Patellofemoral ağrı sendromu, ilk kez 1928 yılında Aleman tarafından tanımlanmıştır. PFAS, patellofemoral eklemden (diz kapağı ile uyluk kemiği arası eklem) kaynaklanan, uzun süreli oturma, çömelme, koşma, merdiven çıkıp inme gibi dizi bükerek yapılan aktivitelerinde tetiklenen, dizin ön bölgesindeki ağrıdır
Patellofemoral ağrı sendromu (PFAS), genç, fiziksel olarak aktif bireyler arasında sıklıkla görülen bir diz problemidir. En sık kadınlarda, atletlerde ve askerlerde ortaya çıkmaktadır. PFAS, tüm kas iskelet sistemi şikayetlerin yaklaşık %9-10’unu, tüm diz problemlerinin ise %20-40’ını oluşturur. Literatüre bakıldığında PFAS kadınlarda daha sık görülmektedir. Kadınlarda daha çok görülmesinin nedeni olarak pelvis genişliği, yüksek topuklu ayakkabı giymek veya bacak bacak üzerine atarak oturmak gibi anatomik, postüral ve sosyal faktörler üzerinde durulmaktadır.
Diz kapağının dizilim bozukluğu ekstansiyondaki (dizi uzattığımızda) dizde diz kapağının dışa doğru eğimi (tilt) veya yarı çıkığı (subluksasyon) ile olan uyum bozukluğu veya her ikisinin birlikte olduğu durumdur. Bu durum diz fleksiyona geldiğinde (büküldüğünde) düzelir. Ortopedik cerrahlar tarafından uzun yıllar diz önü ağrısının nedeni olarak bu dizilim bozukluğu düşünülmüştür. Bugün her diz önü ağrısında bu bozukluğun olduğuna şüpheyle bakılmaktadır. Bazı bireylerde dizilim bozukluğu olmasına rağmen ağrı olmadığı gibi bazı hastalarda da dizilim normal olmakla birlikte ağrı olabilmektedir. Dizilimin bozuk olduğu bireylerde teorik olarak aşırı yüklenmeye bağlı olarak ağrı olması beklenirken belki de bu bireyler çocukluk çağından itibaren hangi sportif aktivitenin ağrı yaptığını öğrenerek bundan uzak durmaktadırlar
Patellofemoral Ağrı Sendromunda Belirtiler:
Ağrı: Diz önü ağrısı sızı şeklinde, künt veya zonklayıcı tarzda olabilir. Ağrı karakteristik olarak merdiven inme-çıkma ve diz 90 derecede bükülü durumda iken özellikle yolculuklarda, sinemada ortaya çıkar.
Krepitasyon (eklem sesleri) : Genellikle patellofemoral artritten kaynaklanan kulakla duyulabilen veya yalnızca hasta tarafından hissedilen sürtünme sesidir. Diz önü ağrısı için tipik bir bulgu değildir.
Boşalma: Patellofemoral eklemin önemli bir bulgusudur. Ön uyluk bölgesi kasının zayıflığının da neden olduğu bu bulgu yük altında diz bükme-uzatma sırasında ortaya çıkar. Diz instabilitelerinde ve menisküs yırtıklarında da oluşabilir. Muayene ile ayrımı olasıdır.
Kilitlenme: Dizin ağırlık altında uzatılması sırasında troklear ve patellar sorunlardan kaynaklanan kilitlenme oluşabilir. Genellikle geçici olan bu durum menisküs yırtıkları ile karıştırılmamalıdır.
Şişlik: Fizik muayenede çok sık rastlanmayan, geçici bir durumdur. Ciddi patellofemoral eksen bozukluklarında, serbest proteoglikan-kıkırdak parçalarının eklem içinde var olduğu kıkırdak sorunlarında, eklem sıvası ile ilgili hastalıklarda, kanama ve travmada şişlik saptanabilir."
Patellofemoral Ağrı Sendromunda Tedavi
Güncel literatür bilgilerine göre patellofemoral ağrı sendromunun tedavisinde cerrahi yaklaşımdan önce konservatif yaklaşımlar tercih edilmelidir. Günümüzde literatüre bakıldığında, konservatif yaklaşımlar diz kapağı bantlaması, genel olarak uyluk önü ve arkasındaki kasları güçlendirme, uyluk yanlarındakı kasları ve yapıları germe, aktivitelerin ve günlük hayat hareketlerinin modifiye edilmesi ve uygun ayakkabı seçimi gibi fizyoterapi uygulamalardır.
Ağrının Azaltılması:
Hastanın ağrısını azaltmak tedavinin öncelikli hedefi olmalıdır. Ağrıyı arttıran aktivitelerden kaçınmak, buz uygulaması, anti-inflamatuar ilaçların kullanımı, mobilizasyon teknikleri, kuru iğneleme veya akupunktur gibi fizik tedavi yöntemlerden biri ya da bunlardan bazılarının kombinasyonu ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Bantlama yöntemleri de ağrı azaltıcı etkiye sahiptir.
Ağrılarınız, kaderiniz olmasın. Siz de ağrılarınız ve daha iyi bir yaşam kalitesi için bir fizyoterapiste danışın
Fizyoterapist Cihad Sazcı
05358809161 – cihadsazci@hotmail.com