8- Güven Verici / Destekleyici Ebeveyn Davranışı: Bu ebeveyn davranışının en belirgin özelliği, çocuklarını şartsız seven ve oldukları gibi kabul eden, destekleyen ebeveynler olmalarıdır. Sevgi, sınır, sorumluluk çok önemlidir. Bu ebeveynler çocuklarını oldukları gibi kabul ettiklerinden ona uygun, yeteneklerini geliştirecek ortamları hazırlarlar. Bu davranış modelinde ebeveyn birbirlerine ve çocuklarına karşı olan duygularında net ve açıktır. Aile içinde güven ve şeffaflık vardır. Aile huzurludur. Problemlerle nasıl baş edebileceklerini birlikte araştırırlar. Bu tutum içerisindeki ebeveynler olgun insanlardır. “O daha çocuk.”, “Onun aklı ermez.” mantığı bu ailelerde görülmediği için aileyi ilgilendiren kararlar alınırken çocuğun da fikri alınır. Aile fertlerinin hepsinin eşit söz ve oy hakkı vardır. Çocuğun bir birey olarak ailesini sevip sayan ama bağımsız bir fert olması gerektiği inancı mevcuttur. Çocuğa sevgi ve saygı gösterilir. Çocuğun kendi düşünce ve fikirlerini (ne kadar mantıksız olursa olsun) açıklama fırsatı verilir. Çocuk susmaya değil konuşmaya teşvik edilir.
Bu davranış modelini benimseyen ailelerde evde ve toplumda kabul edilen ve edilmeyen davranışların sınırları bellidir. Ev ve toplum kuralları, çocuğa anlatılır. Evde uygulanacak kuralları çocuklarıyla birlikte belirlerler ve bu kurallara herkes uyar. Çocuğun sorumlulukları vardır. Çocuk neyi nerede yapacağını veya yapmayacağını bilir. Her şeyden önce ebeveyn iyi bir modeldir. Çocuğunun yapmasını istemediği bir şeyi kendi yapmaz. Çocuğa şiddet ve duygusal yaptırım gücü yerine anlatarak ikna etmeye çalışır.
Çocuğun Kişiliği Üzerindeki Etkileri: Bu davranış modeli ile yetişen çocuk kabul görerek yetiştiğinden; sosyal, işbirliğine hazır, arkadaş canlısı, duygusal, sosyal açıdan dengeli ve mutlu bir bireydir. Çevresine saygılıdır. Sınırlarını bilir. Yaratıcı, aktif ve girişkendir. Kendi inandıklarını sonuna kadar savunabilir. Fikirlerini serbestçe söyler ve bu doğrultuda hareket eder. Kişilik ve davranışları açısından dengeli, sorumluluk duyguları gelişmiş, kurallara ve otoriteye karşı körü körüne bağlı olmayan (fakat kurallara ve otoriteye saygılı), hoşgörülü, açık fikirli, uyumlu bir birey olarak yetişir. Özgüvenleri yüksektir. Yaşamda başarıyı yakalamış insanlar olarak karşımıza çıkarlar. Bu çocuklar, daha bağımsız bir kişilik geliştirirler.
Sevgi ve huzurla…