Tersine göç yaşandığını kaydeden Başkan Eriş, “Özellikle son 2 haftadır köyleri daha da yoğun geziyorum. Bizim kırsal dediğimiz terk edilmiş evleri bile şu an satılması söz konusu. Ekonomik durumdan ziyade depreminde yarattığı bir durum ve panik halinde kırsalda, köylerde bahçesi olan eski evleri almak için adeta bir yarış vaTürkiye, 11 kentte yaşanan ve 47 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin yaralarını sarmaya çalışıyor.
Bir yandan da özellikle deprem kuşağında olan kentlerde depreme hazırlık konusunda çalışmalar yürütülmeye başladı. Bilim insanları tarafından büyük depremin beklendiği belirtilen ve riskli ilan edilen İzmir’de ise vatandaşlar bir yandan binalarını kontrol ettirirken bir yandan da kişisel önlemler de almaya çalışıyor.
Bu kişisel önlemlerin arasına köy evler girdi. İzmir’de yaşanan depremin ardından kırsalda bulunan bahçeli köy evlerine ilgi artmış durumda… İzmir’in en uzak ilçelerinden birisi olan Ödemiş’te köy evleri kıymete bindi. Metropolden bölgeye gelip yer almak isteyen vatandaşların sayısında artış olduğu kaydedildi.
TERK EDİLMİŞ EVLER BİLE SATIŞTA!
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, tersine bir göç yaşandığının altını çizdi. Başkan Eriş açıklamasında “Özellikle son 2 haftadır köyleri daha yoğun geziyorum. Bizim kırsal dediğimiz bölgede terk edilmiş evlerin bile şu an satılması söz konusu… Ekonomik durumdan ziyade depreminde yarattığı bir durum ve panik halinde kırsalda, köylerde bahçesi olan eski evleri almak için adeta bir yarış var. Torbalı’ya ve Tire’ye iş bulma umuduyla köylerinden ayrılan çok hemşerimiz de var. Yani tersine göç yaşanıyor. Hem deprem endişesi hem de kentin yorgunluğundan kaçan insanların gelmesi söz konusu” dedi.
Bölgenin tarım ve hayvancılık açısından önemli bir üretim noktası olduğunun altını çizen Başkan Eriş şunları söyledi: “Üretici yaptığından mutlu değilse ve zarar ettiyse evini pekala satabilir. Ancak gelen vatandaşlar ekonomik kaygılarla gelmezse yani burada iş yapamazsa durum sakıncalı hale gelir. Bu üretim döngümüze zarar verebilir”