Yurtiçindeki sanayicinin elinde fazla miktarda süt tozu var ve dışarıya ihraç edemiyorlar. Fiyatlarda bölgesel olarak gerileme oldu. Süt miktarı da azalacağı için aranılır hale gelecektir. Fiyatlar et fiyatları gibi sürekli oynarsa sıkıntı yaşanır" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Şubat’a ilişkin Süt ve Süt ürünleri üretimi verisini açıkladı. Buna göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, şubat ayında yüzde 9.2 azalarak 793 bin 384 tona düştü. Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tereyağı üretimi yüzde 30, ayran üretimi yüzde 5.8, yoğurt üretimi yüzde 1.6 azaldı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, raf fiyatlarında yükseliş beklediklerini kaydederek, “Bugünlerde sütün miktarı arttığı için fiyatlarda inişli çıkışlı grafik seyrediyor. Sütün mevsimsel olarak yüksek olduğu bir dönem. Sütün miktarı azalmaya başlayınca fiyatlar yeniden yerine oturacaktır. Kooperatif olarak süt alım fiyatlarımızı düşürmedik. Geçtiğimiz aylardaki ödemeler ile aynı” şeklinde konuştu.
ETTEKİ TEHLİKENİN BENZERİ SÜTTE DE VAR!
Fiyatların inişli çıkışlı olmasının hayvancılık sektörüne zarar verdiğini ifade eden Öztürk, süt fiyatının et fiyatı gibi oynak olması durumunda sıkıntı yaşanacağını söyleyerek “Yurtdışına süt tozu ihracatı durduğu için yurtiçi piyasasında şişme oldu. Yurtiçindeki sanayicinin elinde fazla miktarda süt tozu var ve dışarıya ihraç edemiyorlar. Fiyatlarda bölgesel olarak gerileme oldu. Süt miktarı da azalacağı için aranılır hale gelecektir. Fiyatlar et fiyatları gibi sürekli oynarsa sıkıntı yaşanır. Etin piyasada kesimi neredeyse 220 TL’lere ulaştı. Çok büyük iniş çıkışlar hayvancılığımıza her zaman zarar veriyor. Fiyatlarda istikrar olmaması sorunlara yol açıyor. Et ürünleri günlük yükseliyor” ifadelerine yer verdi
ÜRETİCİ ÜRETTİĞİ ÜRÜNÜN KARŞILIĞINI ALMALI
Mayıs ayından sonra süt miktarında azalma olacağını belirten Öztürk, “Üretimin artması için uygun bir süt piyasasının oluşturulması gerekiyor ki üretici de bunun karşılığını alsın. Ürettiği ürünün karşılığını alan üreticilerde dolayısıyla şevk de olur. Maliyetlerin yükselmesi de sütteki düşüşe de sebep oluyor. Mayıs ayından sonra azalma evresine geçeceği için süt piyasası da belirli bir fiyatta standarta ulaşacaktır. Düşüş olmasını beklemiyorum. Uzun süreli fiyatlar olunca üretici de kazanır tüketici de malın değerini bilir. O fiyattan da üretmeye başlar. Bir kasap ürünü dolabına koyacağı zaman kaça satacağını bilemiyor. Sattığı ürünü yerine koymak istese fiyatlar değiştiğinden dolayı koyamıyor” dedi.