YAŞAM SAĞLIK

Diyetisyen Bengü Burcu İpek ‘Kurban Bayramı’nda yediklerimize dikkat etmeliyiz’

ÖZEL HABER:CEREN ERCİH
Kurban Bayramı’nda neleri tüketmeli neleri tüketmemeliyiz? Bayramda en önemlisi tatlı ve et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Bengü Burcu İpek, bayramlarda kilo dengesini korumanın püf noktalarına değindi.
‘Kesimi yeni gerçekleşen eti hemen tüketmeyin’
İpek, “Kurban Bayramı, akıllara ilk olarak et tüketimini getiriyor. Kırmızı et, hayvansal proteinler içerisinde kalite açısından üst sıralarda olsa da içeriğindeki kolesterol ve doymuş yağ oranından dolayı dikkat edilmesi gerekir. Etlerin görünür yağ kısımlarını ayıkladığınızda bile 100 gramında ortalama 20 grama kadar yağ içerebiliyor. Düzenli olarak kırmızı et tüketimi yapabilen bireylerde kısıtlamanın biraz daha fazla olmasını önerirken kırmızı et tüketimi daha az olanlar için biraz daha kontrollü serbestlikten yanayım” dedi.
Etlerin bekletilme süresinin ise en önemli noktalardan biri olduğuna değinen İpek; “Kesimi yeni gerçekleşmiş etlerin hemen bekletilmeden tüketilmesi doğru değil. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler için en az bir gün dinlendirerek tüketilmesini öneririm” sözlerine yer verdi.
Eti pişirme yöntemine de değinen İpek, sağlık açısından en iyi tüketimin ızgara, fırınlama ve haşlama şeklinde olacağını ise şu sözlerle vurguladı; “Etin içeriğindeki yağdan bahsettiğimiz gibi bir de pişirme yöntemine göre de yağ miktarı artabiliyor. Pişirme yöntemi olarak kızartma ya da kavurma gibi yöntemler, aldığınız yağ miktarının artmasına sebep olacağından bu pişirme yöntemleri yerine ızgara, fırınlama ve haşlama gibi yöntemler tercih edebilirsiniz. Mangal yapılacaksa da etlerin kömürleşecek şekilde kızartılmamasına dikkat edin. Kömürleşen etler, kanserojen bileşenler taşır. Ayrıca pişirme yönteminize göre etin içeriğinden alacağınız besin değerlerinde de kayıp gerçekleşir.”
‘Et yemeklerinin yanında sebze tüketin’
Kilo dengesini korumak için yapılması gerekenlere de değinen İpek, “Her zamanki gibi et yemeklerinin yanına salata, söğüş sebze ekleyerek hem demir emilimini arttırmış hem de sindiriminizi rahatlatmış olursunuz. Ana öğünlerden birinde et tüketimi yaptıysanız diğerinde sebze ağırlıklı bir öğün oluşturun” ifadelerini kullandı.
‘Günde en az 10 bardak kuralı burada yine boy gösteriyor ama bu süreç biraz daha önemli. Yüksek miktarda hayvansal protein aldığınızda sindirim ve dolaşım rahatlığı, toksinlerin vücudunuzdan atılması açısından en az 10 bardak suya devam ediyoruz’ sözlerine yer veren İpek, “Bayramlarda ne kadar dikkat de etmiş olsanız kalori alımınız artabiliyor, bu yüzden dengeyi kurabilmek için yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek gitmek, asansörler yerine merdivenleri tercih etmek harika bir seçim olacaktır. Hareket etmeniz dolaşımı ve sindirimi de rahatlatır” dedi.
‘Tatlıda sınırları belirleyin’
Son olarak tatlı tüketimine değinen İpek, “Tatlı tüketimi konusunda öncelik sıramız olmalı. Tatlıya hayır demek istemiyorsak ve tüketeceksek seviyorsanız sütlü tatlılar önceliğiniz olsun, şerbetli tatlıları seçecekseniz de 1-2 dilim baklava porsiyonunu geçmeyelim” sözlerini noktaladı. 

{ "vars": { "account": "G-Z2YJHG8WBW" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }