığında kişiye sevap da kazandırır. Bize gereken bu araçları usulünce ve faydalı şekillerde kullanmaktır.